Nieuws

Transfers jeugdige spelers naar Fc Twente vallen slecht

on

Leroy Fer, Luc Castaignos en Jerson Cabral waren ooit pareltjes in de jeugdopleiding van Feyenoord, maar kozen snel voor FC Twente.

De club van preses Joop Munsterman aast nu weer op Kelvin Leerdam en zou ook een oogje op ex-Feyenoorder Georginio Wijnaldum hebben. In Rotterdam vallen die transfers slecht, de club uit Enschede is inmiddels na Ajax opgeklommen tot een tweede aartsrivaal.

In Amsterdam kunnen ze de datum 18 april 2010 maar al te goed herinneren. FC Twente werd die middag in de Grolsch Veste geen strobreed in de weg gelegd door Feyenoord. De ploeg uit Enschede bleef met een 2-0 winst eenvoudig op titelkoers, tot grote blijdschap van de Rotterdamse fans en uiteraard tot woede van Ajax.

Een alliantie voor het leven tussen Feyenoord en FC Twente leek gesloten. Maar ruim 2,5 jaar later is er van enige liefde totaal geen sprake meer. Dat de in Rotterdam opgeleide talenten Leroy Fer, Luc Castaignos en Jerson Cabral in de Grolsch Veste lopen, wordt in De Kuip als pijnlijk ervaren.

Dat Kelvin Leerdam nadrukkelijk in beeld is om gratis eveneens naar Enschede te verhuizen, al is ook PSV geïnteresseerd in de speler van Jong Oranje, doet de verstoorde relatie ook al geen goed. En dan zijn er dus geruchten dat PSV’er Georginio Wijnaldum op het verlanglijstje van de Tukkers staat.

Om de vraag te beantwoorden waar het definitief fout ging tussen Feyenoord en FC Twente, moet worden teruggekeerd naar de zomer van 2011. Leroy Fer wilde zijn contract bij Feyenoord inruilen voor een verbintenis bij FC Twente. Het Legioen reageerde woedend, gooide zelfs een rouwkaart met zijn naam door de brievenbus van Fer. Op bestuurlijk niveau werd het spel steeds grimmiger gespeeld.

Martin van Geel hield zijn poot stijf en eiste miljoenen voor Fer, die nog maar een jaar onder contract stond in de Kuip. De top van FC Twente liet in diverse media doorschemeren dat Fer meer dan welkom was, maar weigerde lange tijd een serieus bod op de speler neer te leggen in Rotterdam. Om de halsstarrige Van Geel te omzeilen zocht de top van Twente contact met de raad van commissarissen van Feyenoord in een poging tot overeenstemming te komen achter de rug van Van Geel om. Tot de laatste dag werd het spel keihard gespeeld, tot Twente 5,5 miljoen overmaakte naar De Kuip.

Van Geel werd door de directie van Feyenoord geprezen en de technisch directeur liet direct weten dat Feyenoord geen spelers meer aan het opleiden is voor een club als Twente. Uitspraken die in Enschede als denigrerend werden opgevat.

Episode twee speelde zich afgelopen zomer af. Feyenoord had het geld niet om Luc Castaignos los te weken bij Internazionale. Twente trok wel de knip en Van Geel zou hebben geroepen dat ‘Castaignos op zijn knieën terug wilde naar Feyenoord’. ‘Die letterlijke woorden heb ik nooit gebruikt’, zegt Van Geel daar nu over. ‘Maar Luc wilde zeker graag naar Feyenoord, zijn zaakwaarnemer Karim El Atmani klopte niet voor niets als eerste bij ons aan.’

Toen de technisch directeur in de media ook vertelde dat ‘Leroy Fer nogal in de weer is met z’n mobiele telefoon’ om spelers van Feyenoord naar Enschede te halen, raakte Fer geïrriteerd. ‘Van Geel moet zich met Feyenoord bemoeien en niet met FC Twente. Bovendien bepaal ik het transferbeleid bij Twente toch niet’, was de stekelige reactie van Fer.

In augustus ging jeugdinternational Jerson Cabral naar FC Twente en maakte Wesley Verhoek de omgekeerde transfer. Kelvin Leerdam zou de vierde jeugdinternational van Feyenoord moeten worden, die straks groot wordt in Enschede.

‘Bij FC Twente kunnen ze heel hoge salarissen betalen’, zegt trainer Ronald Koeman. ‘Anders kun je een speler als Tadic niet halen. Ik ben het met Van Geel eens dat wij spelers opleiden voor ons eerste elftal en later een club in het buitenland. En niet voor een club in Nederland. Of het dan nog een verschil maakt of een speler voor FC Twente of PSV kiest? Nee hoor, voor mij niet.’

Bron: Ad.nl

You must be logged in to post a comment Login