Nieuws

Vanaf seizoen ‘20/‘21 alle Eredivsiewedstrijden op natuurgras

on

Vanaf het seizoen 2020/’21 moeten alle wedstrijden in de Eredivisie verplicht op natuurgras worden gespeeld. Kunstgras wordt verbannen uit de hoogste Nederlandse voetbalafdeling.

Dat is besloten tijdens een meerdaagse bijeenkomst met het gros van de clubdirecteuren in Zürich en bij de UEFA in Nyon, meldt De Telegraaf. Maandag is een laatste toetsing binnen de Eredivisie CV, waarna het besluit moet worden bekrachtigd tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal.

De plannen maken deel uit van de veranderingsagenda. Die plannen moeten ervoor zorgen dat Nederland het internationaal verloren gegane terrein terugwint. Waar over het verbannen van kunstgras een akkoord lijkt bereikt, liggen de standpunten over de verdeling van de televisiegelden en de nieuwe voetbalpiramide echter ver uiteen. Een deal daarover lijkt inmiddels uitgesloten. Te veel clubs zouden het eigen belang – niet degraderen – boven het algemeen belang stellen.

Bijna alle clubs menen dat een Ere- en Eerste Divisie met zestien teams het voetbal een impuls geeft. Hoewel de topclubs bereid waren ver te gaan om structurele inkomsten (televisiegeld) en incidentele inkomsten uit kampioensplay-offs en Europees voetbal af te staan als vangnet voor gedegradeerde clubs, is die handreiking nog niet voldoende. Zodoende lijkt alles bij het oude te blijven.

“Helaas regeert bij veel clubs de angst voor degradatie en komt het algemeen belang op de tweede plaats, terwijl met zestien clubs in de Jupiler League de kans op promoveren ook weer groter is”, baalt een Eredivisie-directeur.”We maken onszelf belachelijk dat we na tweeënhalf jaar praten slechts kunnen afspreken om op natuurgras te gaan spelen.”

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login