Nieuws

Van Hanegem: ‘Ik kan niet garanderen dat Feyenoord de Bekerfinale wint’ 

on

Ik heb vorige week bij het AD Sportfilmfestival een prachtige documentaire gezien over de reis van Feyenoord in 1963 naar Benfica. Hij komt in mei op de tv en is een echte aanrader. Ook voor niet-Feyenoorders. Het is hét voorbeeld van echte clubliefde. Mooi om te zien hoe de supporters die met die twee boten meegingen, het beleefden. Ze waren één grote familie. Volgens de makers van de film is toen het Legioen ontstaan en dat kan wel kloppen.
.

Er was bijvoorbeeld een man die destijds zijn modeltreinen verkocht om mee te kunnen. Er stonden van de haven tot en met Hoek van Holland duizenden mensen langs de kant om de fans uit te zwaaien. Zoiets kan echt alleen maar bij Feyenoord. Toen ik het zag, was ik best trots. Het is jammer dat de supporters tegenwoordig niet meer altijd één blok vormen. Want dat is wel het kenmerk van het Legioen.

.

In 1963 zat ik nog niet bij Feyenoord. Ik was net met voetballen begonnen. Natuurlijk kende je de namen van Coen Moulijn en Eddy Pieters Graafland. Dat waren grote spelers. Ik kon toen Xerxes/DHC werd opgeheven naar veel clubs toe, maar ik had geen twijfel. Ik wilde naar Feyenoord. Dat had onder meer met het stadion en met de supporters te maken. Ik speelde er voor het eerst met Xerxes en was meteen onder de indruk.

.

Vroeger was Feyenoord onverslaanbaar in de Kuip. Dat is nu helaas niet meer het geval. Ik kan ook zeker niet garanderen dat Feyenoord over twee weken in eigen stadion de KNVB-beker wint. Natuurlijk hebben ze een goede kans tegen FC Utrecht. Tegen Twente werd er gisteren ook best aardig gespeeld, maar we moeten dan niet vergeten op wat voor een manier de tegenstander speelde. Twente hield voortdurend vijf man achter, inclusief de keeper. Dus maakten ze er geen gebruik van dat Ziyech vaak in zijn eentje vier man bezighield.

.

Feyenoord was veel beter, maar had vlak voor tijd de overwinning ook zo nog kunnen verspelen. De scheidsrechter had die bal na de val van Ziyech ook op de stip kunnen leggen. Ik denk dat de meesten dat ook wel hadden gedaan. Maar dan hadden we allemaal ook weer geroepen dat het wel erg zwaar was gestraft. Het was zeker geen overduidelijke overtreding.

.

Dat Feyenoord niet met 3-0 of 4-0 won, vind ik kenmerkend voor de hele Nederlandse competitie. Elftallen spelen vaak heel onstabiel. Een ploeg kan ineens de kluts kwijtraken en alsnog de wedstrijd weggeven. Dat een overwicht regelmatig niet wordt uitgebuit, heeft ook met onkunde te maken. Spelers hebben vaak niet genoeg oog voor elkaar om nóg betere kansen te creëren.

.

Bron: Ad.nl

  

You must be logged in to post a comment Login