Nieuws

Van Hanegem: ‘Als ik Feyenoord zie spelen, kan ik wel janken’

on

Ik moet het vandaag helaas wéér over Feyenoord hebben. Daar ontkom ik niet aan. Dat is vervelend, maar aan de andere kant ook logisch. Want qua naam is Feyenoord nog steeds een heel grote club. Aan de prestaties is dat momenteel alleen niet af te lezen. Als ik Feyenoord zie spelen, kan ik wel janken.
Het is heel droevig gesteld met mijn club. Daar moeten we niet omheen draaien. Ik word gek van al die goedpraters. Nu zijn er weer mensen die zeggen dat Feyenoord als het derde in de Eredivisie wordt en de beker wint, het toch goed gedaan heeft. Dat is dom geklets. Feyenoord heeft voor dit seizoen geïnvesteerd om eindelijk weer eens kampioen te worden en dan doe je het met zeven nederlagen op rij gewoon heel slecht.
Het is ook onzin om te stellen dat je te weinig kwaliteit hebt. Hoezo? Kuyt was jarenlang een belangrijke international, Kongolo zit bij het Nederlands elftal, Van Beek en Karsdorp zaten er tegenaan, Vermeer, Elia en Toornstra speelden in Oranje, Vilhena is aanvoerder van Jong Oranje, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat is dan toch geen slechte selectie?
Ik vraag me echt af wat ze bij Feyenoord aan het doen zijn. Je hoort steeds dat ze stappen aan het maken zijn. Dat zijn dan wel heel kleine stapjes of misschien wel stappen achteruit. Ik zie in elk geval geen speler beter worden. Dat moeten ze bij Feyenoord onder ogen zien en niet steeds drogredenen verzinnen. 
Ik denk dat het wel goed uitkwam dat het de hele week over de beledigingen aan het adres van Kenneth Vermeer ging en niet over het voetbal zelf. Opvallend was trouwens dat het tegen PEC leek of Vermeer er zelf het minste last van had.
Ik vind Van Bronckhorst een aardige jongen, maar ook hij moet ophouden met al die excuses. Ik hoorde hem na de wedstrijd tegen PEC zeggen dat Feyenoord kansen heeft gehad. Dat klopt wel, maar hij vergeet te vermelden dat de tegenstander er nog veel meer had. Het had bij de rust makkelijk al 4-0 of 4-1 voor PEC kunnen staan. Ik speelde vroeger in Rotterdam wel eens stiekem mee met een café-elftal of bij de taxichauffeurs, Stibekavo heette die bedrijvencompetitie, dat weten de oudere lezers nog wel. Nou, het niveau van Feyenoord komt daar bij in de buurt.
Je ziet dat er totaal geen vertrouwen is bij de spelers. Maar dan nog moet je als Feyenoord in staat zijn af en toe een wedstrijdje te winnen. Je speelt niet tegen Manchester City of Bayern München, maar tegen middelmatige elftallen.
Het is eigenlijk te gek dat ik me er zelf op betrapte dat ik Feyenoord wel een goede kans gaf tegen PEC, omdat bij die ploeg veel jongens er niet bij waren. Maar zelfs tegen een veredeld B-elftal lukte het niet. Uit acht wedstrijden één puntje halen, is voor een club als Feyenoord niet normaal. Als dat over twintig jaar ter sprake komt, denken ze dat er een foutje in de statistieken staat.
De spelers hebben nu vooral houvast nodig. Speel daarom simpel. Nu doet iedereen maar wat. Een soort ren-je-rot door elkaar. Wees als trainer duidelijk. Waarom had Botteghin tegen PEC niet de opdracht om die lange spits op zijn huid te zitten en zijn nek om te draaien? Nu stonden Botteghin en Van Beek naast elkaar en liep die gozer steeds vrij. Wat moet zo’n El Ahmadi bij het doel van de tegenstander doen? Hij scoort gemiddeld één keer per jaar en heeft daar dus niets te zoeken. Hij hoort de sleutel te zijn tussen de achterhoede en de voorste linie. Dat soort simpele dingen.
Voor mij hoeft een trainer nooit te worden ontslagen, dus nu ook Van Bronckhorst niet. Je schiet er meestal niets mee op. Maar aan de andere kant, veel langer kan dit niet zo doorgaan met Feyenoord. Eens ben je uitgepraat.
Bron: ad.nl

  

You must be logged in to post a comment Login