Nieuws

Vanaf zaterdag boek over beginjaren Feyenoord verkrijgbaar

on

Over de behaalde successen van Feyenoord zijn genoeg boeken verschenen. Maar in de absolute beginjaren, tussen 1908 tot 1921, speelde de club nog niet op het hoogste niveau. Over die periode is veel minder bekend en geschreven.

Het dreef Jan Oudenaarden tot het schrijven van het boek Feyenoord. De oertijd. Zaterdag krijgen kleinkinderen van de oprichters van de club een exemplaar in handen tijdens de presentatie in boekhandel Donner in Rotterdam.Oudenaarden bezocht vrijwel alle stads- en gemeentearchieven in het land om informatie en wetenswaardigheden te vinden over het prille Feyenoord.

,,In Rotterdamse kranten werd vooral aandacht besteed aan de grote clubs in die tijd, Sparta en V.O.C., want Feyenoord speelde nog in de lagere regionen,” vertelt Oudenaarden.

Elke keer vond de auteur weer nieuwe interessante wetenswaardigheden. ,,De geschiedenis van Feyenoord was veelal mythevorming en bevatte veel verkeerde gegevens.” Een van de ontdekkingen die Oudenaarden deed, was dat de club in de beginjaren niet alleen uit havenarbeiders en bootwerkers bestond, zoals op de officiële website van de club wordt vermeld. ,,Meer dan de helft van de leden was kantoorbediende. Ik vind het toch wel belangrijk dat nu de juiste informatie boven water is.”

De auteur, kind van Rotterdam-Zuid en Feyenoord-aanhanger, legt in zijn boek onder meer uit waarom veel clubs in die tijd al snel weer verdwenen, maar Feyenoord juist bleef bestaan en een enorme groei door wist te maken. ,,Feyenoord had een sterk bestuur en een voortdurende aanwas van nieuwe leden, onder meer door fusies met andere clubjes.”

Alle gespeelde wedstrijden in de periode tot de promotie naar de hoogste klasse komen aan bod. Ook achterhaalde Oudenaarden de gegevens van alle spelers en bestuurders van toen. De schrijver ging op zoek naar de verhalen achter de oer-Feyenoorders.

,,Van Arie van Donk was bijvoorbeeld niets meer vernomen, nadat hij naar Indië was vertrokken voor de oorlog,” vertelt Oudenaarden. ,,Uiteindelijk ben ik op een Japans archief gestuit. Van Donk blijkt overleden te zijn in augustus 1945 als krijgsgevangene in een Jappenkamp. Bijzonder dat we dat nu weten.”

Bron: Ad.nl

IMG_8772.PNG

You must be logged in to post a comment Login