Nieuws

Vandaag 46 jaar geleden: ‘Feyenoord wint UEFA CUP 1974’

on

Rijnmond.nl blikt terug op de UEFA Cup winst van 1974, vandaag 46 jaar geleden: Na het succes van Feyenoord in 1970, met het winnen van de Europa Cup I, pakten de Rotterdammers vier jaar later, op 29 mei 1974, nog een grote prijs: de UEFA Cup.

De ‘vergeten finale’ van 1974 ging over twee wedstrijden. Feyenoord reisde eerst af naar Londen, waar het tweemaal op achterstand kwam. Mede door doelpunten van Willem van Hanegem en Theo de Jong werd er met 2-2 gelijkgespeeld.

Een week later kan Feyenoord de klus in de eigen Kuip klaren. “Thuis waren we veel sterker dan Tottenham. Uit was het gelijkwaardig, maar thuis waren we gewoon de betere ploeg”, zegt Lex Schoenmaker resoluut.

Behalve het sportieve succes, kreeg het Nederlandse voetbal in die tijd ook voor het eerst te maken met hooliganisme en rellen. “Je zag wel schermutselingen op de tribune”, herinnert Rijsbergen zich nog. “Maar we kregen pas wat van de knokpartijtjes op de tribune mee, toen we beneden in de gang allerlei gewonden zagen liggen. Dat hakte er wel even in.”

Ondanks alle onrust op de tribunes wordt de wedstrijd uitgespeeld en pakt Feyenoord, na de Europa Cup I en de Wereldbeker, de derde grote internationale prijs uit de clubgeschiedenis.

Mede door de Europa Cup I-winst van vier jaar eerder, de daarna drie opéénvolgende Europese titels van Ajax en de tweede UEFA Cup-zege in 2002, is de overwinning van 1974 een beetje in de vergetelheid geraakt.

Schoenmaker baalt nog altijd dat er zo weinig aandacht aan besteed werd en wordt.
“In 2002 was het ineens geweldig. Feyenoord was de allereerste die de Europa Cup I won, maar ook de allereerste die de UEFA Cup won. En dat wordt een beetje naar de achtergrond verdrongen. Dat vind ik nog steeds jammer.”

Bron: Rijnmond.nl

Bron Foto: Feyenoord.nl

You must be logged in to post a comment Login