Nieuws

Uitblinkende Pellè scherpschutter op het juiste moment

on

Het was gezellig, afgelopen zaterdagavond in Bilderberg Kasteel Vaalsbroek. De selectie van Feyenoord zat ontspannen onderuit-gezakt op tv te kijken naar de wedstrijd tussen SC Heerenveen en PSV. Er werd hardop gelachen om een rare terugspeelbal van Mark van Bommel en al na acht minuten steeg het eerste gejuich op, toen Marten de Roon de Friezen op voorsprong zette.
Een half uur later sloegen de voetballers uit Rotterdam zich helemáál van plezier op de dijen, na de 2-0 van Yassine El Ghanassy, maar ergens in de zaal keek Graziano Pellè stuurs voor zich uit. De spits van Feyenoord wist dat het duel in het Abe Lenstra Stadion nog niet was gespeeld en kreeg na rust gelijk, toen PSV vergat een punt of meer mee te nemen naar Eindhoven.

‘Ik kijk anders naar zo’n wedstrijd dan mijn ploeggenoten’, zegt de Italiaan. ‘Wij moeten zorgen dat we niet afhankelijk worden van die andere teams. We moeten het zélf doen.’ En Feyenoord dóét het zelf, aan de hand van Pellè. Na de nederlaag bij PEC Zwolle (3-2), een duel waarin de Italiaan nog wel twee keer scoorde, móést het elftal van trainer Ronald Koeman eerst winnen van PSV om in de race te blijven.

Dat lukte (2-1) en Pellè tekende voor de winnende treffer. Daarna volstond niets anders dan een zege in Nijmegen op NEC. Ook daarin slaagde Feyenoord (0-3) en maakte Pellè een van de treffers. Afgelopen zondag volgde wellicht de lastigste klus, uit tegen Roda JC. De laatste twee seizoenen hadden de Rotterdammers niet weten te winnen in Kerkrade. Deze keer maakte de ploeg geen fout in Limburg en trok zij een zwaarbevochten zege met het kleinst mogelijke verschil over de streep. Doelpuntenmaker én uitblinker: Graziano Pellè.
Het begint een eentonig verhaal te worden met de spits uit San Cesario di Lecce, want elke week is hij beslissend. En niet alleen door zijn doelpunten. Ook in Kerkrade fungeerde hij weer als de kapstok aan wie Feyenoord het aanvalspel kon ophangen. Pellè was altijd aanspeelbaar, balvast, doelgericht en liet wederom de spelers om zich heen beter functioneren.

Koeman voorspelde vijftien goals van Pellè, maar halverwege maart heeft de spits er al twintig gemaakt in 22 competitiewedstrijden en voegt hij zich daarmee tussen illustere buitenlandse spitsen als Ove Kindvall (30), Willy Kreuz (21), John Eriksen (22), Petur Petursson (23), Harry Bild (25) en John Guidetti (20), die in één seizoen eveneens twintig keer of meer scoorden voor Feyenoord.

En zo verbaast Graziano Pellè vooral ook zichzelf. Toen hij naar De Kuip kwam, zei hij in VI: ‘Wat moet Feyenoord met Pellè? Ik hoor dat het een item is, maar kan er eerlijk gezegd niet van wakker liggen. Weet je, kritiek op mij is er altijd geweest, het is net als met regen in Nederland: die is er altijd.’

En: ‘Ik ben geen killer, nooit geweest ook. Ik geef wel toe: scoren is het belangrijkste wat er is voor een spits. Maar scoren is óók een kunst. Neem Filippo Inzaghi, als het om doelpunten gaat toch een fenomeen. Die scoort met zijn heup, schouder, neus, kin; met álles. Inzaghi leefde voor goals. Ik bewonder hem, maar ben zelf anders. Ik werk hard voor het team, wil combineren, kaatsen én scoren.’

En, tot slot: ‘Ik maak mijn doelpunten wel op het juiste moment. Parma had toen interesse en mijn zaakwaarnemer belde op. “Graziano, alsjeblieft”, zei hij, “maak een doelpunt, want Parma komt voor je kijken”. Prompt scoorde ik vier keer op rij. Dus ik belde hem op. Relax, zei ik, je weet toch dat Graziano er altijd staat als het moet?’

Die woorden moeten kampioenskandidaat Feyenoord vertrouwen geven voor de laatste acht wedstrijden van de competitie.

Bron: Vi.nl

You must be logged in to post a comment Login