Nieuws

Van Geel: “Rotterdam mag zich voorlopig geen sportstad noemen”

on

Feyenoord zal volgens Van Geel het risico lopen verder af te zakken op de ranglijst als de inkomsten net zo langzaam blijven stijgen als nu het geval is. NUsport sprak hem uitgebreid over de toekomst van de club.

Wat is er misgegaan?

“Er is niks fout gegaan, buiten dat het zeer teleurstellend is dat een aantal partijen zijn steun niet verleend heeft aan het plan. Ik denk dat zij daar Rotterdam een heel slechte dienst mee hebben bewezen. Rotterdam mag zich voorlopig geen sportstad noemen als er geen interlands meer komen, als er geen Europese finales gespeeld worden en als er geen grote evenementen georganiseerd worden in De Kuip.”

“Feyenoord zal het enorm lastig krijgen om aan te haken bij de top in Nederland, laat staan in Europa een woordje mee te spreken als het budget blijft zoals het is of alleen met een aantal miljoenen verhoogd kan worden. Met 45 miljoen euro zitten we nog op de helft van Ajax en PSV, walsen Vitesse en FC Twente nog over ons heen en moeten we opletten dat andere clubs dat niet ook doen.”

“Het andere aspect is dat onze accommodatie, zowel de trainingsfaciliteiten voor de eerste selectie als Varkenoord voor onze jeugdopleiding, dramatisch zijn. Je kunt gewoon zeggen dat het een verouderd, aftands complex is. Daar zal de komende jaren waarschijnlijk ook geen verandering in komen. Dat zijn allemaal zaken die Feyenoord achteruitwerpen en dat verdient de club niet.”

“Ik vind dat we de afgelopen jaren ongelooflijk goed beleid hebben gevoerd. Met de hulp van de Vrienden van Feyenoord en de verkoop van een flink aantal spelers komen we bijna uit een faillissement. De nullijn is in zicht en we gaan richting een positief eigen vermogen. Dat is bijna een wonder in deze tijd. Dan hoop je dat deze club een steun in de rug krijgt om door te gaan, want de potentie heeft Feyenoord en dat wordt nu belemmerd.”

Hoe gaat Feyenoord die achterstand inhalen?

“We hadden al een gigantische achterstand. We zijn de afgelopen tien jaar de vijfde club in Nederland. Dat zie je aan zo’n deal met Fox. Dan zijn we de nummer vijf in de media-inkomsten, gelukkig maken we net een stapje over AZ heen en zijn we nu vierde. Ajax, PSV, FC Twente en Vitesse zijn clubs waar wij gigantische concurrentie van zullen ondervinden.”

“Bojan Krkic kiest, uiteraard zou ik haast zeggen, voor Ajax. Ze spelen Champions League en kunnen financieel veel meer doen. Jeugdspelers van Feyenoord gaan vroeg naar het buitenland omdat we ze financieel niet alles kunnen bieden. Die zie je op de Nederlandse velden bij concurrenten van ons opduiken. Karim Rekik, Jeffrey Bruma en Kyle Ebecilio. Dat moeten we zien te doorbreken en daar waren we keihard mee bezig.”

“Jammer dat we niet gesteund worden, maar dat we eigenlijk gewoon een ongelooflijke klap bovenop ons gezicht krijgen. We zullen daar even van moeten herstellen, de scherven bij elkaar rapen en dan gaan we weer kijken naar de mogelijkheden met de mensen die de afgelopen jaren de kar aan het trekken zijn. Ik weet zo 1, 2, 3 niet welke, maar wij zullen er alles aan doen om deze lijn door te zetten.”

Hoe groot kunnen de gevolgen voor de lange termijn zijn?

“Wij zijn eigenlijk sportief veel beter aan het presteren dan onze financiële mogelijkheden toelaten. Op termijn bepaalt een budget de stand van de ranglijst, dat is altijd zo. Clubs als Manchester City en Paris Saint-Germain zijn niet voor niets kampioen geworden, dat was tientallen jaren niet gebeurd. Ajax en PSV zullen altijd in de top drie eindigen. Ze zullen weleens een minder jaar hebben, maar het jaar daarop zijn ze weer terug. Daar staat een basis en die is structureel.”

“Dat is voor Feyenoord heel erg lastig. We presteren optimaal en hebben een goede sfeer gecreëerd bij de club. Het is alleen zaak dat elk jaar te gaan doen en dat is een grote uitdaging. Daar lopen wij niet voor weg, in dat opzicht ben ik niet teneergeslagen. De komende jaren zou het budget toch al nauwelijks groeien. Een nieuw stadion was alleen een enorme impuls geweest, de club was meer gaan leven.”

“We moeten het nu van andere zaken hebben om spelers te bewegen om hierheen te komen. De supporters, de mogelijkheid om door te groeien tot international. Financieel leggen we het vaak af en dat zal zo blijven. Daar liggen grote twijfels en gevaren op de loer.”

Bron: Nusport.nl

You must be logged in to post a comment Login