Nieuws

Terugkeer clubicoon allerminst garantie voor succes

on

Dirk Kuyt stapt komende zomer dus weer uit de beruchte helikopter bij Feyenoord. In een ongetwijfeld van enthousiasme exploderende Kuip, waar de eerste landstitel sinds 1999 vanaf die dag weer een dagelijks terugkerend item zal worden. 

Kuyt weet wat hij krijgt, maar andersom is dat ook duidelijk. Als je Kuyt haalt, weet je als club en supporter dat er toewijding, hartstocht en passie tot de allerlaatste snik zullen zijn. Maar een garantie voor succes? Nee dat is het allerminst. 

Goedbeschouwd is een rentree in de eredivisie de laatste jaren het schrikbeeld van veel ex-internationals gebleken. Jaap Stam, Aron Winter, Patrick Kluivert, Edgar Davids, Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst, Pierre van Hooijdonk, Mark van Bommel, Joris Mathijsen; zij maakten de hoge verwachtingen nooit echt waar bij hun terugkeer in Nederland. 

Het afbreukrisico is gewoon erg groot. De positieve uitzonderingen zijn dan ook eigenlijk op één hand te tellen: Frank Rijkaard en Phillip Cocu. En die laatste twee keerden dan ook allebei terug in een kwalitatief zeer sterk, of betrekkelijk ervaren elftal. De rest moest meestal eigenhandig een compleet elftal dragen, intussen vaak worstelend met fysiek ongemak. 

Toch steekt Dirk Kuyt dus nog eenmaal in zijn loopbaan zijn nek uit. In de wetenschap dat hij hoon over zich heen krijgt als hij onverhoopt toch snel in een aftakelingsproces als voetballer terecht bleek te zijn gekomen. Als die spierblessure die hij onlangs opliep toch de start was van veel fysiek malheur. 

Kuyt hoopt dat zijn komst nu vooral een domino-effect zal zijn voor andere spelers om naar Feyenoord te komen of om er juist langer te blijven. John Guidetti. Of Tonny Vilhena en Jean-Paul Boëtius. Of Jordy Clasie, al lijkt die kans op voorhand niet al te groot. 

Want alleen is ook Kuyt straks natuurlijk zo goed als kansloos. Dit Feyenoord dient op meer posities een kwaliteitsinjectie te krijgen om nu eens echt een gooi te kunnen doen naar de landstitel. Zou het Feyenoord in 1984 eigenlijk ooit gelukt zijn om landskampioen te worden aan de hand van Johan Cruijff als bijvoorbeeld Ruud Gullit en Peter Houtman er niet waren geweest? 

Aan de andere kant: zonder Cruijff was het zeker niet gelukt. Zonder Kuyt straks waarschijnlijk ook niet. Maar wie worden dan de nog aan te trekken Gullit en Houtman van 2015?

Bron: Ad.nl

  

You must be logged in to post a comment Login