Nieuws

Van Hanegem: “Strijdlust Van Beek maakte indruk. Meer dan de prestaties van Feyenoord, Ajax en PSV bij elkaar”

on

AD-columnist Willem van Hanegem heeft te doen met Feyenoorder Renato Tapia. ‘Bij zijn trieste aftocht bekroop mij wel het gevoel dat Tapia het slachtoffer is van het feit dat hij aanvankelijk nauwelijks heeft kunnen spelen.’

De tranen bij Renato Tapia, zaterdagavond, toen hij met een spierblessure de spelerstunnel van de Kuip in stapte. Geen Klassieker en waarschijnlijk in november ook geen play-off met Peru tegen Nieuw-Zeeland. Ik ken Tapia niet, maar voelde voor de tv zijn pijn. Voor het eerst sinds 1982 maakt Peru kans op het WK, bij dat toernooi hielden ze met topper Teófilo Cubillas de latere wereldkampioen Italië op 1-1.

Bij zijn trieste aftocht bekroop mij wel het gevoel dat Tapia het slachtoffer is van het feit dat hij aanvankelijk nauwelijks heeft kunnen spelen. Twee wedstrijdjes op maandagmiddag met Feyenoord 2 in augustus, in september niets en dan recent opeens Napoli-uit en AZ-uit. Met twee zware interlands tegen Argentinië en Colombia, inclusief lange vliegreizen. Dat werd hem, zo kort op elkaar, blijkbaar te veel. Het blijft gewoon jammer dat spelers die naast het elftal komen te staan bij Feyenoord qua wedstrijdritme in een diepe put vallen.

Daar zei Martin van Geel onlangs over dat hij qua geld liever Dirk Kuyt haalde dan dat hij een elftal in de Jupiler League had spelen. Dan denk ik: ja, Kuyt wel ja, maar ik had bijvoorbeeld liever niet Colin Kazim Richards in de Kuip gezien en wel een tweede elftal onder normale omstandigheden. De naam Kuyt noemen, dan wil je de achterban bespelen.

Bovendien is iets tóch doen waar je eerst geen heil in zag, geen schande. Ik ga het zelf ook maar eens doen. Ik ga namelijk in op een uitnodiging van de Haagse vastgoedondernemer Chris Thünnessen, eind november, voor Manchester City-Feyenoord. Met de Falcon van Thünnessen. Ik heb meer dan tien jaar niet gevlogen, kreeg het Spaans benauwd in zo’n kleine ruimte. Ik hoorde vaak: vroeger had je liever wel de kleine ruimte toch, Willem? Dat klopt, hoefde ik niet zoveel te lopen. Maar in een vliegtuig voelde ik me vreselijk. Ik wil mijn club nog een keertje een uitwedstrijd in de Champions League zien spelen. En Manchester City is het aankijken ook wel waard dit seizoen.

Nee, dat niveau halen we niet in Nederland. Maar al die mensen die roepen dat we definitief zijn afgehaakt… vermoeiend. Heb je Stefan de Vrij zien verdedigen tegen Juventus? IJzersterk, los van het feit dat ik me doodergerde aan die mensen die riepen dat die gozer gewoon niet graag voor Oranje wil spelen. Als iemand graag wil, is hij het juist.

Net als Georginio Wijnaldum. Bij Oranje presteerde hij minder, maar de mensen die hem nu wegzetten als een prutser, kijken nooit naar Liverpool. En er komt echt talent aan, hoor, al is het nog piepjong. Myron Boadu van AZ is pas 16 jaar, maar een enorm talent. Tahith Chong is 17 en één van de grootste talenten bij ManCity. En wie Xavi Simons aan het werk heeft gezien in de jeugd van Barcelo­na, moet blij zijn geworden. Al is hij pas 14 jaar.

Daarnaast hebben we strijders nodig. Zag je Sven van Beek als invaller het mes tussen de tanden hebben na een lijdensweg van anderhalf jaar? Dat maakte indruk. Meer dan de prestaties van Feyenoord, Ajax en PSV bij elkaar.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login