Nieuws

Van Hanegem: ‘Laat het dit jaar Feyenoord eens lukken!’

on

columnist Willem van Hanegem zag gisteren heel veel blije mensen in de Kuip. ‘Laat het dit jaar Feyenoord eens lukken!’

.

Gistermiddag kom ik aanrijden bij de Kuip, vanuit de richting Zuidplein. En net op het moment dat ik de parkeerplaats van het stadion wil opdraaien, loopt Erik, de vriend van mijn dochter, over het zebrapad voor mij. Een stukje verderop zie ik ook nog mijn dochter Alies zelf, met aan haar hand de kinderen van mijn zoon Gert, mijn kleinkinderen. Even later, na het parkeren, hangt Regi Blinker om mijn nek en kom ik ook Ben Wijnstekers tegen. En dat in een paar minuten, wat een toeval allemaal! Hoe kan zoiets?

.

Ja, dan ben ik een vreemde hoor. Dan weet ik zeker: Feyenoord gaat vandaag niet verliezen.

.

De eerste twintig minuten speelde Feyenoord tegen PSV dan ook direct heel goed. Het won alle duels. Op het veld straalden de spelers uit dat er in de Kuip op deze dag niets te halen was. Het tempo was hoog, Feyenoord zette overal druk. Vilhena en Kongolo waren de hele eerste helft de besten op het veld. De eerste goal van Feyenoord kwam voort uit een geweldige aanval. Feyenoord speelde in die fase het beste spel van het seizoen, ongeveer net zo als in de eerste helft uit bij AZ. Het had PSV in de tang. 

.

Maar na een minuut of twintig gebeurde er iets raars: Feyenoord ging achteruit lopen. De spelers wisten dat PSV bij een achterstand zou gaan komen, maar daar hadden ze zich blijkbaar onvoldoende op ingesteld. Want het beste wat je dan kunt doen is: rustig blijven, goed om je heen kijken en dan PSV ondersteboven voetballen. Want als PSV opeens ongecontroleerd naar voren komt rennen, ontstaan grote ruimtes. Deze moet je dan benutten. Maar dat deed Feyenoord niet. Op een gegeven moment kwam het zelfs steeds een mannetje tekort op het middenveld. Achterin stonden drie verdedigers tegenover één spits: Luuk de Jong.

.

In de tweede helft bleef Feyenoord verkeerde keuzes maken. Er waren zoveel mogelijkheden om vaker te scoren, maar de ene na de andere uitbraak werd slecht uitgespeeld. Wanneer een ploeg met vier man uitbreekt dan moet het veld groot, breed dus, worden gehouden. Dan kun je goede keuzes maken en dwing je verdedigers naar je toe te komen. Maar de Feyenoorders bleven maar lopen met de bal en maakten zo het veld bij gevaarlijke counters juist klein.

.

Ik ben klaar met het gezeur over het niet meespelen van Kuyt. Het gaat niet om Kuyt. Het gaat om die schaal, die Kuyt, als aanvoerder, uiteindelijk op de Coolsingel omhoog mag houden. Positief vond ik het optreden van Bilal. Hij werkt zich drie slagen in de rondte en maakt minder fouten. Bart Nieuwkoop zat als vervanger van Karsdorp direct in de wedstrijd. Trainers zeggen altijd: ‘als ik je nodig hebt, moet je er staan’. Hij stond er.

,

Het kampioenschap van Feyenoord komt nu steeds dichterbij. Laat het dit jaar Feyenoord eens lukken! Ik heb gisteren zoveel blije mensen gezien. Dat verlangen naar een titel is zo groot binnen de club. En dan die Kuip, hè. Die is leeg al zo geweldig. Ik ben overal op de wereld geweest, maar foto’s heb ik nooit gemaakt. Maar toen ik gisteren die mooie Kuip van binnen zag, heb ik toch maar eens met mijn telefoon – hoe onhandig ik daarmee ook ben – drie, vier foto’s gemaakt. Gek eigenlijk, hè?

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login