Nieuws

Status Van Bronckhorst verandert in rap tempo

on

Feyenoord zakt steeds verder weg. De vraag is: wat is nog acceptabel en wat niet? Trainer Giovanni van Bronckhorst was onaantastbaar in de Kuip, maar die status verandert nu in rap tempo.

Als er op 14 mei in Rotterdam een enquête was gehouden onder de aanhang van Feyenoord met als enige vraag of er in de stad een standbeeld moest komen voor trainer Giovanni van Bronckhorst, dan had het eerbetoon van marmer er de volgende dag al kunnen staan. Negen maanden na de landstitel zou de aanhang bij dezelfde vraag waarschijnlijk nog niet eens instemmen met een muurschildering. De 43-jarige trainer van Feyenoord is bij veel mensen niet langer de grote prijzenpakker van Feyenoord, maar gewoon weer de man die verantwoordelijk is voor de vrije val van Feyenoord.

Het zijn de wetten van het topvoetbal waar krediet doorgaans net zo snel wegsijpelt als douchewater in een afvoerputje. Vraag Van Bronckhorst er deze weken naar en de trainer haalt zijn schouders op. ,,Ik ben niet anders gewend’’, zegt de trainer, die zijn spelers voor vandaag en morgen vrijaf heeft gegeven. ,,Als speler niet en als trainer eigenlijk ook niet. Kritiek is er altijd en druk ook. Of de huidige situatie mij zorgen baart? Natuurlijk. Maar het enige dat wij kunnen doen is keihard werken en zorgen dat het vertrouwen terugkeert.’’

Dat laatste is een opvallende uitspraak. Veel critici vinden immers juist weinig mis met de werklust van Feyenoord, maar omschrijven de huidige problemen van de regerend landskampioen als een voetbalprobleem. Wie Feyenoord analyseert, ziet dat de Rotterdammers het beste uit zichzelf naar boven toveren als de ploeg kan reageren op een tegenstander. Als de ruimtes op het veld groot zijn, is Feyenoord sterk. Tegenstanders die achterover leunen en de bal aan Feyenoord gunnen, constateren dat het positiespel te traag en te onnauwkeurig is om ploegen echt kapot te kunnen spelen.

,,Het lijkt soms misschien of we niet willen, omdat we overal te laat zijn’’, zegt Steven Berghuis. ,,Maar we willen allemaal. Het klopt bij ons gewoon op dit moment niet. Dat is een vervelende constatering en ik vind het moeilijk om te zeggen, want ik speelde bij Vitesse ook een draak van een wedstrijd. Maar het is wel zo.’’

Berghuis benadrukt dat zijn woorden niet moeten worden uitgelegd als kritiek op Van Bronckhorst. Integendeel, de oefenmeester staat er nog altijd goed op bij zijn spelersgroep die hem ziet als een eerlijke, hardwerkende en bovenal rustige trainer. Oké, Kenneth Vermeer had het helemaal met hem gehad. En Renato Tapia reageerde ook niet met een vrolijk dansje op zijn verbanning uit het eerste elftal. Maar dat zijn uitzonderingen. ,,Van Bronckhorst heeft zich sterk gemaakt voor mijn komst. Dat wil ik wel terugbetalen’’, zei Robin van Persie.

Maar steun of niet, het wil niet zeggen dat de spelers van Feyenoord nog genoeg vorderingen maken. En om dat feit zal de clubleiding zich ernstig zorgen maken. Toen Van Bronckhorst ruim een jaar geleden voor twee jaar bijtekende in de Kuip, waren er invloedrijke sponsors die daar vraagtekens bij zetten. Ze waren het debuutseizoen van Van Bronckhorst nog niet vergeten en riepen op tot meer voorzichtigheid. Feyenoord pakte vijf maanden later de landstitel en de sponsors werden min of meer uitgelachen.

Onbesproken

Maar inmiddels is de vraag wel gerechtvaardigd of Feyenoord nog voldoende laat zien om met de huidige technische staf aan seizoen vier te kunnen beginnen. Die afweging is uiteraard een bijzonder lastige. Feyenoord won onder Van Bronckhorst immers drie prijzen en trofee vier ligt min of meer voor het grijpen in het bekertoernooi. De trainer vertegenwoordigt Feyenoord daarnaast prima in de media, is van onbesproken gedrag en bovendien heeft hij als speler grote verdiensten voor de club waar hij opgroeide.

En is de trainer die de eerste landstitel veroverde sinds 1999, nu opeens een tactisch onbenul, kritiek die doorsijpelt vanaf de tribunes? Of nog erger: de mensen die de titel van mei 2017 nu op het conto schrijven van Dirk Kuyt, die veel bepaalde bij Feyenoord. Alsof diezelfde Kuyt er niet bij was toen een hopeloos Feyenoord een seizoen eerder zeven keer op een rij verloor.

Winst in het bekertoernooi zou Van Bronckhorst tot de succesvolste trainer van Feyenoord op nationaal niveau maken. Maar de punten die in zijn nadeel spreken zijn er ook. Dit Feyenoord laat zelden zien wat het wil bij balbezit. Als de tegenstander de bal heeft, is eveneens onduidelijk wat Feyenoord eigenlijk wil. Waar zet de ploeg druk en waar juist niet? Het positiespel is traag en allesbehalve sterk ontwikkeld.

Na het seizoen zal er ongetwijfeld veel veranderen binnen de selectie. Technisch directeur Martin van Geel is niet de man van het keiharde doorselecteren, terwijl daar zomaar vijf tot zes spelers voor in aanmerking lijken te komen. Het handjevol internationals zal, zeker na het WK, ongetwijfeld verder willen kijken dan de eredivisie. Voor Tonny Vilhena lijkt het tijd voor een transfer.

Een nieuwe selectie, daar hoeft niet per se een nieuwe trainer bij. Maar je kunt net zo makkelijk zeggen: bij het opbouwen van een nieuwe ploeg past een echte trainer, waar Van Bronckhorst zich top op heden vooral bewees als pure manager.

Er is nog een derde optie, eentje die Frank de Boer ooit aandroeg als coach van Ajax. Vers bloed in de technische staf, zoals destijds Orlando Trustfull in de Arena. Eén ding lijkt wel duidelijk: de beker winnen en dan vervolgens overal in de Kuip de duim naar elkaar omhoog steken, dat zou het slechtste zijn wat de club kan overkomen. Als een eventuele bekerwinst zand in de ogen zou strooien van de beleidsbepalers, is Feyenoord echt terug bij af.

Van Bronckhorst, overigens nooit uitgefloten na nederlagen, kijkt zelden ver voor vooruit. ,,Plek vier vasthouden en eventueel nog om plek drie strijden’’, zegt hij. ,,En uiteraard de beker proberen te winnen. Zo is de situatie nu.’

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login