Nieuws

Van Sluis: ‘Feyenoord gaat over spelersbudget Ajax heen’

on

Feyenoord zal als het kiest voor één van de twee huidige varianten (van bouwbedrijf BAM of stichting Red de Kuip) qua spelersbudget over Ajax en PSV heen gaan. Dat heeft Wim van Sluis, het hoofd van de drie verkenners voor de stadionplannen, gezegd in de voetbaltalkshow FC Rijnmond.

René van Ierschot (president commissaris van het stadion) en algemeen directeur Eric Gudde twijfelen daar nog aan. Eerstgenoemde noemt de twee plannen ‘suboptimaal’ en Gudde zei deze week op Radio Rijnmond dat de berekeningen dat eerst maar eens moeten aantonen. “Zij willen ook hun rekensommen maken, dat is volkomen terecht. Maar ze hebben misschien net iets te weinig inzicht in hoe de cijfers liggen.”

De verkenners zullen iets later dan gepland hun definitieve advies bekend maken, namelijk op 1 mei. Ze brengen dan ook een advies uit over een nieuw trainingscomplex voor Feyenoord op Varkenoord. Er is een overeenkomst waarbij de proftak velden huurt van de amateurs, die daardoor financieel de zaken op orde hebben. De profs wilden daar van af, maar Van Sluis heeft dat deze week afgeraden. “Daar hebben wij een gesprek over gehad. De overeenkomst blijft gehandhaafd. Wij willen voor de totale huisvesting van Feyenoord een oplossing bieden en dat kan alleen als je het met elkaar doet op de meest slimme manier.”

Als gevolg van deze overeenkomst zullen de amateurs, die meerderheidsaandeelhouder in het stadion zijn, hun aandelen overdragen aan de Stichting Feyenoord waarin zij zelf ook zitting hebben.

In tegenstelling tot eerder de bedoeling was is nu wel een financiële bijdrage van de gemeente nodig om de Kuip te verbouwen. De verkenners willen een garantstelling van 75 miljoen euro of een aandelenpakket ter waarde van 35 miljoen euro aan de gemeente verkopen. “De businesscase wordt ontspannener als de gemeente mee doet, omdat we dan ook toegang krijgen tot veel langduriger kapitaal. We hebben 35 miljoen gevraagd voor aandelenkapitaal, dat is een investering. Het toont hun maatschappelijke betrokkenheid bij het project en de rest van de financiering daardoor gaat makkelijker. De gemeente wil dat het stadion de aanjager is voor Zuid en de sportcampus. Dan moet je er wat instoppen, kan je het bijsturen en ben je een constante factor.”

Opmerkelijk was verder de uitspraak van Van Sluis dat het plan voor het nieuwe stadion, waarvoor geen politieke steun was, tot de ondergang van Feyenoord had kunnen leiden. “Het had nog maar de vraag geweest of Feyenoord dit plan had overleefd. Als je goed naar die cijfers kijkt, dat hebben wij natuurlijk gedaan, moet je constateren dat dat nieuwe stadion veel te duur was.”

Bron: Rijnmond.nl

20140418-203327.jpg

You must be logged in to post a comment Login