Nieuws

Van Bronckhorst: ‘Daar moeten we mee kunnen omgaan, als we kampioen willen worden’

on

Feyenoord staat er met vier duels te gaan nog steeds het beste voor, maar de gemoedstoestand is verre van optimaal in de Kuip. Hoe anders is dat bij Ajax, dat bloed ruikt. In AD Sportwereld proberen we een kijkje te nemen in het hoofd en het hart van beide clubs.

.

Het gevoel

Voor wie er cynisch naar wil kijken. Jong Feyenoord gaf gistermiddag de regie in de titelstrijd in de reservecompetitie uit handen. Het 2-2 gelijkspel in het Kyocera Stadion tegen Jong ADO Den Haag betekent dat de Rotterdammers, twee duels voor het einde van de competitie, achterop zijn geraakt bij koploper Heerenveen.

.

Nee, daar hoeft niemand van wakker te liggen, want de competitie waarin het reserve-elftal uitkomt, buiten de voetbalpiramide, is zo’n beetje de meest onaantrekkelijke van Nederland. Bovendien levert een titel in de competitie met acht clubs geen tastbare prijs op. Toch werd er op de tribune over gemopperd. Als de prijzen worden verdeeld, lijkt Feyenoord af te haken. Het lot van de topclub waar de prijzenkast maar mondjesmaat wordt aangevuld.

.

Dat neerslachtige gevoel past naadloos in de stemming die er sinds zondag heerst rond de hoofdmacht. Iets meer dan een week geleden gingen de Rotterdammers naar de Arena om de titelstrijd al in een vroeg stadium in het slot te gooien. Drie duels verder is de voorsprong niet de gedroomde negen punten, maar nog één schamel puntje. 

.

Dat punt moet over de eindstreep worden getrokken, maar dat zal een hels karwei worden. ,,Nog vier keer winnen en wij zijn kampioen”, zegt Toornstra. ,,Zo is het gewoon. Ja, ik weet het: we hebben het wel over vier keer winnen. Maar vergeet niet, we wonnen dit seizoen al 23 wedstrijden, hè.”

.

En zo is het natuurlijk ook. Maar wat zegt het eigenlijk over het restant van de zenuwslopende titelrace? En gelooft de ploeg er zelf wel in, nu de druk enorm is. Bij PEC Zwolle heeft de pers na afloop vrij zicht op de kleedkamer. Toen de deur openging, zag je stuk voor stuk diep ontgoochelde spelers. Steven Berghuis omschreef het gevoel treffend. De spelersgroep die zich verantwoordelijk voelt voor de stad, voor de club, voor de fans. Een ondraaglijke last op de schouders, of straks toch een combinatie die het beste bij de fans en spelers naar boven haalt?

.

Berghuis lijkt een van de weinigen die momenteel niet gebukt gaat onder de druk. Hij stond in Zwolle ook gewoon op, waar veel spelers niet thuis gaven. Trainer Giovanni van Bronckhorst straalt ondanks de spanning nog altijd rust uit. Maar ook de ex-international kan de druk niet meer wegnemen. ,,Hoe minder duels er nog zijn, hoe spannender het wordt”, zegt Van Bronckhorst. ,,Daar moeten we mee kunnen omgaan, als we kampioen willen worden. Maar wat voor ons geldt, geldt ook voor de concurrentie, hoor. Elke misstap nu kan fataal zijn.”

.

Het verstand

Speelronde 31 staat voor de deur. Feyenoord staat vanaf de start van de competitie bovenaan en zelden tot nooit was er sprake van diefstal als de Rotterdammers weer ergens punten pakten. De koploper is met afstand de meest scorende ploeg in de eredivisie (79), Feyenoord won de meeste wedstrijden (23) en de topscorer van Nederland staat onder contract in de Kuip.

.

De voorsprong van Feyenoord mag dan rap geslonken zijn, nog altijd staat de club er beter voor dan Ajax. Een punt, een veel beter doelsaldo en op het oog een makkelijker programma dan de Amsterdammers, die nog naar PSV moeten. Feyenoord speelt drie van de laatste vier duels in Rotterdam. Twee keer is dat in de eigen Kuip, maar ook het duel bij Excelsior zal voelen als een thuiswedstrijd. 

.

Ja, het is razendspannend allemaal, maar als Feyenoord-fans een jaar geleden hadden kunnen tekeken voor deze uitgangspositie half april, dan hadden er zo honderdduizenden handtekeningen op papier gestaan.

.

In Rotterdam heerst bij veel mensen wel het idee dat de ploeg op omvallen staat. Feyenoord snapt het, maar ziet het anders. Al is de wens hier natuurlijk ook de vader van de gedachte. In Zwolle ging de club al vier jaar op een rij pijnlijk kopje onder, maar nu kwam de ploeg uit geslagen positie terug. Alleen die start in Zwolle leidt tot twijfels. ,,We weten ook wel dat de eerste twee tegentreffers van Zwolle slecht verdedigingswerk waren van ons”, zegt Steven Berghuis. ,,Maar we moeten verder en we gaan ook verder.”

.

De feiten zijn ook dat Feyenoord vier uitwedstrijden op een rij op achterstand is gekomen. Tegen Heerenveen viel de openingstreffer van Reza Ghoochannejhad na 17 minuten, maar Sparta (Mathias Pogba, eerste minuut), Ajax (Lasse Schöne, eerste minuut) en PEC Zwolle (Queensy Menig, derde minuut) sloegen wel heel erg snel toe. ,,Maar wat kun je doen aan zo’n vrije trap van Schöne? En aan het feit dat Cabral zo’n perfecte voorzet gaf op Pogba, iets wat hij niet snel meer zal doen?”, zegt Berghuis.

.

Om de titel te kunnen winnen, moet ook de medische staf de komende weken een topprestatie leveren. Zeker gezien het feit dat Feyenoord nauwelijks vervangers heeft voor de basiskrachten. 

.

Ook hier de feiten: Sven van Beek komt niet meer in actie. Rick Karsdorp (knie) speelt sowieso niet tegen FC Utrecht en Vitesse. Voor Bilal Basacikoglu (enkel) komt FC Utrecht-thuis ook nog te vroeg. 

.

Karim El Ahmadi heeft een liesblessure, bij de international van Marokko trekken ze deze week twee kiezen die zijn herstel zullen bevorderen. Hij moet er zondag bij kunnen zijn. Terence Kongolo maakte gisteren zijn rentree in Jong Feyenoord, volgens afspraak één helft. De verdediger kreeg een tik van Tom Beugelsdijk, maar kan zondag tegen Utrecht spelen. Ook topscorer Nicolai Jørgensen (rug) doet vermoedelijk zondag weer mee.

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login