Nieuws

Van Hanegem: ‘Functie stelde niets voor’

on

Willem van Hanegem is gestopt met zijn adviserende rol voor de directie van Feyenoord omdat hij niet tevreden is over de invulling van de klankbordfunctie. “Op papier klinkt het mooi,” zegt Van Hanegem in gesprek met RTV Rijnmond. “Maar het stelde helemaal niets voor.”
Op zijn 70ste verjaardag werd bekend gemaakt dat Willem van Hanegem ‘iets voor de club zou gaan doen’. Daarna bleef het lang stil rondom het clubicoon en Feyenoord. “Ik heb geloof ik drie keer gesproken met Van Geel, twee keer met de trainer en twee keer met Gudde en Koevermans. Op een gegeven dacht ik: denken ze dat ik een stadion wil kopen ofzo? Of het hele elftal? Want het is niets bijzonder. Ik mocht lopen waar ik wilde en komen wanneer ik wilde, maar er zat geen prijskaart aan. Het was helemaal niets.”

Officieel werd bekend gemaakt dat Van Hanegem zou gaan fungeren als klankbord van het bestuur en de directie. In de praktijk merkte ‘De Kromme’ daar weinig van: “Vandeweek merk ik dat ze Boulahrouz hebben gekocht. Als je dan klankbord bent van de directie, dan zou ik wel op de hoogte gebracht worden toch? Of denken ze dat ik gevoelsmatig niet voor Boulahrouz ben? Ik had misschien niet gezegd dat Feyenoord op hem zat te wachten. Je hebt Mathijsen al en zat andere jonge talentvolle verdedigers.”

Wat had Willem van Hanegem dan wel gewild en verwacht van de officieuze functie? “Dat als zij iets willen vragen, dat ze dat bij mij kunnen doen. (…) Maar als er mensen zijn die centen in de club hebben zitten, die toevallig niet mijn vrienden zijn. Dan kan het gebeuren dat zoiets niet lukt. Feyenoord blijft toch mijn club, ik blijf toch wedstrijden kijken.”

Fred Rutten kan altijd bellen

“Ik zeg niet dat het de schuld is van de directie,” vervolgt Van Hanegem. “Ik dacht dat het wel goed ingevuld zou worden. Maar bij de start van het nieuwe seizoen heb ik niets gehoord. Ook bij het trainingskamp ben ik niet gebeld om even bij te praten. Ik ben wel uitgenodigd om mee te gaan naar de Europacup-wedstrijden, maar ik ben bang om te vliegen, dat weten ze. (…) Ik heb het gevoel dat sommige mensen bij de club het niet zien zitten dat ik langskom. Dat moeten ze dan ook uitspreken. Dan kom ik liever niet.”

Eerder deze week heeft trainer Fred Rutten nog wel gebeld met Van Hanegem. Iets wat in de toekomst vaker kan gebeuren, als het aan ‘De Kromme’ ligt: “Met de trainer heb ik een goede verstandhouding. Als Fred (Rutten red.) mij belt dan geef ik gewoon antwoord. Wat zou dat voor flauwekul zijn. Als iets niet loopt ga ik niet tegen iedereen nee zeggen. Natuurlijk niet, Fred is een aardige vent. Als hij mij wil bellen dan kan dat, voor de rest hoeft niemand mij meer te bellen.”

Geen druk bij Feyenoord

Van Hanegem denkt dat zijn stokpaardje niet bij iedereen binnen de club goed valt: “De lat moet omhoog,” spreekt hij weer eens uit. “Je kan niet als doelstelling uitspreken dat je bij de beste vier wilt eindigen. En als dan tweede wordt, dat iedereen tevreden is. Feyenoord had 34 verliespunten. En dat kwam dan door de druk. Maar er was geen druk. Je hebt druk als je negen verliespunten hebt en daardoor geen kampioen wordt. Dat je alles moet winnen. Dat is nu niet het geval, je had met je vingers in de neus kampioen kunnen worden.”

Martin van Geel heeft in het verleden over die doelstelling weleens gezegd dat er intern wel degelijk is gezegd dat de spelers om de landstitel moeten meedoen. Maar naar buiten toe zou de technisch directeur dat ontkennen, om de druk bij de groep weg te halen. “Dan ben ik een volwassen vent. Dat lijkt toch nergens op?”, reageert Van Hanegem. “Dat heb ik ook gezegd tegen Van Geel. Ook waarom spelers nu weg gaan. Omdat er geen perspectief is. Elke keer worden spelers verkocht, omdat ze niet op het hoogste niveau kunnen spelen. En dat kan alleen als je kampioen wordt. Op een gegeven moment is dat over. Dan zijn er geen goede jeugdspelers meer en dan heb je behalve je mooie stadion niks meer.”

Reacties op het vertrek van Van Hanegem

Op de website van RTV Rijnmond zijn de meningen verdeeld. Sommige Feyenoorders vinden het vertrek van Van Hanegem een gemis, anderen snappen wel dat Feyenoord niet in zee gaat met de oud-speler. “Willem van Hanegem is een moeilijke man die soms bokkig kan zijn,” is dan de strekking van de kritiek.

Van Hanegem herkent zich daar totaal niet in: “Wat een stomme vraag. Ik ben een hele gewone jongen. Als ik moet eten ga ik ook naar de supermarkt, waar al die mensen ook naartoe gaan. En als mensen naar mij kijken, en soms te lang kijken, dan zeg ik dat ik toch ook gewoon moet eten. Maar ik begrijp niet dat mensen bang voor mij zijn. Ik ben Suarez niet, dat ik mensen in hun oor bijt.”

Bron: Rijnmond.nl

20140719-151622-54982252.jpg

You must be logged in to post a comment Login