Nieuws

Van Hanegem: “Als dat waar is, zijn het geen echte vrienden van Feyenoord”

on

Het is terecht dat Fred Rutten een grappig bedoelde vergelijking maakte tussen Messi en Bony. Onvergelijkbare spelers uiteraard, maar het klopt wel dat die jongens een ongelooflijke impact hebben op hun team. Bij Barcelona waren ze zaterdag ontzettend blij dat ze nu eens keer hadden laten zien dat ze zonder Messi ook aardig konden spelen en winnen. Ze hadden gewonnen van Real Mallorca, de laagst geklasseerde ploeg in Spanje, maar toch waren ze gelukkig en wezen ze op de afwezigheid van Messi. Dat zegt stiekem wat.

Bij Vitesse maakt het ook nogal wat uit of hun spits meedoet of niet. Die beleeft een zelfde seizoen als Pellè, ook bij hem zit alles dit seizoen mee. Toch zie je Vitesse als ploeg ook vooruit gaan. Het samenspel, iets waar de beste elftallen van Europa hun succes op baseren, wordt steeds beter. Of lijkt het maar zo dat Vitesse beter wordt? Dat vraag ik me wel eens af. Misschien leg ik onbewust de lat lager voor Vitesse waardoor het genieten eerder begint.

Bij PSV, bijvoorbeeld, werkt dat bij mij precies omgekeerd. Die club heeft ons al zo veel gebracht, dat het niveau waarop ze nu spelen bijna onacceptabel is. Dat vond ik tegen Willem II wederom. Dick Advocaat heeft er een zware taak aan om deze jongens nog aan de gang te krijgen. En misschien worden ze nog wel kampioen ook, maar het lijkt nergens naar. Dat bedoel ik niet als verwijt aan Dick. Ga er maar aan staan. Hij heeft naar mijn idee alles al geprobeerd. Het zit hem diep in die club met alles erop en er aan.

Die hebben echt nog een jaartje of wat nodig om de harten van de liefhebbers weer te heroveren. Ik hoop wel dat het ze lukt, want clubs als PSV hebben we helaas niet veel in de Eredivisie. Juist daarom word ik er pissig van als voetballers de status van hun club niet serieus nemen.

Over status gesproken. In de loop van vorige week las ik in mijn eigen krant dat belangrijke geldschieters van Feyenoord de club dreigen te verlaten als er geen nieuw stadion komt. Als dat waar is, zijn die mensen geen echte vrienden van Feyenoord, zitten ze er alleen voor hun eigen belang en gaan ze voorbij aan de status van de Kuip als monument van het Nederlandse voetbal. Deze mensen maken met hun stelling de discussie over nieuwbouw onzuiver. Ik zeg helemaal niet dat er géén nieuwbouw moet komen en ik zeg ook niet dat de huidige Kuip er altijd moet blijven. Ik vind alleen wel dat je op basis van zuivere argumenten, controleerbaar voor iedereen, een beslissing moet nemen over nieuwbouw of renovatie.

Ik hoor steeds maar mensen, zowel onder voor- als tegenstanders van nieuwbouw, met een eigen belang. Bij Pauw en Witteman zat ik laatst aan tafel met een tegenstander van nieuwbouw, maar dat was een man met een eigen plan voor renovatie. Ik houd daar niet van. Ik pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de houdbaarheid van de Kuip, naar de haalbaarheid van een grote renovatie. Zo’n geluid had ik graag gehoord van de geldschieters van Feyenoord. Maar die hebben nu al een standpunt ingenomen. Ik vind dat heel irritant en het is jammer dat ik nu moet constateren dat ze dus kennelijk niets met de club hebben. Het is hun eigen ego dat er een beslissing doorheen wil duwen. Daar ben ik allergisch voor.

Vorige week had ik overigens kritiek op de tactiek van Ronald Koeman in Heerenveen. Hij verdedigde zich in het AD door te zeggen dat er na 20 minuten anders werd gespeeld. Natuurlijk zag ik dat ook. Maar als je slecht start, zo weet iedere trainer, zaai je twijfel waar je je als team in de rest van de wedstrijd moeilijk bovenuit speelt. Dat is het enige wat ik wilde zeggen. Verder ben ik erg tevreden over de trainer Ronald Koeman.

Bron: Ad.nl

You must be logged in to post a comment Login