Nieuws

Toornstra in de vorm van zijn leven

on

Jens Toornstra kan zondag tegen Sparta de dubbele cijfers halen qua doelpuntenproductie. De middenvelder maakte al negen treffers. Nu hij beter presteert dan ooit, wil hij blijven toeslaan.

..

In de Grolsch Veste, nog geen maand geleden, zat Jens Toornstra naast trainer Giovanni van Bronckhorst op de bank. Karim El Ahmadi was terug uit Gabon en dat gegeven kostte de 27-jarige middenvelder tegen FC Twente zijn basisplek. Zijn prima invalbeurt in Enschede, begonnen bij een 0-0 stand en geëindigd bij een 0-2 overwinning, was echter een heel sterk antwoord.

.

Na die wedstrijd volgden twee goals tegen FC Groningen en afgelopen zondag de fraaie openingstreffer tegen PSV. Een doelpunt waarbij de tegenstander niet anticipeerde op iets wat de Rotterdammers al heel het seizoen doen. Wanneer een Feyenoorder aan de zijkant doorbreekt en (bijna) de achterlijn haalt, legt hij de bal standaard laag terug tussen het doelgebied en de strafschopstip. ,,Daar moet dan altijd iemand staan”, zegt Eljero Elia daarover. ,,Daar zijn afspraken over, zo doen we dat.”

.

Het leverde in Enschede een belangrijk doelpunt van Eric Botteghin op bij FC Twente. Met heel veel fantasie zou je de treffer van Karim El Ahmadi bij ADO Den Haag misschien zelfs in die categorie kunnen scharen. Maar de goal van Toornstra tegen PSV, na de voorzet van Kongolo, was een schoolvoorbeeld van hoe Feyenoord doorgaans toeslaat.

.

,,We lieten meteen zien dat er niks te halen zou zijn voor PSV”, zegt Toornstra. ,,Die bal zat er lekker in. We spelen altijd op het randje, dit Feyenoord schuwt de duels nooit. Ik ben zelf niet zo’n type speler, maar kijk eens wat er allemaal om mij heen loopt. Dat PSV ook zo werd overlopen in de beginfase, dat kwam echt door ons. We wonnen gewoon alle persoonlijke duels.”

.

Dat moet zondag in de derby tegen Sparta ook het uitgangspunt zijn. Al bewees de partij tegen hekkensluiter ADO Den Haag dat op droog kunstgras het kapot spelen van een tegenstander minder makkelijk is dan in de Kuip.

.

Toornstra speelt niet alleen tegenstanders kapot, hij loopt ze ook kapot. Andrés Guardado stond er zondag bij en de Mexicaan keek ernaar. Toornstra had namens Feyenoord de meeste balcontacten (74), de meeste passes (44) en de meeste schoten op doel (4). Daarnaast bleek hij fysiek niet kapot te krijgen: hij legde 12,59 kilometer af, terwijl bij de nummer twee met het meeste loopwerk, Tonny Vilhena, de kilometerteller stopte bij 11,45 kilometer. Cijfers die natuurlijk lang niet alles zeggen, maar wel aantonen dat Toornstra zich ijzersterk voelt.

.

,,We waren in alle linies beter dan PSV”, zegt Toornstra. ,,Maar laten we alsjeblieft nog rustig aan doen. Zondag wacht Sparta en ook die partij moeten we echt winnen. Dat is ook echt de gedachte in de spelersgroep. We hebben een keiharde tik uitgedeeld aan PSV, maar we zijn er nog niet.”

.

Volgens Toornstra, die al vier keer de openingstreffer verzorgde voor Feyenoord, heeft die bescheiden houding alles te maken met de inktzwarte reeks met zeven nederlagen op een rij van vorig seizoen. ,,Daar hebben we geleerd dat je uit het niets alles zomaar kan weggeven”, zegt Toornstra. ,,Het valt nu wel allemaal onze kant op. Maar eerlijk is eerlijk: tegen PSV hebben wij natuurlijk ook voldoende mogelijkheden gecreëerd om al vóór dat moment met Jan-Arie van der Heijden, Jeroen Zoet en de doellijntechnologie op 2-1 te komen.”

.

Toornstra ziet dat alles wat er bij Feyenoord gebeurt, deze dagen nieuws is. Zo was er zondag in de Kuip nog geroezemoes op de tribune omdat Dirk Kuyt de warming-up van de basisploeg volledig meedeed. Toornstra schiet in de lach. ,,Niks bijzonders, er doet altijd één extra speler mee met de basisploeg voor het positiespelletje dat gespeeld moet worden. Tonny Vilhena deed dat vorig seizoen en ik heb het zelf ook weleens gedaan. Valt het blijkbaar alleen op als Kuyt dat doet? Bij de mensen misschien, maar niet bij ons, hoor.”

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login