Nieuws

Van Hanegem: ‘Spandoek zorgde voor de juiste sfeer in De Kuip’

on

Wat waren we donderdagavond blij voor Feyenoord. De club overwintert weer eens in Europa. Ik geloof dat Peter Houtman, onze stadionspeaker, het meteen na de wedstrijd door de Kuip schreeuwde. Dan zit zoiets diep, denk ik dan.

Ik genoot mee van het resultaat, want zo’n grote club als Feyenoord moet zo veel mogelijk Europese wedstrijden spelen. Dat is goed voor de spelers, daar leren ze van, van die vaak vervelende confrontaties. Die krijgen ze in de Eredivisie niet vaak op hun bord.

Wat me dan weer wel onmiddellijk opvalt, is dat zelfs de zure analisten op tv ineens niet uitgejuicht raken over Feyenoord, meer precies het spel van Feyenoord. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik heel zeker weet dat Fred Rutten zelf ook wel zag dat de uitvoering tegen Sevilla wel een stukkie beter kon. Ik geloof dat Karim el Ahmadi pas na elf minuten zijn eerste bal aangespeeld kreeg. En Jens Toornstra zag in het begin geen enkele pass aankomen. Ik was in de eerste helft echt bang dat het allemaal nog mis zou gaan.

Gelukkig kwam er na een uur meer rust en vertrouwen in het spel, die omstandigheid bracht de goals. Het stadion explodeerde bijna. En terecht, de mensen hebben lang genoeg op dit succesje moeten wachten. Maar als dan de analisten mee gaan juichen, dan krijg ik daar het zuur van. Die mensen zijn er om ons uit te leggen waarom iets wel of niet goed gaat en maken zich ongeloofwaardig als ze in de polonaise aansluiten. De polonaise is er voor de supporters en voor hen alleen.

Ik moest al voor de wedstrijd denken aan de supporters Jeroen en Dick. Dat was op het moment dat dat schitterende spandoek in beeld kwam. Het was een enorme vlag, zo breed als de hele Kuip, ze hebben er misschien wel vijfduizend spuitbussen voor nodig gehad. Je zag er een zeeslag op uit de zeventiende eeuw tussen Nederlandse schepen en Spaanse. Het was de slag om de zilvervloot die de Rotterdammer Piet Hein won. Prachtig. Het zette de Kuip precies in de goede sfeer voor de wedstrijd tegen Sevilla.

Ik weet toevallig dat Jeroen en Dick, als ze zo echt heten, de initiatiefnemers zijn van dat spandoek dat met een heleboel jongens gemaakt is. Beide gasten, twintigers, hebben een stadionverbod, de ene tot ik meen 2026 en de andere tot 2042 of zoiets. Ze zijn ooit gepakt met zwaar vuurwerk en elke keer als ze tóch in de buurt van het stadion komen, krijgen ze er een of meer jaar bij.

Ik weet dat er soms slecht volk op voetbalwedstrijden afkomt, en dat volk moet je straffen. Maar zulke zware stadionverboden, dat is toch buiten proporties. Jeroen en Dick mogen pas weer naar een wedstrijd als ze achter een rollator lopen. Dat is toch niet normaal.

Een voetbalwereld die hals over kop de topper PSV – Feyenoord afgelast omdat PSV net vijf minuten te veel hoeft moeten voetballen in Portugal. Die vervolgens de dinsdag als speeldag kiest en een dag later weer besluit dat die dag ook weer niet kan. Die voetbalwereld, bond en clubs, vindt het nodig om mensen jaren en jaren in de ban te doen zonder de kans op strafvermindering. Dat vind ik belachelijk. Bij het overtreden van de wet, moet je straffen, maar laat het daar dan bij. Dit is ridicuul.

Laat niemand nu zeggen dat ik het opneem voor hooligans. Zo vond ik het heel gek dat in Breda een heel stadionvak het eerste kwartier werd leeg gehouden door supporters van NAC omdat ze een daad wilden stellen tegen hun ploeg. Waar slaat het op dat zoiets getolereerd wordt. Zo geef je het idee dat die gasten nog iets te vertellen hebben ook. Ik vond het een waardeloos signaal van de club NAC, waar ik toch een zwak voor heb. Het effect was bovendien, dat FC Utrecht de leiding nam in een stil stadion. Ze legden er de basis mee voor de 1-5 winst op NAC. Nou, goed gedaan jongens, zo help je je club.

Bron: Ad.nl

IMG_5024.PNG

You must be logged in to post a comment Login