Nieuws

Strijd om nieuw stadion is begonnen

on

De Grote Finale in de spannende strijd om een nieuw stadion in Rotterdam is begonnen. Vandaag ontvouwt ReddeKuip zijn ideeën om de monumentale Kuip een ‘derde leven’ te geven. Binnenkort volgt het Feyenoord-plan voor nieuwbouw op Varkenoord.

De Grote Finale in de spannende strijd om een nieuw stadion in Rotterdam is begonnen. Vandaag ontvouwt ReddeKuip zijn ideeën om de monumentale Kuip een ‘derde leven’ te geven. Binnenkort volgt het Feyenoord-plan voor nieuwbouw op Varkenoord.

Zelden was er zoveel te doen om een groot bouwplan in Rotterdam, en ook niet vaak in het verleden duurden de voorbereidingen voor zo’n kolossaal project zo lang. Al meer dan vijf jaar lang wordt er gediscussieerd over de komst van een supermodern, multi-functioneel voetbalstadion, maar groen licht is er nog steeds niet.

Vijf jaar, dat is exact evenveel tijd als de ambitieuze voorzitter van Feijenoord Leen van Zandvliet in de jaren dertig nodig had om zijn Kuip neer te zetten. In 1931 droomde hij over zijn ideale stadion – riep uit: ‘Ik heb het, ik heb het’ – en op 23 juli 1936 was die droom met de oplevering van de staal- en betonkolos op Zuid werkelijkheid geworden.

Ook in 2013 wordt er volop gedroomd over een nieuw stadion. Maar is er niet één, maar wel zes plannen die tot uitvoering kunnen worden gebracht. Alhoewel, zes. Plus nog een nachtmerrie-variant, en dat is de – niet eens ondenkbare – optie dat geen enkel initiatief er geen besluit wordt genomen en de zaak jaren in de vertraging gaat.

De strijd wordt nu op het scherp van de snede gestreden, met de officiële variant van de Kuip-directie (nieuwbouw stadion op Varkenoord, à 350 miljoen euro) en die van ReddeK (Kuip grondig renoveren, à 117 miljoen euro) voorop.

Zieltjes: Vandaag al presenteert de intiatiefgroep die de Kuip een ‘derde leven’ wil gunnen zijn ideeën aan de Rotterdamse gemeenteraad. Daarbij probeert ReddeKuip de Feyenoord-familie met zijn nieuwbouwoptie de loef af te snijden, en politieke zieltjes te winnen.

Niet onbelangrijk, want de fracties kunnen nog wel eens een cruciale rol gaan spelen in dit eindspel, zeker als er om een financiële bijdrage van de stad wordt gevraagd.

En die kans is groot, zo heeft stadiondirecteur Jan van Merwijk al meermalen gezegd. ,,Er is in dit land geen enkel stadion gebouwd op uitsluitend particulier initiatief,” luidt zijn conclusie.

Bovendien willen de politici een vinger in de pap hebben bij de aanleg van aan- en afvoerwegen en het regelen van goed openbaar vervoer. Ten slotte moet de belofte aan de sportverenigingen op Varkenoord worden nagekomen, namelijk dat die niet in de knel komen door de komst van een nieuw stadion.

Mocht de gemeenteraad vallen voor ReddeKuip, dan komen de politici in een lelijke spagaat terecht. Want Van Merwijk voelt helemaal niets voor het in zijn ogen weinig realistische idee om een derde ring op het monumentale stadion te zetten. En aangezien hij de opdrachtgever is van deze klus én de toekomstige huisbaas, is zijn voorkeur bepalend.

De Kuipbaas praat in de tussentijd de blaren op zijn tong met drie banken (Rabo, ING en ABN AMRO) die hem – samen met bouwer VolkerWessels – een aanzienlijk kapitaal moeten verschaffen. Om vervolgens bij diezelfde stad aan te kloppen voor een zo klein mogelijke bijdrage aan het project.

Het resultaat wordt nog één maal voorgelegd aan de Feyenoord-familie waarna – vermoedelijk – half maart de wereld kennis kan nemen van de nieuwbouwplannen.

Sleutel: Het spel is op de wagen en de stad heeft de sleutel in handen. Wordt het de droom van ReddeKuip, of die van Jan van Merwijk? Sportwethouder Antoinette Laan zal alle feiten op een rijtje zetten en met een allesomvattend voorstel aan de gemeenteraad komen. Aan de politici de eer om een knoop door te hakken.

Voor de zomer zullen we het weten, waar Feyenoord over een jaar of vijf speelt. Nog steeds in Van Zandvliets droomkuip, of in een gloednieuw stadion op het aanpalende Varkenoord.

‘Nieuw stadion is een must’: Een nieuw stadion is een ‘absolute must’ voor de club, sprak Feyenoord-directeur Eric Gudde tijdens de nieuwjaarsreceptie begin dit jaar in de Kuip. De bestuurder voegde daaraan toe dat de business case voor het complex ‘voor 90 procent’ rond was. Een maand later ligt er nog altijd geen definitief plan voor nieuwbouw. Wat Feyenoord en Kuip-baas Jan van Merwijk willen is helder: een nieuw, multi-functioneel stadion op sportpark Varkenoord voor 63.000 toeschouwers.

,,Alleen dan kan de omzet van Feyenoord omhoog,” sprak Gudde in het Maasgebouw.

Van Merwijk is al maanden bezig de plannen (geschatte kosten 350 miljoen euro) rond te krijgen. Hij heeft daarvoor een consortium met onder meer bouwer VolkerWessels, architect Meyer en Van Schooten en ontwikkelaar Erasmus Development aan het werk gezet om een nieuwe voetbaltempel mét dak te maken. Ontwerpen zijn er nog niet. De gemeenteraad krijgt vandaag dan ook geen beelden van een eventueel nieuw stadion te zien, maar alleen twee eigenlijk niet gewenste renovatievarianten voor de huidige Kuip.

Supporters wachten met smart: Een nieuw stadion of toch behoud van de Kuip? Dat is ook een kwestie die de supporters van Feyenoord ernstig verdeelt. ,,Wij hebben nog geen standpunt en kunnen ook geen keuze maken,” zegt Ron Smit, voorzitter van de Feyenoord Supportersvereniging (FSV).

Volgens de voorman van het Legioen is nog nergens een haalbare optie gepasseerd. ,,Er is nog niemand die ons heeft kunnen overtuigen met iets dat het beste is voor Feyenoord en voor de toekomst van de club. We willen graag achter een plan gaan staan, maar hebben nu nog geen enkel idee. Supporters zitten met smart te wachten op een definitief voorstel.” Smit vindt het jammer dat het zo lang moet duren. ,,Van Feyenoord hadden we meer openheid verwacht. Mijn idee is: wees duidelijk, open en eerlijk. We hadden ook graag een debatavond gehouden, maar die mocht niet doorgaan.” Ook de FSV-voorzitter mist het nieuwbouwplan. ,,Je krijgt bijna het idee dat ze de financiering niet rond kunnen krijgen.”

Aandeelhouders kunnen niet kiezen: Ook voor de honderden aandeelhouders van de Kuip geldt het als een heikele kwestie: steun geven aan nieuwbouw of toch kiezen voor het huidige onderkomen van Feyenoord? ,,We kunnen nog geen keuze maken, daarvoor hebben we te weinig informatie,” zegt Joan Smal, voorzitter van de vereniging van aandeelhouders VASF. De notaris uit Nieuwerkerk aan den IJssel zit met een dilemma en kan geen knoop doorhakken. ,,Wat is wijsheid als je kijkt naar zaken als de sfeer, de noodzaak van een dak en de prijs? Ik vind dat we alles uit de kast moeten halen om te weten of de exploitatie van de huidige Kuip rond te krijgen is.”

De Kuip bestaat 75 jaar, stipt Smal aan, ,,maar kan-ie nog eens 75 jaar mee?” De aandeelhouders (de VASF telt 1600 leden) dreigen in een nieuw stadion hun rechten kwijt te raken. ,,Daarover is nu volop discussie. We hebben van Van Merwijk gehoord dat er drie opties zijn: een kleine of een grote renovatie of nieuwbouw. In crisistijd is nieuwbouw altijd goed voor de werkgelegenheid. Maar we moeten ons ook afvragen of een dak wel echt nodig is. Hoeveel concerten zijn er nog in de Kuip? En komen die straks ook in een nieuw stadion?”

Variant: breng de Kuip terug in de oude staat: Geef de Kuip weer een ‘nieuw’ leven door het stadion uit 1937 terug te brengen in oude staat. Met dat voorstel, uit te voeren naast de bouw van een nieuw stadion op Varkenoord, gaf het Rotterdamse architectuur-historisch bureau Crimson de discussie over de Kuip vorige week in deze krant wéér een nieuwe wending. Michelle Provoost en Wouter Vanstiphout van Crimson noemen de plannen van ReddeKuip ‘dapper’, maar geloven niet dat het voorstel waaraan ‘vakgenoten’ Joris Molenaar en Adriaan Geuze meewerken het stadion daadwerkelijk zal redden. Voor het Crimson-duo moet de Kuip worden ontdaan van alle bij de renovatie in 1994 aangebrachte voorzieningen zoals de overkapping en de skyboxen. Volgens ontwikkelaar Erasmus Development zal de Kuip geen concurrent worden van een nieuw stadion, maar kan het functies voor sport, onderwijs en horeca vervullen. Het vernieuwde Olympisch Stadion in Amsterdam zou als voorbeeld kunnen dienen.

ReddeKuip: Kuip straks weer de modernste van Nederland: Voor ReddeKuip, de initiatiefgroep die vorig jaar augustus in deze krant zijn renovatieplan presenteerde, is het vandaag een belangrijke dag. De organisatie van fans, architecten en bouwkundigen mag aan de gemeenteraad van Rotterdam uitleggen hoe het stadion volgens haar kan worden gered. In het voorstel krijgt het stadion een derde ring. ,,Feyenoord en de Kuip horen bij elkaar,” legt Erwin Eekelaar uit. ,,Dit plan geeft het stadion weer toekomst, het wordt open en transparant. Na de aanpak is de Kuip weer het modernste stadion van Nederland.”Volgens ReddeKuip voldoet het plan aan alle door Feyenoord gestelde voorwaarden: 63.000 stoelen, de UEFA-normen en aanvullende faciliteiten. De verbouwing zal anderhalf jaar tijd vergen, de geschatte kosten bedragen 117 miljoen euro. ,,De omzet van Feyenoord kan groeien naar 80 miljoen euro.” Eekelaar treft vandaag op het Rotterdamse stadhuis ook Kuip-baas Jan van Merwijk, die de andere renovatieplannen zal bespreken. ,,Jammer dat er nog geen nieuwbouwvariant is, nu kunnen de plannen niet met elkaar worden vergeleken.”

Bron: AD

You must be logged in to post a comment Login