Nieuws

UEFA doet onderzoek naar blokkeren trappen en afsteken vuurwerk

on

De UEFA onderzoekt of Feyenoord wordt beboet voor het afsteken van vuurwerk door publiek tijdens de Europa League wedstrijd tegen Standard Luik, afgelopen donderdag. Ook bestaat de kans dat er een sanctie in de vorm van een boete volgt, omdat is vastgesteld dat op sommige vakken toeschouwers de trappen blokkeerden. Dit heeft de UEFA schriftelijk aan Feyenoord laten weten.

Het verslag van de rapporteurs, die bij de wedstrijd aanwezig waren en waarin bovengenoemde overtredingen van de UEFA-reglementen staan beschreven, wordt nog in oktober door de UEFA-besproken. Feyenoord weet daardoor naar verwachting nog deze maand hoe de uitspraak luidt.

Het afsteken van vuurwerk valt onder artikel 16 van het disciplinaire reglement. Het niet vrijhouden van de trappenhuizen valt bij de UEFA onder artikel 38 van de UEFA-veiligheidsvoorschriften onder de noemer insufficient organisation, letterlijk vertaald ontoereikende organisatie. Deze kwalificatie betreft – net als eerder bij de thuiswedstrijd tegen Besiktas – dus alleen het niet vrijhouden van de trappen en wil niet zeggen dat de UEFA ontevreden is over hoe de wedstrijd in zijn geheel georganiseerd en verlopen is. In het bewuste wedstrijdrapport wordt de organisatie aangaande de veiligheid namelijk als satisfactory (naar tevredenheid) beoordeeld. De gehele voorbereiding op de wedstrijd door de Feyenoord-organisatie is door de UEFA-rapporteurs zelfs als excellent aangemerkt. Over het door de Belgische supporters gesloopte hekwerk valt nog op te merken dat dit vooraf door alle betrokken officiële overlegpartners als afdoende was ingeschat en dat bij een volgende gelegenheid in elk geval voor een andere oplossing zal worden gekozen.

Daar waar het gedrag van de meegereisde supporters van Standard Luik tijdens de wedstrijd als unsatisfactory (ontoereikend/ onvoldoende) is beoordeeld, is het gedrag van de Feyenoord-supporters als satisfactory aangemerkt. Feyenoord zelf sluit zich bij dit laatste oordeel aan en meer dan dat zelfs. De club spreekt graag (nogmaals) haar waardering en dank uit aan alle eigen supporters die zich op de bewuste avond in het stadion vrijwel hebben onthouden van het afsteken van vuurwerk en zich niet of nauwelijks hebben laten provoceren door ruzie zoekende supporters van Standard. Ook de inzet van stewards en later de ME die Belgische relschoppers op vak G tegen hielden verdient een compliment. Een eventuele boete van de UEFA voor wangedrag van bezoekers in het uitvak zal niet aan Feyenoord maar aan Standard Luik worden opgelegd.

Bron: Feyenoord.nl

IMG_8412.PNG

You must be logged in to post a comment Login