Nieuws

Zes vragen met antwoorden over gestaakt duel Feyenoord – VVV Venlo

on

Feyenoord en VVV-Venlo staan pas op donderdag 6 december weer tegenover elkaar. Deze week bleek niet haalbaar, omdat de problemen met het licht in de Kuip nog niet zijn opgelost. Zes vragen en antwoorden over het gestaakte duel van zondag.

Waarom is voor donderdag 6 december (20.00 uur) gekozen?

Het liefst had de KNVB de wedstrijd, die zondag al na één minuut gestaakt werd wegens lichtuitval, deze week ingehaald. Jan Bluyssen, de competitieleider van de voetbalbond, hanteert de stelregel dat de eredivisieclubs qua aantal gespeelde wedstrijden niet scheef mogen lopen. Bluyssen was dan ook bereid de UEFA te vragen of Feyenoord en VVV deze week eenmalig op een Champions League-avond in actie zouden mogen komen. Daar kan alleen sprake van zijn als het duel eerder afgelopen is dan wanneer de top in Europa aftrapt. In de middag aftrappen dus. Dat was voor Feyenoord noch VVV geen optie, omdat supporters dan een dag vrij moeten nemen.

Is het probleem met het licht al opgelost?

Nee, nog niet. Jan Bluyssen hoefde dus helemaal niet naar de UEFA te bellen. In de Kuip hebben ze namelijk nogal wat problemen om het euvel met de lichtmasten op te lossen. Deze week spelen was daardoor niet eens haalbaar. ,,Het probleem zat echt hier binnen in het stadion, zoals we zondag al ­direct vermoedden’’, zegt stadiondirecteur Jan van Merwijk.

Feyenoord lokaliseerde gisteren pas waar het fout was gegaan. Een deel van de techniek moet worden vervangen. ,,Daar hebben we een paar dagen voor nodig’’, zegt Van Merwijk. De directeur wil de vervangen onderdelen ook serieus testen. Bovendien willen de Rotterdammers voor een back-up gaan zorgen. ,,Zodat we zelfs in het zéér onwaarschijnlijke geval dat dit ons nog eens overkomt, toch heel snel weer de verlichting kunnen aanzetten en een wedstrijd dus niet hoeft te worden gestaakt.’’

Is het doorgaan van de interland Nederland – Frankrijk, op vrijdag 16 november in de Kuip, in gevaar?

Nee, zegt Van Merwijk. De sta­diondirecteur kreeg gisteren wel meerdere telefoontjes vanuit Zeist, waaruit dus wel enige on­gerustheid spreekt. Volgens Van Merwijk gaat Feyenoord de komende periode gebruiken om alle twijfel weg te nemen. ,,Het is duidelijk dat iedereen zeker wil weten dat dit niet nog eens gebeurt’’, zegt hij. ,,Als stadiondirecteur sta ik daar precies zo in. Vandaar dat we alles op alles gaan zetten en het zekere voor het onzekere nemen, onder meer door straks de beoogde oplossing zeer uitvoerig te testen.’’

Krijgt Feyenoord straf van de KNVB omdat de lichtmasten in de Kuip niet werkten?

Dat bepaalt de aanklager betaald voetbal, maar een besluit werd gisteren nog niet genomen. Wordt eventueel vervolgd, laat de KNVB weten. Feyenoord hoopt dat de problemen met het licht worden geschaard onder de noemer ‘totale overmacht’. Het is wel zo dat de club normaliter 100.000 euro aan kosten maakt om een wedstrijd in de Kuip te laten spelen. Dat bedrag moet 6 december dus opnieuw worden uitgegeven. De supporters die zondag een kaartje hadden, kunnen de wedstrijd op vertoon van diezelfde kaart weer bekijken. Mensen die op 6 december niet meer willen of kunnen komen kijken, kunnen hun geld terug­vragen.

Hoe groot was de kater gisteren nog, de day after?

Een etmaal na de pijnlijke dag in de Kuip was het vooral tijd voor complimenten over en weer. KNVB’er Bluyssen roemde de ­samenwerking met de clubs. ,,Samen zijn we op een datum uitgekomen waar iedereen tevreden mee is’’, zei de competitieleider. Ook het Supporterscollectief, dat de belangen behartigt van alle fans in Nederland, heeft zich trouwens positief uitgesproken over het inhalen op donderdagavond 6 december.

Directeur Jan de Jong van Feyenoord deelde ook al schouderklopjes uit. ,,Onze supporters en ook die van VVV verdienen een groot compliment voor de wijze waarop zij deze zeer teleurstellende dag hebben ondergaan.’’

En ook Van Merwijk, die vertelde zelf een slechte nacht te hebben gehad, bleef niet achter. ,,Ook ik wil de supporters nog nadrukkelijk bedanken voor de rustige wijze waarop de uitstroom is verlopen, nadat duidelijk werd dat we echt niet verder konden.’’

Moeten beide clubs op donderdag 6 december met dezelfde elftallen aantreden als afgelopen zondag?

Nee. Het bestuur betaald voetbal heeft besloten om de wedstrijd in zijn geheel in te halen, ook al was er ‘al’ één minuut gespeeld. Dit betekent dat beide teams straks kunnen opstellen wie ze willen. Zo kan trainer Giovanni van Bronckhorst van Feyenoord tegen VVV ook ‘gewoon’ beschikken over Jeremiah St. Juste, die zondag nog geschorst was. De rechtsback mist nu komende weken Heracles-uit en FC Groningen-thuis, maar mag weer spelen tegen PSV op 2 december. En daarna dus ook op 6 december tegen VVV.

Bron: AD.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login