Nieuws

Van Hanegem: ‘Voetbal is nu helemaal niet belangrijk’

on

Willem van Hanegem geeft al sinds jaar en dag wekelijks zijn visie op het voetballen in zijn column in het Algemeen Dagblad. Maar de competities liggen stil tijdens de coronacrisis. ,,Mijn verbazing is nu verschoven naar andere zaken.’’

Van Hanegem laat weten dat het hij vindt dat het dit weekeinde anders moet in Nederland. Nederlanders moeten luisteren naar de zorgverleners en roept ook op om afstand te bewaren. Van Hanegem zag afgelopen weekend zoveel mensen dicht op elkaar dat hij er bijna draaierig van werd. ,,Ik overdrijf niet, ze dronken gezellig samen koffie. Het was gewoon vakantie. Die enorme bakfietsen waar de kinderen in zitten, stonden overal geparkeerd. Ik kon mijn ogen bijna niet geloven. Het ergste moet nog komen, voorspellen de experts. En als we lezen wat er in Spanje en Italië gebeurt, weten we hoe dat er uit zal zien. En in Nederland klitten we in het weekeinde gezellig samen.”

De ochtendkrant gaat verder: Van Hanegem behoort tot de risicogroep van het coronavirus. Qua leeftijd (76) én omdat hij twee jaar geleden een longembolie opliep. Maar zijn ergernis heeft niets met zijn eigen situatie te maken. De Kromme laat weten dat iedereen weet dat hij gek is op voetballen. Maar Willem werd zondag wakker en heeft geen moment gedacht aan Feyenoord – Ajax. Het telt gewoon allemaal even niet, er zijn opeens veel grotere dingen.

Van Hanegem ziet beelden van oude mensen, nog iets ouder dan Willem is, die eenzaam achter een raam zitten in een verzorgingstehuis. Waar niemand meer langs gaat. Van kleinkinderen die hun opa en oma niet meer kunnen knuffelen, maar vanachter een tuinhek kijken naar de mensen waar ze zo gek op zijn. Mensen die in hun kinderjaren de oorlog hebben meegemaakt en nu ergens in totale eenzaamheid sterven aan een virus waar tot voor kort niemand van had gehoord. Om te huilen.

Het is behelpen tot we straks weer echt gaan voetballen, als het virus de wereld uit is. Dat laatste is nu belangrijk en voetbal helemaal niet. En ik had ook niet gedacht dat ik die laatste vier woorden ooit zou uitspreken.’’

Het uitgebreide verhaal van Van Hanegem is te lezen op de site van het Algemeen Dagblad

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login