Nieuws

‘We werden ingesloten door ME, we konden geen kant op’

on

Wat een vreedzaam en ludiek protest had moeten worden, eindigde voor 326 Feyenoord-supporters in een lange zondag in de cel en een boete van 220 euro wegens samenscholing. Ze werden naar eigen zeggen bij De Kuip ingesloten door de ME en konden geen kant op. ,,Het ergste vind ik het nog voor de mensen die toevallig op de verkeerde plek stonden en opgepakt werden.”
Feyenoord-supporter Marco de Wit uit Dordrecht liep ergens in het midden van de protestmars, toen de groep werd ingesloten door de politie. ,,We liepen tegen een muur van ME aan. Aan de achterkant werden we ingesloten door nog meer ME, toen vooraan de charges begonnen. We konden dus geen kant op. Er ontstond paniek. Ik heb twee kleine kinderen weggetrokken voor de politiepaarden.”
Onvrede

Een half uurtje eerder was een groep van zo’n 500 Feyenoord-fans in een protestmars met verhuisdozen richting De Kuip vertrokken. Kort voor de thuiswedstrijd tegen Roda JC wilden zij hun onvrede over het bestuur uiten. In het bijzonder over algemeen directeur Eric Gudde. Vooraf was de deelnemers van de protestmars op het hart gedrukt om zich vooral keurig te gedragen. Geen vuurwerk, niet schelden, geen hatelijke spreekkoren. En toch belandden honderden supporters in de cel.
Marco de Wit: ,,Ik heb tijdens de hele protestmars één rookbom gezien. Het verliep heel rustig. Toen we door de ME werden tegengehouden, zijn er misschien twee verhuisdozen gegooid. Daar is meteen door andere supporters corrigerend tegen opgetreden.”
De politie wil voorkomen dat de protesterende Feyenoord-fans het Maasgebouw bereiken, omdat daar in 2011 al eens stevige rellen plaatsvonden. Net voorbij het servicepunt van De Kuip wordt de mars staande gehouden. Gevolg is dat ook mensen die losse kaartjes voor de wedstrijd tegen Roda JC komen ophalen en niets met de protestmars van doen hebben, ingesloten raken. ,,Dat vind ik echt vreselijk”, zegt De Wit (43). ,,Ik kies ervoor om mee te lopen met een protestactie, dan weet je dat zoiets misschien verkeerd kan aflopen. Maar er waren ook oudere mensen en kinderen die toevallig hun kaartje kwamen ophalen en later opgepakt werden omdat ze toevallig op de verkeerde plek waren en geen kant op konden.”
Op de grond zitten

De Wit verbaast zich een dag later nog over het optreden van de ME. ,,Toen we werden ingesloten, zijn we zelfs op de grond gaan zitten, om te laten zien dat wij het gewoon vreedzaam wilden laten verlopen. Vanuit het niets werden er charges uitgevoerd. Een ME’er riep dingen als: ‘Kankerlijer, ik ben hier om jou de kanker in te slaan’.”

Als de ME zijn charge uitvoert, ontstaat er paniek. Er vallen klappen over en weer en de supporters worden achteruit gedreven. De Wit: ,,Ik zag mensen weglopen en toch klappen in hun rug krijgen.”
Dan wordt de hele groep Feyenoord-fans gearresteerd, 326 man in totaal volgens politiecijfers. De Wit heeft naar eigen zeggen niets verkeerd gedaan en gaat zonder verzet mee in de eerste bus die de arrestanten afvoert. Daar krijgt hij te horen dat hij opgepakt is wegens samenscholing. 
Politiebureau

Het politiebureau aan de overkant van de straat blijkt helemaal voorbereid op de komst van een grote groep arrestanten. ,,In de parkeergarage hingen briefjes waarop stond dat er geen auto’s geparkeerd mochten worden. Er was in de parkeergarage een ruimte gemaakt met zwarte plastic schermen, die als tijdelijk cellencomplex diende. Het was gewoon een voorbedachte actie van de politie, ze wilden veel supporters oppakken”, zegt De Wit.

  
Nadat de supporters gefouilleerd zijn, begint het lange wachten. 3,5 uur brengt De Wit door in de parkeergarage, zonder voorzieningen. Er staat een toilet met een lange rij ervoor. Later deelt de politie nog bekertjes water uit. De Wit ziet mensen in paniek raken, huilen. Kinderen van 13 die proberen hun moeder te bellen, maar de batterij van hun telefoon is leeg. Een man van 72 die amper kan lopen.
Als het al avond is, wordt er eindelijk proces verbaal opgemaakt tegen De Wit. Zijn ID-kaart wordt gefotografeerd, zijn gegevens genoteerd. Hij verschijnt voor de officier van justitie die een boete van 220 euro wegens samenscholing oplegt. De Wit tekent niet, zodat hij in beroep kan gaan als de boete via de post binnenkomt. ,,Volgens mij heeft iedereen die boete gehad, ook de kinderen en de ouderen.” 
Kind van 6

Er zou ook een kind van 6 onder de arrestanten zijn. Volgens De Wit heeft de jongen gescheiden van zijn vader in de cel gezeten. ,,Ik weet niet of ook hij die boete heeft gekregen.”
Om tien over acht staat De Wit eindelijk buiten. De wedstrijd tussen Feyenoord en Roda JC (1-1) is dan al lang afgelopen. Maar nog steeds worden er opgepakte Feyenoord-fans het politiebureau binnengebracht.

 

Een dag later vreest De Wit voor de gevolgen. ,,De protestmars van gisteren was vooraf aangekondigd. Het was absoluut onze bedoeling om het rustig te laten verlopen. Er zijn afspraken gemaakt met de gemeente en daar hebben we ons aan gehouden. Ik vrees dat er nu wilde acties komen. Ikzelf zal elke vreedzame actie tegen dit bestuur blijven steunen. Maar ik kan niet achter wilde acties staan, die zetten de club alleen maar in een kwaad daglicht. Wat dat betreft heeft Feyenoord al genoeg ellende gekend.”
Bron: Ad.nl
  
 
 

You must be logged in to post a comment Login