Nieuws

Van Hanegem: ‘Wat zaterdag gebeurde, kan gewoon niet’

on

AD Sportwereld-columnist Willem van Hanegem oordeelt dat er geen peil is te trekken op het Nederlandse voetbal. Dat de uitslagen zo verrassend zijn, ‘is misschien een houvast voor de landskampioen’.

Ik zat zaterdagavond om een uur of tien thuis op de bank en toen dacht ik aan de Amsterdamse amateurclub Swift. Die hoofdklasser speelt na de stunt tegen Vitesse volgende maand in het bekertoernooi tegen Feyenoord, in de Kuip. Stel nou dat hun trainer zaterdag een analyse van het spel van Feyenoord heeft gemaakt?

Op basis van wat Feyenoord liet zien tegen NAC, zou Swift-trainer Bart Logchies toch eigenlijk best kunnen concluderen dat er iets mogelijk is? Natuurlijk, ik weet ook wel dat Feyenoord er straks niet uitvliegt tegen Swift. Maar toch, dit Feyenoord speelde zaterdag echt als een bescheiden hoofdklasser. Het zegt iets over ons voetbal dat de amateurs van Swift zomaar Vitesse kunnen uitschakelen, dat NAC van Achilles ’29 verliest en vervolgens in de Kuip gewoon van Feyenoord wint. Dat Achilles ’29 na die bekerstunt vier dagen later weer met 6-1 van De Dijk verliest. En dat Vitesse na de blamage in de beker Ajax verslaat in de Arena.

Op het Nederlandse voetbal is geen peil meer te trekken. Trainer Giovanni van Bronckhorst vertelde dat Feyenoord niet in grootse vorm is. Maar exact een week voor de beschamende nederlaag tegen NAC speelde zijn ploeg wel PSV een helft lang helemaal zoek, met een man minder op het veld. Zeg het maar.

Feyenoord werd vorig seizoen vooral kampioen omdat het verval nooit echt groot was. De ploeg zakte toen slechts een enkele keer door de ondergrens en dan kom je in Nederland dus heel erg ver. Maar wat zaterdagavond in de Kuip gebeurde, was echt nauwelijks te bevatten. NAC won in de Kuip zonder zelf goed te spelen.

En ja, dan wijzen ze in Rotterdam weer allemaal naar Nelom, Basacikoglu, Diks en Kramer. Ik geef meteen toe: die waren ook heel erg slecht. Maar wel net zo slecht als de rest van de ploeg. Van Bronckhorst heeft al vaker geroepen dat hij zijn tweede elftal graag in de Jupiler League had willen zien spelen. De KNVB heeft ook diverse keren bijna op de knieën voor de Kuip gelegen om de club zover te krijgen. Maar de directie van Feyenoord had er geen trek in. Een financiële kwestie, was keer op keer het excuus. Maar de laatste jaren is er toch juist volop geld in de Kuip?

En investeren in het tweede elftal betaalt zich op termijn altijd uit. Het is toch te gek voor woorden dat een professionele club zaterdagavond een speler op de bank had zitten, die al anderhalf jaar niet één duel heeft gespeeld? Niet één! Alleen maar omdat het tweede elftal zelden tot nooit in actie komt. Sven van Beek had, als hij bij Ajax, PSV, AZ, Vitesse of zelfs Sparta had gespeeld, al weken ritme kunnen opdoen op een normaal niveau.

Maar bij Feyenoord denken ze daar dus anders over. Maar dan nog: wat zaterdag gebeurde, kan gewoon niet. Tegen laagvlieger NAC zag ik een elftal dat helemaal niets uitstraalde. Tegen Napoli zal de ploeg, normaal gesproken, morgen weer onderuitgaan. Dat zou dan de vierde nederlaag in vijf wedstrijden betekenen. En daarna volgt de uitwedstrijd bij AZ. Lastig, ja. Op papier. Maar in het Nederlandse voetbal kan alles snel veranderen. Van goed naar heel slecht in vier dagen. De voorbeelden stapelen zich op. Het is misschien een houvast voor de landskampioen.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login