Nieuws

Succesjaar in cijfers

on

Met de thuisoverwinning op FC Groningen sloot Feyenoord afgelopen zondag een uitstekend kalenderjaar in stijl af. Het was het jaar van de sportieve wederopstanding, met als bekroning de behaalde tweede plaats in het seizoen 2011/2012. De ploeg van trainer Ronald Koeman trok die lijn in de tweede helft van 2012 door en behaalde over het gehele jaar maarliefst 76 punten. Ook buiten het veld boekte Feyenoord winst. De club maakte in november een nettowinst van 6,5 miljoen euro bekend, waarmee opnieuw forse stappen werden gezet richting financieel herstel.

Dat Feyenoord in 2012 zoveel punten pakte, had de ploeg met name te danken aan een ijzersterke reeks in thuiswedstrijden. Nadat eind 2011 PSV en FC Twente al werden verslagen in De Kuip, bleek het stadion in het daaropvolgende kalenderjaar een onneembare vesting. Van de achttien thuiswedstrijden in de competitie verloor Feyenoord er geen één, waardoor de ploeg nu al twintig thuisduels op rij ongeslagen is. Daarmee jagen de Rotterdammers op het record van het Feyenoord van Willem van Hanegem, dat tussen 1992 en 1994 27 thuiswedstrijden zonder nederlaag bleef. 2012 was het eerste kalenderjaar sinds 1996 waarin Feyenoord in de competitie niet verloor in De Kuip.

Door de behaalde tweede plek in het seizoen 2011/2012 kwalificeerde Feyenoord zich voor het eerst sinds 2002 weer voor de voorronde van de Champions League, waarin de ploeg na twee zeer spannende duels met Dinamo Kiev aan het kortste eind trok. De rentree in Europa bleef uiteindelijk beperkt tot voorrondeduels, omdat Sparta Praag de weg naar de groepsfase van de Europa League versperde.

Van de 35 competitieduels die Feyenoord dit jaar speelde, kwam Jordy Clasie er maarliefst 34 in actie. De middenvelder miste alleen het thuisduel met RKC Waalwijk in februari. Hij wordt op de voet gevolgd door Ruben Schaken, die 33 wedstrijden voor Feyenoord speelde. In die 35 duels wist Feyenoord in totaal 76 keer te scoren. Hoewel John Guidetti met twee hattricks stormachtig begon aan 2012 en tot negen doelpunten wist te komen, moest hij uiteindelijk Graziano Pellè (14) en Lex Immers (10) voor zich dulden in het aantal gemaakte treffers voor Feyenoord tijdens dit kalenderjaar.

Dat de goede prestaties van Feyenoord niet onopgemerkt bleven, bleek uit het feit dat er in 2012 liefst vijf Feyenoorders hun debuut maakten voor het Nederlands elftal. In augustus speelden Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi hun eerste interland, waarna het in september de beurt was aan Daryl Janmaat en Jordy Clasie. Ruben Schaken luisterde zijn Oranje-debuut tegen Andorra zelfs op met een doelpunt. Feyenoord was meer dan eens hofleverancier van de selectie van Oranje, met als uitschieter het oefenduel met Duitsland, toen er zes spelers van Feyenoord bij de groep zaten.

Terwijl op het veld liefst 23 van de 35 duels werden gewonnen (in 2012 brachten alleen VVV-Venlo, PSV, Vitesse en FC Twente Feyenoord een competitienederlaag toe), boekte de club ook buiten het veld goede resultaten. Nadat de club in april al was gepromoveerd naar de veilige categorie II, maakte Feyenoord in november een nettowinst van 6,5 miljoen euro bekend. Algemeen directeur Eric Gudde stelde daardoor dat ‘de wereld er voor Feyenoord er een stuk beter uitziet dan enkele jaren geleden’, terwijl ook trainer Ronald Koeman aan de hand van het sportieve succesjaar 2012 kon concluderen dat ‘Feyenoord weer echt meetelt’.

Bron: Feyenoord.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login