Nieuws

Vooruitblikken met: Lex Schoenmaker

on

“Vooruitblikken met” is een rubriek waarin een (oud)-speler, die heeft gevoetbald bij zowel ADO Den Haag als de aankomende tegenstander, wat over beide clubs vertelt en zijn mening en voorspelling geeft over de wedstrijd. In deze editie beschouwen we voor op Feyenoord – ADO Den Haag en is het de beurt aan club-icoon Lex Schoenmaker.
De in Den Haag geboren Lex Schoenmaker (23 augustus 1947) maakte zijn debuut in het betaald voetbal in het seizoen 1966/1967 namens het toenmalige “ADO.” Samen met bijvoorbeeld Aad Mansveld pakte hij met ADO Den Haag in 1968 de KNVB Beker door in de finale Ajax met 2-1 te verslaan. Schoenmaker was die dag maker van de 1-0. Vanaf het seizoen 1971/1972 kwam hij vier jaar lang uit voor het grote Feyenoord. Schoenmaker werd met de Rotterdammers in het seizoen 1973/1974 kampioen en won de UEFA Cup. Ook speelde hij Europa Cup I (Champions League). Schoenmaker is tot op de dag van vandaag recordhouder met 19 Europese doelpunten voor Feyenoord. In competitieverband speelde hij 88 wedstrijden voor de Rotterdammers, waarin hij 45 keer scoorde.

Na zijn tijd in Rotterdam keerde hij terug bij ADO Den Haag (toen FC Den Haag). In zijn tweede periode in Den Haag werd hij een paar zomerse termijnen uitgeleend aan de Amerikaanse voetbalclub Fort Lauderdale Strikers en het Canadese Edmonton Drillers. Schoenmaker maakte in zijn actieve voetballoopbaan 144 Eredivisiegoals en 25 Europese doelpunten.

Schoenmaker was als assistent-trainer/hoofdtrainer werkzaam bij FC Volendam, FC Dordrecht, Al-Hilal, Top OSS en Al-Jazira. Bij ADO Den Haag was hij assistent, interim-trainer en hoofdtrainer in verschillende periodes. Zijn mooiste moment als trainer: “Dat was de promotie naar de Eredivisie. Ik heb dat seizoen bijna driekwart jaar alleen gedaan als trainer, omdat Rinus Israël toen ziek was. De emotie die bij de promotie los kwam was prachtig.”

Meneer Schoenmaker, afgelopen zomer werd u opgenomen met hartklachten. Dat was voor iedereen enorm schrikken. Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Hoe gaat het momenteel met u?
Hartstikke goed. Dat ging het ook voor die hartklachten. Ik was niet ziek, het kwam plotseling. Als zoiets gebeurt, moet je toch even oppassen.

Wat doet u tegenwoordig?
Wat ik altijd al deed. Hier en daar advies geven aan de trainers, brainstormen en veel trainingen en wedstrijden kijken. Bij de thuiswedstrijden ben ik in de business-units te vinden. En verder regel ik veel verschillende dingen. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met de door ADO Den Haag gewonnen KNVB-bekers. Sinds 12 jaar krijgen de winnaars van de KNVB beker een replica voor in de prijzenkast. ADO Den Haag won de beker twee keer, maar heeft er nooit één gekregen. Het zou mooi zijn als ik dit voor elkaar kan krijgen. Mooi voor de historie en straks voor het ADO Den Haag museum.

Hoe kijkt uw terug op uw tijd bij Feyenoord?
Bij Feyenoord heb ik de UEFA Cup gewonnen en zijn we kampioen geworden. En ik heb Europa Cup 1 (Champions League) gespeeld. Als voetballer is dat toch het hoogst haalbare. Dat was een prachtige tijd. ADO Den Haag is mijn club, maar ik draag Feyenoord zeker een warm hart toe. Ik voel me daar ook altijd zeer welkom.

Wie is de beste speler bij Feyenoord waar u mee heeft samen gespeeld?
Willem van Hanegem was natuurlijk een fenomeen, maar natuurlijk ook Coen Moelijn. Daarnaast Rinus Israel. Met hem heb ik later ook als trainer samengewerkt bij o.a. ADO Den Haag. Ook met Willem heb ik nog goed contact. Ik ben nog assistent-trainer geweest toen hij hoofdtrainer was bij een club in Saudi Arabië.

Lionel Messi brak afgelopen week het record van Gerd Müller. Een speler waarmee u heeft samen gespeeld in Amerika. Wat voor man was Müller?
Records zijn er om verbroken te worden. Müller was een sympathieke vent en een zeer goed mens. Ik had het hem nog wel even gegund, maar dit is prima zo.

Over records gesproken. U heeft nog altijd de meeste Europese treffers voor Feyenoord gemaakt. Hoe lang gaat dat record staan?
Luc Castaignos had het wellicht kunnen breken, maar hij ging op jonge leeftijd al weg naar het buitenland. Het is toch wel iets om trots op te zijn als je bijvoorbeeld iemand als Ove Kindvall achter je laat.

En daarbij dient gezegd te worden dat u niet tegen de minste tegenstanders stond. Wat waren voor u als spits de moeilijkste tegenstanders?
Internationaal waren dat verdedigers Marius Trésor (Olympique Marseille en Girondins de Bordeaux), Migueli (FC Barcelona) en Hans-Georg Schwarzenbeck (Bayern München). Allen meervoudig internationals. In Nederland waren dat Theo Laseroms en Rinus Israël. Als tegenstanders in wedstrijden, maar ook op trainingen als ploeggenoten. Die waren spijkerhard. Ook Van Hanegem kon flink huishouden op trainingen.

Feyenoord heeft de laatste jaren goede spitsen die veel scoren. Ook u was een veel scorende spits. Met wat voor speler in de huidige Eredivisie bent u te vergelijken?
Poeh dat is moeilijk. Ik was een speler die vanuit het middenveld vaak in het zestienmetergebied opdook. Ik had het geluk dat als ik in kansrijke positie kwam, altijd rustig bleef. Ik was spits, maar heb ook nog als linksbuiten gespeeld. Mike van Duinen komt dit seizoen ook vanaf de linkerkant, maar is eigenlijk een spits. Hij loopt wat makkelijker dan ik. Rene Eikelkamp kon je ook wel een beetje met mij vergelijken.

De mogelijkheid bestaat dat De Kuip gaat verdwijnen en Feyenoord een nieuw stadion krijgt. Wat vind u daarvan?
Persoonlijk vind ik het heel erg jammer. Dat had ik ook met het Zuiderpark. Het is toch 40 of 50 jaar voetbalhistorie. Toch moet ik zeggen dat het Kyocera stadion steeds meer gaat wennen. De aankleding is goed. Het voelt een beetje als een nieuw huis. Je moet op een gegeven moment de sentimenten opzij zetten. Als club ontkom je er niet aan om verder te groeien. Maar of Feyenoord nou een nieuw stadion gaat krijgen of niet, het blijft altijd een grote club.

Wat is het mooiste spreekkoor over uw persoon toen u nog voetballer was?
Midden-Noord blijft toch speciaal. In de moeilijkste tijden bleven de supporters mij en de ploeg altijd verbaal steunen. Ook met spandoeken en tekeningen. Het scanderen van je naam blijft prachtig. Ik vind het ook heel leuk dat mijn naam nu verbonden is aan een deel van het stadion, de Lex Schoenmaker Familietribune. Dat ervaar ik echt als een enorme eer.

Wat is uw mooiste moment als speler bij ADO Den Haag?
Dat was het winnen van de KNVB Beker in 1968. Fantastisch. We versloegen Ajax met 2-1 in het eigen Zuiderpark.

Wat vindt u van de huidige prestaties van ADO Den Haag?
Goed. Het is een vrij nieuw elftal met veel elan. Toch spelen ze ook heel compact, dat is knap. ADO Den Haag heeft niet de middelen zoals veel andere clubs in de Eredivisie. De technische staf, de mensen rond het eerste elftal, allemaal werken ze echt keihard. Ik maak het van dichtbij mee. Verder vind ik dat de nieuwe aankopen het goed doen, Het is alleen jammer dat Rydell Poepon het net nog niet regelmatig weet te vinden. Dat voel je als spits ook. Maar die jongen werkt keihard en dan het moet ook een beetje meezitten. Als hij er een paar achter elkaar inprikt gaat het lopen. Het seizoen is nog lang. Ik ben tot nu toe erg trots op het team en de begeleiding.

Kan Feyenoord dit seizoen kampioen worden?
Ik denk dat het tot het eind heel spannend blijft. PSV had een grote voorsprong, maar alles staat alweer dicht op elkaar. De verschillen zijn veel kleiner dan de voorgaande jaren.

Heeft ADO Den Haag een kans tegen Feyenoord?
ADO Den Haag heeft altijd een kans. Dat klinkt misschien te makkelijk, maar zo is het wel. Vorig seizoen werd ook “onverwacht” met 0-3 gewonnen. Het ligt aan de vorm van de dag. En Feyenoord speelt thuis en moet normaal gesproken het spel maken. Dat ligt ADO Den Haag wel.

Waar eindigt ADO Den Haag dit seizoen?
Ik verwacht tussen plaats acht en twaalf. Als ADO Den Haag uit de komende twee wedstrijden nog drie punten haalt, dan kan het terugkijken op een uitstekende eerste seizoenshelft. Zoals de trainer eerder al aangaf, ADO Den Haag heeft één van de jongste ploegen uit de Eredivisie.

Voorspelling speelronde 17 van Lex Schoenmaker
Feyenoord – ADO Den Haag 1-1

Bron: adodenhaag.nl

You must be logged in to post a comment Login