Nieuws

Topvoetbal verwerpt crisistaks

on

De KNVB en de Nederlandse topclubs Ajax, AZ, Feyenoord, FC Groningen, Heerenveen, PSV, FC Twente en Vitesse starten een juridische procedure tegen de toepassing van de zogenaamde crisisheffing in het betaald voetbal. Het betreft een tweede aanslag voor de clubs, waarbij een heffing van 16 procent wordt toegepast op spelerssalarissen boven de 150.000 euro. In totaal moet het profvoetbal opnieuw 16,5 miljoen euro aan de fiscus afstaan.

KNVB-directeur Bert van Oostveen: „Dit druist tegen de afspraak in. Vorig jaar is door de regering duidelijk aangegeven dat er sprake zou zijn van een éénmalige heffing. Inmiddels is die 16,5 miljoen betaald, alleen komt de overheid nu doodleuk met een tweede aanslag op de proppen. Dit is strijdig met de principes van goed bestuur.”

Wat de voetbalbond vooral stoort, is dat in politiek Den Haag het muntje niet wil vallen dat het profvoetbal niet met het normale bedrijfsleven te vergelijken is. Van Oostveen: „In een bedrijf zit het kapitaal in de directiekamer, in het betaald voetbal zit het kapitaal bij de werknemers. Om dan de werkgever daarvoor extra aan te slaan, doorkruist alle logica. Omdat het met terugwerkende kracht gebeurt, wordt de bedrijfsvoering ook extra onder druk gezet.”

You must be logged in to post a comment Login