Nieuws

Van Hanegem: ‘Invalbeurt El Hankouri berust op toeval, er zit er geen plan achter’

on

Columnist Willem van Hanegem vindt dat Feyenoord de lat zo laag legt, dat je er inmiddels sloffend overheen kan stappen. ‘Ze liggen nergens meer wakker van.’

Ik vond het jammer dat ik met mijn column moest wachten tot na het weekeinde. Want bij Feyenoord dachten ze donderdag en vrijdag na de uitschakeling tegen AS Trencín dat ze mensen gewoon in de maling kunnen nemen. Trots, aanknopingspunten, pech. Die woorden vielen. Maar ze kwamen vijf doelpunten tekort om de nummer vijf van Slowakije uit te schakelen. Vijf! En in tweemaal 90 minuten wonnen ze niet eenmaal van een ploeg met een paar spelers die in Nederland, waar de lat de laatste jaren toch niet erg hoog lag, volkomen mislukt zijn.

Dirk Kuyt was iemand die altijd positief was en met zoete teksten kwam die er bij de supporters in gingen als zoete koek. Maar Robin van Persie gaat deze maand gewoon nog een stapje verder. Feyenoord traint als Manchester United, van een 4-0 nederlaag bij Trencín en een 2-0 tegen De Graafschap hoeft niemand wakker te liggen en gisteren deed Excelsior het weer hartstikke slim.

Ik werd er echt verdrietig van. Zo’n grote speler en zoveel onzin. Bij Feyenoord leggen ze de lat zo laag, dat je er inmiddels sloffend overheen kan stappen. Ze liggen nergens meer wakker van. Ja, van Jean-Paul Boëtius die twee domme gele kaarten kreeg tegen De Graafschap. Dat noem ik nou een makkelijk slachtoffer, zeker omdat anderen in de Kuip overal maar mee wegkomen. Steven Berghuis schopte die Joey Sleegers van AS Trencín bijna ongelukkig en dat kon allemaal wel.

En nu zit de tijd van Sofyan Amrabat er op in de Kuip. Waarom hebben ze die gozer eigenlijk gekocht? Giovanni van Bronckhorst heeft nooit een idee gehad waar hij Amrabat moest neerzetten. Die jongen wil meer spelen, zo gek is dat toch niet? Ja, dat moet je afdwingen. Maar het is niet eens bekend waar hij moet spelen. Dan hoor ik mensen zeggen dat hij het gewoon niet heeft. Nee, de bondscoach van Marokko nam hem voor de lol mee naar het WK.

Het probleem is dat Feyenoord spelers koopt die in de eredivisie opvallen bij subtoppers maar vervolgens in de Kuip nooit meer beter worden. Van Bronckhorst heeft Amrabat niet beter gemaakt. En Sam Larsson ook niet. En Marko Vejinovic ook niet. En ze waren niet goedkoop, hè.

Let op mijn woorden, er zijn mensen die daar hun schouders over ophalen en beginnen te wijzen op de kansen die jeugdspelers nu krijgen. Maar zijn het wel serieuze kansen?

Die Mohamed El Hankouri zag ik twee seizoenen geleden namelijk al invallen. In de Kuip stonden ze toen op de banken. Daarna hebben we hem nooit meer gezien. Nu is Boëtius op een zijspoor geparkeerd en speelt Larsson erg zwak en doen ze net of El Hankouri op eigen kracht een echte kans heeft gekregen. Het is gewoon allemaal toeval, er zit helemaal geen plan achter. Niet achter de manier van voetballen, niet achter het inpassen van dure aankopen en ook niet achter de doorstroming van de jeugd. Vorig seizoen deden ze dit trucje ook met de 16-jarige Cheick Touré. Ingevallen, publiek op de banken en daarna nooit meer teruggezien.

Maak die jongens beter. En een belangrijk aspect daarbij is: vertel geen onzin. Wat moeten talenten denken als ze er uitvliegen tegen Trencín en ze horen de trainer praten over trots. Dat komt over alsof het niet gek is. Dat is het wel. Heel gek zelfs.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou