Nieuws

Verbanning uit Europa dreigt voor Fenerbahçe en Kuijt

on

De UEFA behandelt zaterdag voor de tweede opeenvolgende dag de geruchtmakende matchfixing-zaak die het Turkse voetbal in de zomer van 2011 op zijn grondvesten deed schudden.

Verdachte bestuurders van Besiktas werden vrijdag in het Zwitserse Nyon door de tuchtcommissie van de Europese bond gehoord over de vermeende gemanipuleerde bekerfinale tegen Istanbul BB van twee seizoenen geleden. Zaterdag is het de beurt aan de leiding van Fenerbahçe, de club van Dirk Kuijt, dat zijn titel in dezelfde jaargang onder verdachte omstandigheden behaalde.

De UEFA zal na de verhoren binnen een week met een definitief oordeel komen. De kans is groot dat beide Turkse grootmachten minimaal voor een jaar worden geweerd van het Europese toneel. Dat zou een nieuwe gevoelige klap betekenen voor het Turkse voetbal. Uit een dit voorjaar gepubliceerd onderzoek van Europol kwam de Süper Lig met 79 verdachte duels al naar voren als een van de meest corrupte competities in Europa.

In juli 2012 sprak een rechter zich reeds uit in het grootschalige omkoopschandaal dat Turkije destijds al een jaar in de ban hield. Welgeteld 93 personen werden na het seizoen 2011/12 in staat van beschuldiging gesteld, 48 van hen zijn uiteindelijk veroordeeld. Toch ontsprongen de betrokken clubs tot nu toe de dans. Nog voordat de strafrechter zijn vonnis klaar had, maakte het nieuwe bestuur van de Turkse voetbalbond (TFF) bekend dat alleen individuen zouden worden aangepakt. (Süleyman Öztürk)

Bron: Vi.nl

You must be logged in to post a comment Login