Nieuws

Van Hanegem: ‘Met een spitsje erbij was Feyenoord dit jaar kampioen geworden’

on

Omdat Ajax vaak op de juiste momenten wat meer lef heeft en op eveneens de juiste momenten effectief is voor het doel van de tegenstander, worden ze nogal eens een keer kampioen van Nederland. Dat succes levert die club een hoop supporters op want mensen houden van succes en kijken liever niet naar de oorzaak daarvan. Het gaat om succes en verder niks.

Dat mag, een supporter hoeft niet verder te denken. Maar ik begin langzaam maar zeker wel vraagtekens te stellen bij het Ajax van nu. We zagen gisteren met zijn allen de Klassieker en het was altijd spannend, soms leuk om naar te kijken, speciaal zoals altijd en Feyenoord speelde best sterk. Maar het bleef 0-0 en daar mocht Ajax blij mee zijn. In zo’n wedstrijd mag je zo’n ploeg de maat nemen. Hoe ver geraakt Ajax nu onder De Boer, wie wordt er beter?

Er is er één die met kop en schouder boven de rest uitsteekt en dat is Davy Klaassen. Die heeft zich echt fantastisch ontwikkeld, is met grote stappen beter geworden. Helaas zat hij gisteren op de tribune, je mist hem gelijk. Hij en bij Feyenoord Jordy Clasie, dat zijn de twee echte topspelers die we momenteel hebben. Zij kunnen het verschil maken omdat ze in mentaal opzicht het sterkst van alle jonge spelers zijn. Hun zelfkritiek maakt ze elke week sterker.

Maar om hem heen is het heel matig. Ook bij Ajax. Die bluf van ze, die ze zeker moeten houden want het hoort bij Ajax, houdt het beeld van de grote club overeind. Maar het Ajax van nu holt hard achteruit, het staat niet eens stil, het wordt minder. Bij Ajax telt de buitenkant zwaar en dat zie je aan hun spelers.

Ik heb het idee dat ze steeds meer aandacht voor de herhalingen van hun eigen actie hebben, op de stadionschermen, dan voor de volgende actie. Heel veel van die jongens rekenen zichzelf af op hun individuele acties en niet op wat ze de ploeg als geheel brengen. Dat zie ik af aan de teamprestatie, die laat te wensen over.

Had Feyenoord dan eigenlijk niet gewoon moeten winnen gisteren? Ja natuurlijk. Clasie speelde goed, El Ahmadi aardig, Van Beek en Kongolo ook en Nelom was bij vlagen goed. Maar de rest viel me niet op. En toch was Feyenoord sterker. Op het middenveld zelfs veel sterker. Feyenoord won echter niet, omdat ze zo ontzettend veel kansen nodig hebben voor een doelpuntje.

Ze vinden het in de Kuip niet aardig als ik het zeg, maar waarom in godsnaam heeft Feyenoord afgelopen zomer geen spitsje gekocht, of waarom is dat nu niet gebeurd? Het scheelt alles. Met een aardige spits erbij was Feyenoord dit seizoen kampioen geworden. Ze spelen een geweldige wedstrijd uit tegen PSV, die nipt verloren wordt, ze spelen geweldig thuis tegen Ajax, maar verliezen schlemielig.

En in Amsterdam komen ze niet verder dan 0-0. Toch staat Feyenoord nu veertien punten achter op PSV en acht op Ajax. Dat komt alleen maar omdat er structureel te weinig gescoord wordt. Verder klopt alles; een sterke verdediging, een goeie keeper, een prima middenveld. Maar met Immers en Kazim komt de ploeg niet verder.

Daar kunnen die jongens zelf niets aan doen, maar juist op hun positie moet er echt kwaliteit komen. Op de plaats van Immers moet een jongen met wie je kunt voetballen en die rust in het spel brengt. Op de plaats van Kazim is iemand nodig die alleen maar aan scoren denkt. Veel ingewikkelder is het probleem niet.

Voor het overige wil ik PSV graag feliciteren met het verloop van het afgelopen weekeinde. Ze gingen onderuit in Kerkrade voor de beker, maar uit tegen Cambuur demonstreerde PSV wat mentale weerbaarheid betekent in een elftal. Als het voetbal even niet gaat, moet je weigeren iets weg te geven, moet je weigeren te verliezen. PSV is voor mij op dit moment de enige serieuze kampioenskandidaat.

Bron: Ad.nl

IMG_5024.PNG

You must be logged in to post a comment Login