Nieuws

Van Persie vindt plezier belangrijker dan afsluiten met prijs

on

Feyenoord heeft nog altijd uitzicht op de derde bekerfinale in vier seizoenen. De winst tegen Fortuna Sittard was te danken aan Robin van Persie, die de Rotterdammers overtuigend de weg wees.

Zelf vindt Robin van Persie het niet eens een must om zijn schitterende loopbaan als voetballer af te sluiten met een prijs. Natuurlijk, de 35-jarige routinier aast uiteraard op een nieuwe bekerfinale, maar de topscorer aller tijden van Oranje benadrukt tijdens zijn afscheidstournee in de eredivisie keer op keer dat het hem om het teruggekeerde plezier te doen is. Voetballen in zijn Kuip, zijn dochter zien paardrijden en zijn zoontje zien opgroeien in de jeugdopleiding bij Feyenoord. 

Waar voor Dirk Kuyt bij het terugkeren in Rotterdam het veroveren van de landstitel een ware obsessie was, is Van Persie hoe dan ook tevreden. De jaren in Turkije waren weliswaar goed voor een megabedrag op zijn bankrekening, de Rotterdammer was dolblij dat hij precies een jaar geleden Fenerbahçe kon verlaten.

Het is voor de media ook bijna zinloos om in dagen dat Feyenoord volledig door de ondergrens zakt om bij Van Persie aan te kloppen om hem de vinger eens echt op de zere plek te leggen. De aanvallende middenvelder blijft dan steevast nuchter, haalt nog net zijn schouders niet op en richt zich altijd razendsnel weer op de volgende uitdaging. Bij de ervaren speler geen krachttermen, woede-uitbarstingen of steekjes onder water. Analyseren wat er is fout gegaan en weer verder, dat is zijn credo.

Dat Van Persie vanavond in de matig gevulde en ijskoude Kuip zijn ploeg maar weer eens de weg wees, was natuurlijk geen toeval. Het lichaam is broos, maar de klasse druipt er af. Na een half uur was hij er als de kippen bij om een voorzet van Jeremiah St. Juste achter keeper Alexei Koselev te schieten. Het moet voor trainer Giovanni van Bronckhorst als een opluchting hebben gevoeld, want na de mispeer tegen PEC Zwolle (3-1 verlies) op zaterdagavond startte zijn ploeg in de kwartfinale van het bekertoernooi allesbehalve messcherp.

Liefst driemaal dook Fortuna Sittard, dat in de competitie nog met 0-2 had gewonnen in de Kuip, gevaarlijk op voor keeper Kenneth Vermeer. De doelman ranselde tweemaal de inzet van Andrija Novakovich uit zijn doel en bij poging drie schoot Finn Stokkers te slordig in.

Na rust kreeg Feyenoord twee enorme kansen om de wedstrijd te beslissen. Nicolai Jørgensen stiftte de bal tegen paal en Steven Berghuis, ragfijn op pad gestuurd door Van Persie, strandde op Koselev. Fortuna sloeg vervolgens zelf toe. Novakovich kapte Jan-Arie van der Heijden soepeltjes uit en schoof de bal rustig langs Vermeer: 1-1. Een handsbal van Kai Heerings zette Feyenoord weer op het goede spoor. Van Persie schoot het buitenkansje vanaf de strafschopstip feilloos binnen (2-1), waarna Feyenoord in de slotfase door doelpunten van Sven van Beek en Berghuis (strafschop) alsnog uitliep naar een grote score (4-1).

Met het bereiken van de halve finale kan Feyenoord met een iets geruster gevoel naar de Klassieker van zondag in de Kuip stappen. De laatste voor Van Persie, maar evengoed voor een handvol spelers van Ajax die in navolging van Frenkie de Jong straks voor de hoofdprijs de Johan Cruijff Arena uitwandelen.

Tegen PSV speelde Feyenoord ijzersterk met Jens Toornstra als onvermoeibare schakel op het middenveld. Toornstra zat gisteren net als tegen PEC Zwolle op de reservebank, maar de kans is levensgroot dat hij voor de strijd met de aartsrivaal van stal wordt gehaald. Van Persie speelde destijds tegen PSV niet, maar zal er zondag ongetwijfeld wel bij zijn. Sam Larsson, die na zijn korte opleving voor de winterstop weer enigszins in slaap lijkt te zijn gesukkeld, zou weleens het kind van de rekening kunnen zijn.

Bron: AD.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login