Nieuws

Van Eijck: “Voetbalwereld had veel eerder experimenten kunnen aangaan”

on

Casper van Eijck laakt in een interview met dagblad Trouw het beleid van de KNVB inzake hoe er wordt omgegaan met de maatregelen die worden genomen in het Nederlandse (prof)voetbal.

De arts vindt het het ‘volkomen begrijpelijk’ dat het betaalde voetbal voorlopig zonder publiek blijft spelen.

Aan de andere kant vindt Van Eijck het een gemiste kans dat het onderzoek dat Van Eijck samen met zijn collega Annemiek van der Eijk opgezet hebben, geen doorgang kan vinden. Het betreft hier een wetenschappelijk onderzoek naar de gevaren van ­besmettingen in de buitenlucht. Van Eijck laat weten dat hij zich gestoord heeft aan de vele aandacht voor de gevolgen en dat er heel veel aannames zijn over besmettingsgevaren maar dat er nog maar heel weinig wetenschappelijk bewijs aangeleverd is.

De clubarts in gesprek met Trouw: “De KNVB is voornamelijk bezig met de gevolgen voor het voetbal en met sneltesten. Maar dat is allemaal achteraf. Men mag ook de hand in ­eigen boezem steken. De voetbalwereld had veel eerder zelf experimenten kunnen aangaan, in plaats van ongenuanceerde opmerkingen te maken, zoals experimenten met veel publiek. Er gaat zoveel geld in om. De KNVB had er al lang medische professionals bij moeten halen. Een coronamanager, virologen, microbiologen, ik mis dat in het beleid”, zegt Van Eijck. “Ze hadden veel eerder de verbinding met de wetenschap moeten zoeken.”

Casper van Eijck ontvouwt nogmaals zijn plannen die hij had om de seizoenkaarthouders van Feyenoord te laten te testen. “Er werd een app ontwikkeld. Alle seizoenskaarthouders van Feyenoord werd ­gevraagd die te downloaden en vragen over een eventueel virus of klachten te beantwoorden. Vervolgens kon deze grote groep mensen in het stadion worden getest. Van Eijck hoopt dat hij later dit seizoen alsnog de testen kan laten uitvoeren. Daar is nog wel veel geld voor nodig. De kosten zijn berekend op een half miljoen. Er is nu 20.000 ­euro binnen.

You must be logged in to post a comment Login