Nieuws

Vilhena aangeslagen na confrontatie eigen supporters 

on

Tonny Vilhena hoopte na het mislukte vorige seizoen een frisse start te maken. Maar voor de 20-jarige linkspoot eindigde de eerste oefenwedstrijd van Feyenoord op ontluisterende wijze toen een groepje supporters bewust de confrontatie met hem zocht. Een handgemeen kon maar net worden voorkomen.

Terwijl Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst een stuk verderop voorzichtig zijn licht schijnen over de sportieve toekomst van Tonny Vilhena, keek de middenvelder aangeslagen voor zich uit. De linkspoot meldde zich afgelopen week na zijn vakantie topfit weer in de Kuip, vastbesloten om na zijn mislukte seizoen onder Fred Rutten de draad weer op te pakken. ,,Die gasten hebben vakantie gehad en in het hoofd is het weer fris,” vertelde Van Bronckhorst nog hoopvol, op dat moment nog niet op de hoogte van de aanval op zijn jonge speler.

Het frisse gevoel was Vilhena na de eerste oefenwedstrijd tegen tweedeklasser SC Feyenoord (0-3, goals Basaçikoglu, Achahbar en Immers) in elk geval onmiddellijk kwijt. Op weg naar verkoeling op het snikhete Varkenoord dreigde voor de kantine vanuit het niets een handgemeen met een plukje jonge supporters. Vilhena werd zwaar beledigd en het was aan onder meer zijn vader Toy, de toegesnelde vader van Lex Immers en enkele verstandige supporters te danken dat de dreigende situatie niet ontaardde in een ordinaire knokpartij.

De kiem van het incident ligt in het feit dat de nog altijd maar 20-jarige Maassluizer categorisch weigert om zijn nog maar één jaar doorlopende verbintenis in de Kuip te verlengen. Afgelopen winter stond Vilhena zelfs in de startblokken om zijn geliefde Feyenoord te verlaten. Trainer Fred Rutten had de speler ook al beloofd mee te werken aan een transfer, maar de clubleiding zag vervolgens niets in de komst van Tjaronn Chery van FC Groningen. Bovendien was het bod van Southampton niet hoog genoeg.
Vilhena moest het seizoen afmaken, maar de verwachting was dat hij deze zomer de club waar hij als 6-jarig jongetje was begonnen alsnog pijlsnel zou verlaten. Privéomstandigheden – de moeder van Vilhena is getroffen door een ernstige ziekte – hebben de situatie drastisch veranderd. Vilhena wil nog steeds niet bijtekenen, maar is wel van plan om dit seizoen in de Kuip te blijven.

Dat voor Feyenoord straks een ‘De Guzman-scenario’ dreigt, is voor een deel van de supporters blijkbaar onverteerbaar. Een zelf opgeleide speler die straks transfervrij de club verlaat, is ook voor de directie een horrorscenario. Maar een aanval vanuit de eigen achterban, op zijn eigen Varkenoord, was iets wat Vilhena nooit voor mogelijk had gehouden. ,,Hier is hij helemaal kapot van,” reageerde zijn eveneens aangeslagen vader Toy summier op het incident.

Vilhena zelf, die de hele vakantie fanatiek door heeft getraind, stapt vandaag met de selectie in het vliegtuig naar Innsbruck en kan op die manier in de Alpen van Oostenrijk een beetje afstand nemen van de mislukte start in Rotterdam.

Trainer Van Bronckhorst kreeg het incident niet mee. Wat hij doet als Vilhena en Boëtius blijven volharden in hun standpunt om het aflopende contract niet te verlengen, weet hij nog niet. ,,Daar is Martin van Geel voor,” kaatste hij die bal terug. ,,Dat is afwachten.”

In het recente verleden waren er in de Kuip soortgelijke situaties met Leroy Fer, Georginio Wijnaldum en Kelvin Leerdam. Ook dat trio lag zwaar onder vuur bij een deel van de eigen aanhang. Fer kreeg in 2011 in Delft na een oefenwedstrijd een klap van een supporter en een paar dagen later vond zijn vrouw Xenia een voor de middenvelder bedoelde rouwkaart in de brievenbus.
Fer en Wijnaldum werden uiteindelijk verkocht en leverden Feyenoord veel geld op. Leerdam diende zijn contract uit, maar trainer Ronald Koeman zette de rechtspoot vooral op de tribune. Hoe het Vilhena deze zomer zal vergaan, is afwachten. ,,Maar dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren,” zei vader Toy.

Bron: Ad.nl

  

 

You must be logged in to post a comment Login