Nieuws

Vormer over Clasie: “Die kleine moet vechten”

on

Drie jaar terug was Jordy Clasie (26) de man die Ruud Vormer (29) bij Feyenoord op de bank hield, nu bij Club Brugge zijn de rollen omgedraaid: Vormer de ster, Clasie de bankzitter. ,,Die kleine moet vechten.’’

Lachend blikt hij terug op de situatie van drie jaar geleden. Ja, momenteel kan Ruud Vormer er om lachen, maar het frustreerde hem in 2014 wel degelijk. Het moment dat Jordy Clasie, de man die hem bij Feyenoord op de bank hield, blij de kleedkamer binnen kwam lopen. Het was 29 augustus 2014. „Hij kwam binnen en zei: ‘jaartje bijgetekend, jongens!’’’ Het was het kantelmoment voor Vormer. In twee seizoenen in Rotterdam lukte het de 29-jarige middenvelder niet om een onbetwiste basiskracht te worden. „Dat was het moment om te vertrekken, ik was er klaar mee. Op 1 september zat ik bij Club Brugge.”

Daar speelt Vormer nu al drie jaar. Hij groeide in die tijd uit tot een van de beste spelers van de Jupiler Pro League en is aanvoerder van de Bruggelingen. Clasie, na zijn succesvolle tijd bij Feyenoord getransfereerd naar Southampton, besloot afgelopen zomer óók zijn geluk in België te komen beproeven, aangezien hij in Engeland maar niet aan de bak kwam vorig seizoen. De hiërarchie van enkele jaren terug is echter niet meer aan de orde.

De 26-jarige Haarlemmer hoopte deze zomer op een terugkeer naar de Kuip. Clasie: „Ik wilde weg uit Engeland en verlangde weer naar die goede tijd in Nederland. Ik heb mezelf min of meer aangeboden in Rotterdam, maar er was geen plek meer op het middenveld. Dat was heel jammer, maar het is niet anders. Voor mij is er geen andere club in Nederland, dus gelukkig bood Brugge mij de kans om het plezier in voetbal terug te vinden.”

Clasie is momenteel bankzitter en stond nog nul keer in de basis in België. Het moet wel gezegd worden dat hij vijf weken uit de roulatie is geweest door een slepende knieblessure. Clasie zit sinds de 0-0 tegen Anderlecht (5 november) weer bij de wedstrijdselectie, maar een plekje veroveren in de vaste elf zal geen makkelijke klus worden. „We hebben momenteel misschien wel het beste middenveld van de Belgische competitie en we zijn koploper”, zegt Clasie.

Vormer biedt zijn landgenoot perspectief: „Blessures en schorsingen liggen op de loer en dat is precies het moment voor Jordy om zijn plekje te veroveren.” Het lijkt er niet op dat Clasie zijn landgenoot zomaar uit de basis gaat spelen: „Ruud is veel volwassener geworden en is enorm belangrijk voor het team. Daarnaast is hij erg stabiel en daar heb ik respect voor”, zegt de kleine middenvelder.

Onder Ronald Koeman was Clasie bij Feyenoord een van de vaste basiskrachten: „Koeman hield vast aan zijn middenveld en dan wordt het lastig. Het is geen eerlijke strijd geweest. Ik heb namelijk nooit echt mijn kans gehad”, aldus Vormer. „Claas was de held in Rotterdam, ik kwam daar niet tussen. Ik ben er van overtuigd dat ik het bij Feyenoord had kunnen redden als ik de kans had gekregen. Zonde achteraf, hoor.”

De twee middenvelders kunnen het duidelijk goed met elkaar vinden. Af en toe schieten de twee met elkaar in de lach. Er lijkt geen sprake van wrijving tussen de middenvelders. „Hé kleine, binnenkort moeten we effe naar Rotterdam gaan voor een Champions League-potje. Napoli-thuis, leuke wedstrijd”, roept Vormer tijdens het fotomoment. Vormer keek uit naar de komst van de Oranje-international: „Het was echt leuk toen Claas binnen kwam. Ik heb het altijd wel goed met hem kunnen vinden en keek altijd met veel respect naar hem.”

Bij een sterrenstatus als die van Vormer hoort misschien wel een uitverkiezing voor de nationale ploeg. De beste middenvelders van de eredivisie worden opgeroepen, maar een van de beste middenvelders van de Belgische competitie is nog niet in beeld geweest. De heren zijn het eens: in Nederland wordt de Belgische competitie niet serieus genomen. Vormer somt de verschillen op: „Het is hier fysieker, er wordt beter verdedigd en harder gespeeld.” Clasie: „En vergeet niet dat er hier minder ruimte is om te voetballen.”

Afgesloten

Nog nooit werd Vormer bij de voorselectie van Oranje gehaald. „Dat is voor mij een afgesloten hoofdstuk”, zegt hij. ,,Ik heb er echt geen behoefte meer aan. Ik doe hier m’n stinkende best, maar ik heb er nog nooit bijgezeten. Op een gegeven moment houdt het op.” Zijn maatje neemt het voor hem op: „Hij is zeker weten goed genoeg voor het Nederlands elftal. Het is duidelijk dat deze competitie helaas niet serieus genoeg wordt genomen”, aldus Clasie.

Voor Clasie is het wel wennen dat hij niet meer dé ster is. In Rotterdam moest hij de fans van zich af slaan. Het contrast in de voetballerij is enorm. Momenteel kan hij na de training vaak gelijk door naar binnen, zonder dat een tiental mensen met hem op de foto wil. „Ook wel eens lekker dat je niet overal wordt tegengehouden”, zegt hij grinnikend. Voor Vormer is dat anders. „Zeker in de vakanties, dan sta ik er wel even, hoor.”

Samen op het middenveld van Brugge spelen, kan dat? Vormer: „Zeker weten. Claas is een echte nummer 6, ik sta hier wat meer naar voren. Die kleine moet hard werken en wachten op zijn kans, maar het gaat hem wel lukken. Hij is een vechter.” Clasie is het roerend met zijn vriend eens: „De cijfers bewijzen het. Bij Feyenoord hebben we twee keer samen gespeeld: uit bij Willem II en bij Vitesse. Twee wedstrijden, zes punten. Prima, toch?”

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login