Nieuws

Toornstra: ‘De Kuip is de mooiste plek om te scoren’

on

Met dertien treffers achter zijn naam heeft Jens Toornstra een fors aandeel in de sterke prestaties van Feyenoord. Alleen scoort hij maar niet in uitwedstrijden. ,,Maar ik kan het wel”, zegt hij lachend.

.

Zijn contractverlenging is een kwestie van tijd. Jens Toornstra blijft bij Feyenoord, waar deelname aan de Champions League gloort. Maar dat is niet eens de hoofdreden, de 27-jarige speler uit Ter Aar voelt zich gewoon op zijn plek in de Kuip. Bijna letterlijk zelfs want de international maakte al zijn dertien competitietreffers in het eigen stadion.

.

Die opvallende statistiek is nauwelijks te verklaren. Ook buiten de Kuip mag Toornstra zich in aanvallend opzicht uitleven. Feit blijft dat de Rotterdammers op vreemde bodem gewoon vaak minder overtuigend voor de dag komen, waar blijkbaar ook Toornstra last van heeft.

.

,,Een doelpunt in een uitwedstrijd”, lacht Toornstra. ,,Op de een of andere manier lukt het maar niet. Ik voel me lekker in de Kuip, dat is één ding wat zeker is, maar ik zie het toch als toeval dat het alleen in thuiswedstrijden lukt om te scoren. De Kuip is trouwens wel de mooiste plek om te scoren, dus in die zin ben ik er wel blij mee.”

.

Maar Feyenoord speelt in het restant van de competitie nog maar tweemaal in eigen stadion. Volgende week tegen FC Utrecht en op de laatste speeldag tegen Heracles Almelo. In de zenuwslopende titelrace zou het uitkomen als Toornstra ook buiten de Kuip zijn doelpunten nog gaat meepikken. Al heeft Giovanni van Bronckhorst naast de niet fitte topscorer Nicolai Jørgensen (19) ook in Dirk Kuyt (9) en Eljero Elia (8) nog meer doelpuntenmakers in huis. 

.

Toornstra maakte vijf keer de eerste treffer in een wedstrijd namens Feyenoord. Zijn eerste hattrick in de eredivisie tegen Go Ahead Eagles leverde hem de wedstrijdbal op als relikwie. ,,In het verleden scoorde ik ook gewoon in uitwedstrijden”, zegt Toornstra. ,,Ook tegen Ajax bijvoorbeeld. Dus ik kan het wel. Maar als ik het niet doe, doet vaak iemand anders binnen de ploeg het wel. We scoren dit seizoen makkelijk.”

.

En veel. Ajax bleef op drie punten achterstand, maar het doelsaldo van de Rotterdammers werd weer eens flink opgekrikt met de acht treffers tegen het zwakke Go Ahead Eagles. Ook Dirk Kuyt bereikte zijn mijlpaal met 150 treffers in de eredivisie. ,,En 99 in dienst van Feyenoord”, lacht de aanvoerder. ,,De 100ste? Die maak ik zondag hahaha.”

.

Al is het de vraag of de scoringsdrift van Toornstra er niet voor zorgt dat Kuyt weer op de bank moet beginnen. Eljero Elia is immers ook weer fit en meteen scherp. De aanvaller werd woensdag na een uur werd gewisseld voor Emil Hansson. ,,Maar dat was uit voorzorg, zodat ik zondag tegen PEC Zwolle weer fris ben.”

.

De terugkeer van Elia betekent dat Toornstra en Kuyt weer middenvelders zijn. En omdat zondag in Zwolle ook Tonny Vilhena weer zal meedraaien bij de koploper kan er maar eentje worden opgesteld. Toornstra in deze vorm hoeft niet te vrezen.

.

De vraag is nog wel bij wie Toornstra in de rug zal spelen in Zwolle. Michiel Kramer of toch weer gewoon Jørgensen, die niet fit genoeg bleek deze week. ,,De verwachting is dat Jørgensen er zondag weer bij kan zijn”, zegt trainer Giovanni van Bronckhorst, die had genoten van de scherpte en de vastberadenheid bij Toornstra, die nog nooit zoveel scoorde. Hoe dat toch komt? Is het vaderschap een reden? Sinds de komst van dochter Faye, die volgende maand twee jaar wordt, voelt Toornstra zich nog beter, zei hij onlangs in Feyenoord Magazine. ,,Ik merk sinds haar komst dat als ik een doelpunt maak, ik een groter gevoel van trots heb dan voorheen.”

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login