Nieuws

Van Hanegem: ‘Onder Gio wordt Feyenoord nauwelijks beter, maar ik zie geen opvolger’

on

Columnist Willem van Hanegem denkt niet dat Feyenoord er verstandig aan zal doen om afscheid te nemen van trainer Giovanni van Bronckhorst. Hij ziet geen geschikte opvolger rondlopen. 

Hans Kraay jr. schotelde mij gisteren op televisie de vraag voor of ik, als ik het voor het zeggen had bij Feyenoord, eigenlijk verder zou gaan met Giovanni van Bronckhorst. Ik vertelde dat ik daarover twijfelde. Feyenoord wordt onder zijn leiding nauwelijks beter, dat roep ik al langer. Maar aan de andere kant zou ik ook niet weten wie het straks moet overnemen. Kijk, dat is geen goede reden om dan maar niet te breken met een trainer. Als je niet tevreden bent, moet je stoppen, zo simpel is het. Maar toch, ook ik zie geen opvolger.

Eerst even over Feyenoord gisteren. Dat de ploeg struikelde over een laagvlieger als Fortuna Sittard, dat past wel bij de club. Het is al zo vaak gebeurd dat de mensen in de Kuip dachten dat het allemaal weer op de rit zat en dan volgde er weer een forse tegenvaller.

Tegen Fortuna was het opnieuw zo ontzettend stroef, zo stroef als in de periode voor PSV thuis. Met een jonge spits als Dylan Vente heeft Feyenoord niet de aanvaller die het team verder helpt. Daar is het allemaal te mager voor wat hij laat zien. Orkun Kökcü op tien is absoluut een talent.

Maar invallen in een wedstrijd waar je dicht tegen de spits kan spelen zoals tegen FC Emmen of nu een heel veld bestrijken, dat is toch een verschil. Maar er ging natuurlijk veel meer mis dan bij die jonge gasten. Bij de 0-1 was er niet eens meer een Rotterdams middenveld. Renato Tapia was uitgeweken naar de rechterzijlijn, Tonny Vilhena was aangesloten bij de aanval en Orkun Kökcü liep daar al. Een ploeg die zo’n enorm gat laat vallen op het veld, komt nooit verder. Dan gaat het vroeg of laat fout.

De teleurstelling spatte er in de Kuip niet eens vanaf. Dat deed nog het meeste pijn. Alsof het allemaal niet zo erg was, wat er gisteren gebeurde. Zes punten kwijt tegen De Graafschap uit en Fortuna Sittard thuis, het is gewoon heel erg slecht. Winnen ze van FC Utrecht donderdag, dan is iedereen toch weer tevreden. De beker is al jaren de reddingsboei.

Maar waar blijven de trainers die klaar zijn voor een overstap naar Feyenoord als Van Bronckhorst inderdaad zou vertrekken? In Nederland doen we we vaak alsof trainers enorme talenten zijn, maar dat is vooral een gecreëerd iets. Ik kreeg bijvoorbeeld even de indruk dat Heracles een soort wondertrainer had. Maar ik zie toch vooral een ploeg die achterin de poort wekelijks wagenwijd openzet. Tegen PSV was dit ook zo.

In Voetbal International had die Wormuth deze week wat open deuren ingetrapt en daar een paar nieuwe termen opgeplakt. Zijn centrale verdediger wacht bijvoorbeeld met het aanspelen van zijn links- of rechtsback tot de jagende rechter- of linkerspits vlakbij is. Want dan staat de back vrij. Nou, ik denk serieus dat de gemiddelde pupil in Nederland dat ook wel weet. Het is allemaal gelul.

Begrijp me goed, ik gun iedere trainer zijn eigen stijl. Maar ik zie er te veel die zo graag Pep Guardiola spelen. Die trainers moet Feyenoord in elk geval niet halen, daar schiet je niets mee op. Overschat de trainer niet, het draait toch echt om de spelers.

En ook die faalden gisteren in de Kuip…

Bron: AD.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login