Nieuws

Van Hanegem: ‘Feyenoord haalt de finale’ 

on

Opportunisme regeert in de voetbalwereld, echt, het is erger dan ooit. Want AZ en FC Utrecht zijn de afgelopen weken veel te groot gemaakt. De nederlagen van die ploegen zag ik dus deze week al aankomen.
Ik wist het zeker, AZ ging niet winnen in de Arena. De spelers kregen zoveel publiciteit, maar AZ is – op Ron Vlaar na – echt niet zoveel beter als aan het begin van dit seizoen toen het nog geregeld verloor.
Ja, de afgelopen weken zaten ze dan in een flow-tje, maar heb je spelers als Dos Santos, Henriksen en Van Overeem gisteren gezien? Het was verschrikkelijk en ongelooflijk tegelijk. In Alkmaar is het doordeweeks al fout gegaan. Ze gingen daar denken dat ze wel even zouden gaan winnen in Amsterdam. En Frank de Boer zei alvast dat John van de Brom zijn opvolger kon worden.
Gisteren stonden de spelers van AZ stijf van de zenuwen. Dat zag je in de opbouw. Die ging door het centrum en dat ging dus mis. De bal moest terug naar de keeper, Sergio Rochet. Hij werd vervolgens op zijn verkeerde been aangespeeld en gaf een verkeerde bal over de grond. De keeper van AZ vindt het normaal al moeilijk om met zijn ‘slechte’ been de middenlijn te halen, dus ik begrijp niet waarom zijn medespelers hem steeds belastten. 
Want wat gebeurde er: de spelers van AZ liepen net naar voren, toen Ajax de bal kreeg. Juist dan is Ajax, dat het meer moet hebben van omschakelen dan van druk zetten, heel erg gevaarlijk. Zo kwam AZ met 2-0 achter, want Ajax speelt dan wel niet goed, het reageert wel steeds sterk op fouten van de tegenstanders.
AZ was dus niet zo goed als gedacht. Zo’n reeks als die van AZ in de afgelopen weken zegt ook niet zoveel, hoor. In deze competitie ligt het allemaal zo dicht bij elkaar. Je kunt drie keer winnen en daarna ook weer drie keer verliezen. Dat heb je gisteren ook gezien aan FC Utrecht. Die trainer, Erik ten Hag, heeft bij Bayern München getraind en heeft net zo’n kale kop als Guardiola, dus de afgelopen weken hoorde ik overal dat hij het voetbal had uitgevonden. 
Maar FC Utrecht is dit seizoen wisselvallig, hoor. Het verliest een paar keer, maakt dan weer eens een goede serie en verliest dan opeens weer wanneer de mensen juist verwachten dat ze niet meer te bespelen zijn, omdat ze het voetbal volledig onder de knie zouden hebben.
Zo’n nederlaag incasseerde het gisteren. Utrecht kwam nog wel met 1-0 voor, maar het speelde horkerig en stumperig. Bij dom balverlies stond Feyenoord opeens met drie man alleen voor de keeper, terwijl Ten Hag toch zo’n geweldig systeem met vijf verdedigers heeft bedacht.
In Utrecht hadden ze een gretig Feyenoord kunnen verwachten. Die spelers zijn natuurlijk geërgerd door al het gedoe rond Dick Advocaat van de afgelopen weken. Ze hebben dat vervelend gevonden. Het was niet voor niets dat Vilhena na zijn goal direct naar Van Bronckhorst liep.
Dick had nooit op het veld moeten gaan staan bij Feyenoord. Ik kan me ook niet voorstellen dat het zijn idee was. Misschien heeft van bovenaf iemand het bedacht. Als trainer had ik het nooit gepikt als hij bij me was komen staan. Ik zou dan zeggen: Ik stop ermee. Ik denk overigens niet dat we nog veel van Advocaat bij Feyenoord zullen horen.
Voor Feyenoord is er weer wat hoop in de aanloop naar de bekerwedstrijd tegen AZ. Elia toonde weer wat snelheid aan de bal. En die lange lul, Kramer, was meer in beweging dan in vorige wedstrijden. Ja, let maar op, donderdag gaat AZ uit het bekertoernooi en Feyenoord haalt de finale.
Bron: Ad.nl

  

You must be logged in to post a comment Login