Nieuws

Supporter Jordy: ‘Dit was een militaire operatie’

on

De ‘ultras’ van AS Roma namen na de wedstrijd tegen Feyenoord wraak. De 19-jarige Jordy, hartstochtelijk supporter van de Rotterdamse club, was een van hun slachtoffers. Hij werd gestoken en geslagen. ‘Het was een militaire operatie, een aanslag.’ Er gaan geruchten dat AS Roma-fans ook in Rotterdam uit zijn op wraak.

Vooraf hadden de supporters elkaar al gewaarschuwd. Onder voetbalfans staat Rome bekend als ‘steek-stad’. Gewelddadige fans van AS Roma, ultras genoemd, hebben de reputatie in kleine groepjes op hun rivalen te jagen, waarna ze hen in de billen steken. Aanhangers van buitenlandse clubs waren in het verleden al doelwit.

De eerste dagen lopen de meeste supporters uit Nederland daarom onopvallend over straat, zonder Feyenoord-shirt of sjaaltje. Ook Jordy is ‘op zijn hoede’ en ‘kijkt regelmatig achterom’. ,,Maar we hebben de hele week geen fan van AS Roma gezien.”

Op de wedstrijddag verzamelen hij en zijn vrienden zich bij de Spaanse Trappen. ,,Het was gezellig. Toeristen maakten foto’s van ons en probeerden mee te zingen. De stad was drooggelegd, maar iedereen had bier. Toen ik voelde dat de sfeer omsloeg, liep ik weg. Nee, ik heb echt niet met flessen gegooid, zoals de meesten van de zesduizend fans niets misdaan hebben.”

Met de bus reist hij naar het stadion. De goal van Feyenoorder Kazim-Richards is ‘één van de mooiste momenten uit mijn leven’. ,,Ik was echt trots op onze ploeg en hoe ze knokten.”

Kort na middernacht is hij terug bij zijn hotel. Hij stuurt zijn vader – ‘die zich nogal snel zorgen maakt’ -een sms’je: ‘Ik ben veilig bij het hotel’. Op de stoep steekt hij een sigaretje op, nagenietend van het gelijkspel. ,,Ik was écht in de wolken van de wedstrijd.”

Toevallig stappen net vrienden van vrienden uit de taxi, gevolgd door twee scooterrijders. Als één van de twee scooterrijders op de inzittenden van de taxi afstapt, heeft Jordy nog geen idee van het gevaar.

‘Where are you from?’ klinkt het. Het antwoord ‘Rotterdam’ lijkt het teken om toe te slaan. Een van de jongens uit de taxi wordt gevloerd. Uit het niets komen nog eens tien, twintig mannen te voorschijn. Volgens getuigen bewapend met honkbalknuppels, messen en stalen pijpen. ,,Twee tellen later lig ik op de grond. Mannen rammen op mij in met stalen pijpen. Daarna wordt het zwart voor mijn ogen.”

Nog één man uit een andere taxi is zo te grazen genomen, dat hij naar het ziekenhuis moet. Anderen raken lichtgewond. “Deze wraakactie was een militaire operatie,” zegt Jordy. “Een aanslag. De taxichauffeur was de hele rit aan het bellen. Die heeft zijn vriendjes ingeseind.”

Dat een van de aanvallers hem in zijn linkerbovenbeen steekt, net onder zijn billen, voelt Jordy niet. “Ze bleven maar rammen met die pijpen. En ik gillen als een idioot. Door de pijn van die klappen, heb ik het steken niet gevoeld. Pas in het ziekenhuis ontdekte een verpleegster dit.” Zijn elleboog, waarmee hij zijn hoofd beschermde, ligt aan gruzelementen.

Ook in het ziekenhuis voelt Jordy de vijandigheid tegen Feyenoord-supporters. ,,Een verpleegster zei: ‘Goed dat ze je gepakt hebben. Jullie zijn hooligans, je hebt dit verdiend’. Volgens mij stak ze bij het hechten expres even mis.”

Hij wil terug naar Nederland, en snel. Omdat hij geen vertrouwen heeft in de Italiaanse politie, doet hij geen aangifte. ,,Misschien doe ik dat nog hier in Nederland, maar ik wil mij eerst beter voelen.” Omdat hij zijn vroege vlucht vrijdag heeft gemist, stapt hij de volgende middag in de auto bij vrienden.

Woensdag wordt hij in Nederland geopereerd aan zijn arm. Donderdag hoopt hij in de Kuip te zitten, ‘in een rustig vak’. Het belooft een beladen wedstrijd te worden, met wraakgevoelens over en weer.

Bron: Ad.nl

(null)

You must be logged in to post a comment Login