Feyenoordinbeeld

Van Hanegem: ‘Feyenoord kan nóg beter’

on

AD-columnist Willem van Hanegem denkt dat als Feyenoord de eerste drie wedstrijden na de winterstop wint het een eind op weg is naar de titel.
.

Mijn voorspelling was dat Ajax met twee, drie goals verschil van PSV zou winnen. Niet dat Ajax de afgelopen periode goed speelde, maar PSV, dat zich al een half seizoen slecht manifesteert, leek me goed te doen voor de Amsterdammers. Ik verwachtte een walk-over. Maar dat gebeurde niet en dat valt me van Ajax tegen. Het zegt iets over de positie waarin die ploeg verkeert. 

.

Davy Klaassen was eindelijk weer eens goed, maar ik vond hem dit seizoen ook vaak onzichtbaar. In zijn eerste jaren in Ajax 1 dacht ik: dat wordt er eentje! Maar te vaak kon hij de afgelopen maanden, zo leek het, zijn draai niet vinden. Dan kreeg zijn spel iets plichtmatigs. Terwijl Klaassen een goede trap heeft, een uitstekende kopper is en meestal precies weet waar hij moet zijn.

.

De winnaar van dit weekend is natuurlijk koploper Feyenoord. Dat heeft de afgelopen week indruk gemaakt in de strijd om de titel. Ik heb maandenlang gezegd dat het beter moest gaan voetballen, maar nu is het dus zover, al geloof ik dat Feyenoord echt nóg beter kan dan dit. Als de spelers vervolgens bij de les blijven, dan zal het in wedstrijden nog makkelijker gaan. Dan ligt een terugval niet meer voor de hand. Spelers gaan zich dan sterk voelen. Ik heb dat zelf als speler en trainer ook meegemaakt, dat je zes weken voor het eind van de competitie gewoon voelt dat je kampioen gaat worden.

.

In dat opzicht is het belangrijk geweest dat Feyenoord de laatste wedstrijd voor de winterstop gewoon heeft gewonnen. Vorig jaar stond Feyenoord op dit moment in het seizoen ook hoog, maar toen verloor het bij NEC, na een aardige eerste helft, waarna het debacle van een lange serie nederlagen volgde. Maar los daarvan: als je vlak voor kerst je wedstrijd verliest, dan smaakt het konijn je echt een stuk minder, hoor.

.

De vraag is nu hoe Feyenoord straks uit de winterstop komt. Inmiddels beseft men in Rotterdam, hoop ik, dat de concurrentie niet van bijzonder niveau is. Dus als Feyenoord uit de eerste drie wedstrijden – tegen Roda, NEC en Willem II – negen punten haalt, dan is het een eind op weg naar de titel. Al is dat kunstgrasveld van Roda niet fijn om op te spelen.

.

Ook zal Feyenoord de afwezigheid van El Ahmadi, die de Afrika Cup speelt, moeten opvangen. Ik heb al eerder gezegd dat Tapia daar niet de geschikte speler voor is. Hij was een aardige voetballer bij FC Twente en hij is international van Peru, dus dan ben je zeker geen weggooier. Maar bij Feyenoord is hij niet vooruit te branden. Elk balletje geeft hij breed of achteruit. Het lijkt wel alsof hij angstig en onzeker is. Zelfs in zijn eigen stadion. Dat begrijp je toch niet?

.

Ik zou de afwezigheid van El Ahamdi dus opvangen door met een verdedigende middenvelder te gaan spelen. Nu bestaat het middenveld uit het blok van Vilhena en El Ahmadi met daarvoor Dirk Kuyt of Jens Toornstra. Ik zou de laatste opstellen als een centrale verdedigende middenvelder. Links daarvoor zou ik dan Vilhena opstellen. De plek op rechts is niet geschikt voor Kuyt. Daar zou ik Bart Nieuwkoop zetten. Die kan gemakkelijk het gat opvullen als rechtsback Karsdorp in de aanval gaat.

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login