Nieuws

Vermeer liet aanbieding Manchester United schieten en koos voor Feyenoord

on

Technisch directeur Martin van Geel bestempelde Kenneth Vermeer twee jaar terug nog als steunpilaar van Feyenoord en beste keeper van Nederland. Sindsdien is er veel veranderd. De doelman heeft zijn status in Rotterdam zien afbrokkelen..

Nadat Vermeer deze zomer was teruggekeerd bij Feyenoord van een verhuurperiode aan Club Brugge, diende zich in de laatste week van de transferwindow nog een mogelijkheid aan om wederom te vertrekken.

“Een buitenlandse club wilde Kenneth huren”, vertelt zaakwaarnemer Winny Haatrecht. “Ik heb toen tegen ze gezegd dat ik die mogelijkheid niet bij Feyenoord zou opperen, omdat Brad Jones al was vertrokken. Alleen als ze hem wilden kopen, zou het wellicht interessant zijn geweest”, aldus Haatrecht.

Vermeer mocht op dat moment sowieso niet vertrekken uit Rotterdam, ook al had hij de concurrentiestrijd met Bijlow al verloren. Alleen in de Europa League-kwalificatie tegen AS Trencín (thuis, 1-1) en het bekerduel met Gemert (0-4) mocht hij tot nu toe opdraven.

Het huwelijk tussen Vermeer en Feyenoord, na twee vruchtbare seizoenen en twee jaren vol blessureleed, vertoont al langer scheuren. Sinds zijn afgescheurde achillespees in juli 2016 is zijn rol zo goed als uitgespeeld. Vorig seizoen wierpen een hand- en peesblessure hem opnieuw terug.

Haatrecht had op meer krediet gerekend voor Vermeer, die voor zijn blessures door kenners werd bestempeld als beste keeper van Nederland. Voormalig bondscoach Louis van Gaal was groot fan en wilde hem vier jaar geleden naar Manchester United halen.

Haatrecht: “Ik vind dat ze bij Feyenoord anders met Kenneth om hadden kunnen gaan, als je kijkt naar alles wat hij heeft laten zien in zijn eerste twee seizoenen. Hij is in 2014 ook tegen ieders adviezen in overgekomen van Ajax. En een dag na het mondelinge akkoord met Feyenoord meldde Manchester United zich nog.”

In plaats van een lucratieve transfer naar de ploeg van toenmalig trainer Van Gaal, hield het kamp-Vermeer zich aan het akkoord met Feyenoord. “We hadden elkaar al de hand gegeven, dan is het voor ons bindend. Nee, ook achteraf gezien hebben we daar geen spijt van”, benadrukt Haatrecht.

Ook op de momenten dat Vermeer fit was, koos Van Bronckhorst vrijwel altijd voor Jones en nu dus Bijlow, die opgenomen is in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal. Vijfvoudig international Vermeer keepte in ruim twee jaar slechts vijf officiële wedstrijden in de Rotterdamse hoofdmacht.

“De keuze voor Bijlow in de voorbereiding was niet geheel onlogisch”, vindt Haatrecht. “Buiten het feit dat Kenneth nog niet geheel fit was, heeft Justin het gewoon goed gedaan.”

“De keuze voor Jones in januari van dit jaar begrepen wij minder. Eind december mocht Kenneth niet weg van Feyenoord en toen kregen wij echt het idee dat zich een kans zou aandienen. Dat bleek uiteindelijk niet het geval te zijn en dat vonden wij teleurstellend.”

Club Brugge, dat in december nog nul op het rekest kreeg van Feyenoord, wierp een reddingsboei toe en legde Vermeer op huurbasis vast, met optie tot koop.

De doelman haalde na zijn transfer in een interview met de Belgische krant Het Laatste Nieuws indirect uit naar de clubleiding en Van Bronckhorst, zonder namen te noemen.

“Ik had het gevoel dat ik niet echt een kans kreeg”, zei Vermeer destijds. “Dan voel je je toch wel in de steek gelaten. Gevoel speelt een belangrijke rol bij mij. Je zal altijd ergens wel meer kunnen verdienen, maar je moet vooral met plezier naar je werk gaan.”

Vermeer kwam bij Club Brugge binnen als tweede keeper, speelde zich in de ploeg, maakte na een stroeve start indruk, maar liep na acht wedstrijden een peesblessure op. De Belgen zagen vervolgens wegens te grote financiële risico’s af van het lichten van de koopoptie.

En dus keerde Vermeer afgelopen zomer terug naar Rotterdam. Iets waar hij eigenlijk geen rekening meer mee had gehouden. “Het is voor Vermeer wel een beetje klaar bij Feyenoord, vrees ik”, zei NOS-commentator Arman Avsaroglu begin augustus in het Sportforum bij Langs de Lijn En Omstreken.

“Vermeer en Van Bronckhorst hebben al jaren een moeizame band. Er is ooit iets gebeurd tussen hen, wat voor ons onduidelijk is. Feit is wel dat zij nooit een goede band hebben gehad.”

Vermeer lijkt bij Feyenoord bezig aan een wandeling op een doodlopende weg. Haatrecht houdt nog een slag om de arm. “Wij denken momenteel in kleine stapjes. Kenneth blijft hopen op een kans. Nee, het bekerduel met Gemert was dat niet. Dan krijg je maar twee ballen.”

Het contract van Vermeer loopt nog door tot medio 2020. Een vertrek volgend jaar zomer ligt voor de hand, misschien wel eerder. Haatrecht wacht de ontwikkelingen rond de doelman rustig af.

“Er kan over en weer weleens teleurstelling of onenigheid zijn, dat hoort erbij. Wij hebben nog altijd een goede relatie met Feyenoord, ongeacht wat de trainer doet.”

“Mocht de situatie van Kenneth uiteindelijk niet veranderen, dan verwachten we wel dat er met ons wordt meegedacht. Tot die tijd blijft hij knokken voor een plek onder de lat.”

Bron: NOS.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login