Nieuws

Videoarbitrage bij alle Eredivisieduels vanaf seizoen 2018/2019 

on

Vanaf het seizoen 2018/2019 wordt bij alle wedstrijden in de Eredivisie gebruik gemaakt van videoarbitrage. Dit seizoen werd er al bij een aantal bekerwedstrijden getest.

.
In maart van vorig jaar werd door wereldvoetbalbond FIFA besloten tot tests met de videoscheidsrechter. Op 1 september was Björn Kuipers de eerste arbiter die bij de oefeninterland Italië-Frankrijk gebruik kon maken van de liveverbinding.

.

De KNVB is internationaal voorloper bij het gebruik van de videoscheidsrechter. In september was het bekerduel Ajax-Willem II (5-0) de eerste officiële wedstrijd waarbij er gebruik werd gemaakt van video-arbitrage.

.

“Wij gaan volgend seizoen meer bekerwedstrijden doen. En vanaf seizoen 2018/2019 alle Eredivisiewedstrijden”, zegt Mike van der Roest, projectleider videoarbitrage bij de KNVB, donderdag tegen de NOS.

.

“De FIFA heeft met alle voetbalbonden een traject afgesproken. Dat betekent tot en met 2018 testen. Tot die tijd zal er niets veranderen. Er wordt veel getest.”

.

Hilversum

De videoscheidsrechter zal vanaf het seizoen 2018/2019 in Hilversum zitten tijdens de wedstrijden. Daarmee werd dit seizoen al geëxperimenteerd in de halve finales van de KNVB-beker.

.

“We zitten in een studio met alle faciliteiten om de wedstrijd met een live-verbinding met videoscheidsrechter te doen”, aldus Van der Roest. “We willen meerdere wedstrijden op een dag kunnen doen, zonder dat videoscheidsrechters het hele land door moeten crossen naar alle stadions.”

.

In het bekertoernooi werd er dit seizoen ook getest met on-field review, waarbij de scheidsrechter beelden kan terugzien op een scherm langs het veld. Dat geldt als aanvulling op de videoscheidsrechter.

.

Bron: nusport.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login