Nieuws

Van Hanegem: ‘Als ik spanning wil, ga ik wel naar de videotheek om een thriller te huren’

on

AD-columnist Willem van Hanegem vindt dat Feyenoord niet uitstraalt dat het al heel het seizoen bovenaan staat. ,,Ze moeten de komende weken wel dondersgoed beseffen dat ze écht geschiedenis kunnen schrijven.”

.

Aan die 8-0 overwinning doordeweeks van Feyenoord op Go Ahead Eagles hechtte ik sowieso al weinig waarde. En gisteren bleek ook wel weer waarom. Ik heb het op deze plek al vaak geschreven: het spel van Feyenoord is veel te wisselvallig. Maar omdat het dan toch vaak goed kwam, mocht je dat eigenlijk niet zeggen. Het zal toch niet gebeuren dat de titel nu nog wordt verspeeld? Gezien de dramatische start gisteren, moet je achteraf nog blij zijn met een punt. 

.

Feyenoord staat al heel het seizoen bovenaan. Dan mag je toch verwachten dat de spelers dat ook in deze wedstrijd uitstralen? Ze moeten de komende weken wel dondersgoed beseffen dat ze écht geschiedenis kunnen schrijven. Voor de club, voor de supporters en ook voor zichzelf. Maar dat gevoel mis ik wel bij sommige spelers. Na die 2-2 moet je de boel toch helemaal afjagen? Bang voor de counter? Dat bedoel ik dus: dat gevoel van angst snap ik niet als je al heel het seizoen aan kop staat. 

.

Iedereen hoor ik nu honderd keer zeggen dat het allemaal zo spannend is. Nou, daar heb ik geen last van. Als ik spanning wil, ga ik wel naar de videotheek om een thriller te huren. Begrijp me niet verkeerd, want ik hoop dat Feyenoord het gaat redden. Maar ik kijk vooral naar hoe ze spelen en wat ze uitstralen. Voor paniek is geen plek. In paniek raken is sowieso het slechtste dat je kunt doen. Want wie zegt mij dat Ajax de rest van de wedstrijden allemaal wint. Ik zie echt niet waarom zij uit bij PSV even winnen. Daarvoor is die ploeg ook te wisselvallig. Ja, tegen NEC zag het er allemaal wel leuk uit, maar die gasten verliezen elke week. Dus zoveel zegt mij dat ook weer niet. 

.

Ik opperde gisterochtend op Facebook om Michiel Kramer in de spits op te stellen tegen PEC. Dat was al voordat bleek dat Nicolai Jørgensen niet kon spelen. Zeker, ik vind Jørgensen de beste spits van Feyenoord, maar ik heb hem op kunstgras zien spelen tegen Sparta. Het leek wel of hij eieren in zijn schoenen had. Hij liep zo voorzichtig, met van die kleine stapjes. Die jongen is niet gemaakt voor dat vreselijke kunstgras. Kramer heeft er bij Volendam en ADO op gespeeld. Nu stond Kuyt in de spits. Ach, hij is zo gedreven dat hij waarschijnlijk niet eens merkt op wat voor veld hij speelt.

.

Eigenlijk was het gisteren mooier om naar de andere sport op televisie te kijken. Zo heb ik weer genoten van Max, wat een sportman. En wat te denken van de jongens die over die klerestenen moeten rijden tijdens Parijs-Roubaix. Daar kunnen voetballers een voorbeeld aan nemen, hoor. Maar uiteindelijk ben ik toch zo verknocht aan het spelletje voetbal, dat ik alles wil zien. Al levert me dat bij FOX Sports ook een hoop ergernis op. Je merkt toch aan alles dat het een soort Ajax-tv is. 

.

Maar goed, terug naar de titelstrijd. Ik was trainer van Feyenoord toen we kampioen werden in 1993. Jongens als Fraser en De Wolf straalden echt uit: dit kampioenschap is van ons. Niet dat zij heel bewust met de buitenwereld bezig waren, maar er kroop iets onaantastbaars in de ploeg. Dat hoop ik de rest van de competitie ook te zien in het Feyenoord van nu. Zondag tegen FC Utrecht. Dat krijgt vaak complimenten. Terecht hoor, maar we moeten niet gaan doen alsof het FC Barcelona is.

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login