Nieuws

Van Hanegem: Ze misten vertrouwen

on

Heel graag zou ik hier de loftrompet willen steken over Ajax. Die club heeft immers heel goede zaken gedaan. Ze hoefden helaas niet het beste van zichzelf te laten zien om Feyenoord op de knieën te krijgen.

In feite beleefde Ajax een mooie zondag omdat Feyenoord verschrikkelijk slecht was, PSV zich vrijdag al voor schut had laten zetten, FC Twente thuis gelijk speelde en omdat Vitesse verloor. Van Ajax mogen we veel verwachten in de tweede competitiehelft.

Er zit veel kwaliteit in die ploeg. Ik hoop alleen voor ze dat ze harder getest worden dan gisteren in eigen huis door Feyenoord. Alleen met wedstrijden op je top, verleg je je top steeds. Daar was gisteren geen sprake van. Heel even liet Feyenoord wat zien. Dat was aan het begin van de eerste helft en even in de tweede helft.

De trainer had beloofd op de aanval te zullen spelen, hij wilde Ajax onder druk zetten. Ik vond dat mooie teksten, maar ik geloofde Koeman eerst niet. Daarom verbaasde het me dat Feyenoord ook echt de eerste minuten vooruit wilde.

Je zag helaas voor Rotterdam dat er niet ook maar íets hoefde te gebeuren of er sloop angst in de ploeg. Die angst, daar kan ik zo slecht mee omgaan. Waarom toch? Je speelt tegen elf tegenstanders en Messi loopt er niet bij.

Wat is dan het probleem? In die terugtrekkende beweging is Feyenoord een uiterst kwetsbare ploeg. Dat zal vooral bondscoach Louis van Gaal niet vrolijk gemaakt hebben. Martins Indi speelde slecht, Janmaat was dramatisch. Er zat geen enkel vertrouwen in hun spel. Ze zakten mee in de angst om hen heen in de achterste lijn.

De centrale mannen De Vrij en Mathijsen dekten niet door, waardoor er grote ruimtes ontstonden voor hen en de middenvelders kwamen te zwemmen. Wat miste ik daar het loopvermogen dat een jongen als Karim El Ahmadi vroeger kon brengen.

Maar die verdedigingslinie, dat is wel ongeveer het beste wat het Nederlandse voetbal in die sector te bieden heeft. Daar word je toch triest van? Ik hoop dat Koeman met die gasten in gesprek gaat. Hij kent hun kwaliteiten het best, misschien zijn ze minder goed dan we dachten.

Dat kan hè, dat we het allemaal te lang leuk hebben gevonden maar dat we net iets te weinig hebben gekeken naar het niveau van de duels waarin ze goed leken te zijn. Daar moeten we eens over nadenken. Achterin werden de goals weggegeven door Janmaat (1-0) en Mathijsen (2-0), voorin viel Feyenoord net zo hard door de mand.

En Immers, wat was die aan het doen? Ik ga hem niet afrekenen op het missen van die strafschop, maar de rebound was stuntelig en verder heb ik hem weinig goeds zien doen. Pellè heb ik helemaal weinig gezien, ja, wel zo rond de middenlijn, maar daar moet je hem niet hebben.

Ik vind het goed dat Feyenoord Pellè heeft vastgelegd, hij kan het want dat hebben we gezien in de Kuip tot nu toe. Maar nu? Is hij misschien net iets te tevreden met zijn contract? Alle betrokkenen zullen dat ontkennen, maar zoiets bestaat hè, als je op die leeftijd een mooi langjarig contract hebt binnengesleept, wil je wel eens net iets té blij zijn.

Juist dan moet de technische staf zo’n jongen hongerig houden. En niet alleen thuis tegen kleine clubs, nee, juist ook in topduels, want daarin heeft Feyenoord letterlijk veel te winnen.

Gisteren bleek dat maar weer eens. Ajax heeft er op professionele manier van geprofiteerd. Zij waren het scherpst van al onze zogenaamde topclubs. Daar neem ik mijn pet voor af en ik feliciteer Frank de Boer daarmee van harte. En verder, het is dan wel geen topclub meer, was ik blij met de wederopstanding van AZ. Let op, die ploeg gaat weer opvallen.

En zoals ik het zaterdag bekeek, heeft dat alles te maken met de ambitie van Adam Maher, hij speelde geweldig. Met als gevolg dat AZ hem misschien weer kwijtraakt. Dat dan weer wel.

Bron: AD.nl

You must be logged in to post a comment Login