Nieuws

Van Hanegem: ‘Wie dit doet, kan geen echte Feyenoorder zijn’

on

Feyenoord-icoon Willem van Hanegem schaamt zich diep voor smakeloze verwijzingen op spandoeken naar verdrietige, persoonlijke gebeurtenissen in het verleden bij rivaal Ajax. De doeken, gemaakt door Feyenoord-fans, waren in de Kuip te zien tijdens de afgelopen twee edities van Feyenoord – Ajax.

Van Hanegem zelf reikte onlangs nog de jaarlijkse Willem van Hanegem Trofee uit aan een van de spandoekmakers, een fan met een stadionverbod die volgens de Kromme samen met zijn vrienden zorgt voor een bijzondere sfeer in het stadion. ,,Maar als deze spandoeken zijn gemaakt door dezelfde mensen, dan heb ik er spijt van dat ik hen de prijs heb gegeven. Dit is ver beneden alle peil. Wie dit doet, kan geen echte Feyenoorder zijn’’, zegt Van Hanegem.

De enorme spandoeken, die bij opkomst van de spelers de hele Noordzijde van de Kuip bedekken, zijn bij topwedstrijden in de Kuip sinds enkele jaren een attractie op zich. Ze worden gemaakt door een groep trouwe fans. Nu blijkt dat op de laatste twee spandoeken, tijdens de Klassiekers tegen Ajax, subtiel wordt verwezen naar treurige gebeurtenissen in het Ajax-kamp.

In januari stond in een hoekje de afkorting JLAW. Die staat voor Joden Lopen Altijd Weg. In hooligankringen wordt dan gedoeld op fatale supportersrellen bij Beverwijk in de jaren 90. Daarbij werd Ajax-fan Carlo Picornie, nadat zijn medestanders waren gevlucht, door Feyenoordfans zo zwaar verwond dat hij overleed.

Afgelopen woensdag verscheen in de Kuip een spandoek met een verwijzing naar het tragische verhaal over de in coma geraakte jonge Ajax-voetballer Abdelhak Nouri en, mogelijk, naar de supportersrellen destijds. Op een afgebeelde kilometerpaal staat: A10, 34,0. De gevechten vonden destijds plaats in de buurt van de A9 en A10, en 34 was het rugnummer van Nouri bij Ajax.

Smoesjes

,,Als dit zo bedoeld is’’, zegt Van Hanegem, ,,vind ik het heel erg dat deze mensen de schoen (de prijs is in de vorm van een voetbalschoen. red.) hebben gekregen. Ik hoop nog steeds dat dit niet zo is, dat het allemaal niet zo bedoeld is, maar ik vrees dat de feiten voor zich spreken. Ze moeten nu ook niet met smoesjes aankomen. Die groep van spandoekmakers moet nu duidelijk zeggen: ‘Hier willen wij niks mee te maken hebben’.’’

Van Hanegem speelde als speler en trainer vele spannende wedstrijden tegen Ajax, maar verloor daarbij naar eigen zeggen nooit zijn respect voor de tegenstanders uit Amsterdam. ,, Bij het Nederlands elftal sliep ik op een kamer met eerst Bennie Muller en later Piet Keizer. Sjaak Swart ken ik ook goed. En vorige week, op mijn 75ste verjaardag, kreeg ik per sms een felicitatie uit Tunesië. Die kwam van Ruud Krol, die daar trainer is.’’

Van Hanegem: ,,Ik hoor weleens zeggen dat ik altijd te veel heb opgekeken naar spelers van Ajax. Maar dan denk ik: Zij die dat zeggen zijn rare mensen, die in een rare wereld leven. Ik heb nog nooit in mijn leven naar spelers opgekeken. Maar ik heb het wel altijd goed met Ajacieden kunnen vinden.’’

Bron: AD.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login