Nieuws

Van Geel: ‘We zijn niet zo blij als twee jaar geleden’

on

Feyenoord is morgen bij winst op SC Cambuur verzekerd van de tweede plaats. Zo uitbundig als twee jaar geleden zal dat in Rotterdam niet worden gevierd. Toch is plaatsing voor de voorronde van de Champions League wel degelijk reden voor een feestje. Want de drempel van het miljoenenbal is bereikt met een selectie die nauwelijks iets heeft gekost.

Natuurlijk weten ze bij Feyenoord maar al te goed dat ze dit seizoen een uitgelezen kans op de landstitel hebben laten liggen. Vooral omdat de eerste plaats buiten bereik bleef na een aantal pijnlijke uitglijders tegen kleinere clubs als Heracles en ADO Den Haag. Gezien de beperkte financiële mogelijkheden in de Kuip kun je echter net zo makkelijk beweren dat de club opnieuw boven verwachting heeft gepresteerd.

‘We zijn niet zo blij als twee jaar geleden’, zegt technisch directeur Martin van Geel. ‘Destijds kwamen we uit een andere positie. We vinden zelf ook dat we dit jaar kampioen hadden kunnen worden. Aan de andere kant is het ook tekenend dat je kunt balen dat je tweede wordt. Dat is namelijk lang geleden. Het betekent dat Feyenoord terug is waar het hoort.’

En dat voor een prikkie. Waar clubs als Ajax, PSV en FC Twente zich meerdere dure aankopen konden veroorloven, betaalde Feyenoord bij het samenstellen van de selectie slechts één keer een transfersom. Voor Graziano Pellè werd aan het Italiaanse Parma 2,1 miljoen euro overgemaakt. Een koopje bij een spits, die goed is voor meer dan twintig goals per seizoen.

Dat het bij die ene aankoop bleef, betekent niet dat de rest van de spelersgroep helemaal gratis De Kuip binnenwandelde. De van ADO overgenomen Lex Immers kostte 900.000 euro. Formeel ging het in dit geval om een huursom die over twee jaar werd uitgesmeerd. Een handige constructie, die ervoor zorgde dat Immers – pas vanaf komende zomer officieel eigendom van Feyenoord – binnen het salarisbudget paste.

Ook voor Samuel Armenteros moest worden betaald. De aanvaller werd voor 400.000 euro gehuurd van Anderlecht, waar hij dit seizoen nog altijd op de loonlijst staat. De huursom voor de Zweed kan daarom worden gezien als salaris.

Met een beetje fantasie kun je stellen dat de Feyenoord-selectie niet meer dan 2,1 miljoen euro heeft gekost. Harmeet Singh werd twee jaar geleden weliswaar voor 300.000 euro weggehaald bij Valerenga, maar de Noor redde het niet in de Kuip en is inmiddels transfervrij teruggekeerd naar zijn vaderland. Zonde van het geld uiteraard, maar vergeleken met de niet renderende miljoenenaankopen van Ajax (Van der Hoorn) en PSV (Maher) stelt het allemaal weinig voor.

Feyenoord kan zich zulke bedragen niet veroorloven, haalde transfervrije spelers als Joris Mathijsen, Daryl Janmaat, Ruud Vormer en John Goossens en deed het verder vooral met eigen jeugd. Exact de helft van de selectie van trainer Ronald Koeman bestaat uit zelf opgeleide spelers. Iets om trots op te zijn, al presteert de jeugd nog grillig.

‘Uit tegen Heracles speelden we de tweede helft heel matig’, zegt Van Geel. ‘Dan zit je je wel op te winden. Maar tegelijk realiseer ik me ook dat er die avond acht jonge spelers uit onze eigen opleiding op het veld staan en dat dat team geen euro kostte. Je moet het wel in perspectief zien. Maar accepteren doen we het nooit, we zijn wel een topclub.’

Uit recente cijfers blijkt dat Feyenoord wat salarissen betreft slechts de vijfde club van Nederland is. Bij Ajax (26 miljoen euro), PSV (24), FC Twente (18) en Vitesse (14) werd vorig seizoen beduidend meer loon betaald dan in De Kuip: 11 miljoen euro. Dan is de tweede plaats toch echt zo gek nog niet.

Bron: Ad.nl

20140426-091840.jpg

You must be logged in to post a comment Login