Nieuws

‘Stam heeft goede indruk gemaakt bij Reading’

on

Geen Dick Advocaat, geen Henk Fraser en geen Maurice Steijn. Jaap Stam is de komende seizoenen trainer van Feyenoord.

Stam, die na zijn voetballoopbaan assistent was bij PEC Zwolle en Ajax, vervolgens zelf de scepter zwaaide bij Jong Ajax en in Engeland Reading bijna naar de Premier League loodste, verruilt na dit seizoen zijn baan als hoofdcoach van PEC voor diezelfde functie in De Kuip.

En dat terwijl de noeste verdediger van weleer pas sinds de winterstop de leiding heeft in Zwolle.

Profielschets

Arman Avsaroglu en Arno Vermeulen, commentatoren van de NOS, zetten hun vraagtekens bij de aanstelling van Stam. “Toen bekend werd dat Van Bronckhorst Feyenoord zou verlaten, kwam technisch directeur Martin van Geel met een profielschets”, zegt Avsaroglu.

“Ze zochten een trainer met heel veel ervaring, iemand die autoriteit heeft en de eredivisie heel goed kent. Dan kom je bij Dick Advocaat uit, maar die zegde af. Dan is het wel een heel grote stap van Advocaat naar Stam.”

De sterke start van de Kampenaar bij PEC, direct na de winterstop, is volgens Vermeulen een van de voornaamste redenen dat Stam naar Feyenoord gaat.

“Het heeft te maken met zijn beginperiode bij PEC, toen iedereen hem al heel snel heilig verklaarde door die drie overwinningen, waaronder de 3-1 zege op Feyenoord zelf, na die hele zwakke serie daarvoor”, aldus Vermeulen.

“Het was al enige tijd bekend dat Van Bronckhorst zou stoppen, dus ze hadden Stam ook kunnen benaderen in de periode dat hij nog geen werk had. Het opportunisme van de voetballerij blijkt hier maar weer uit…”

De vraag rijst ook of deze stap niet te vroeg komt in de carrière van Stam. Hij heeft immers nog niet heel veel trainerservaring in de top van het voetbal.

Vermeulen: “Bij Stam denkt iedereen aan de voetballer Stam. Stoer, rechtdoorzee, niet lullen, maar poetsen. Bij Reading heeft hij een andere kant laten zien. Hij verbaasde daar iedereen met zijn tactische analyses. Hij heeft daar een goede indruk gemaakt.”

Bij Zwolle deed hij dat in eerste instantie dus ook, al loopt het daar nu wel wat minder met twee verliespartijen op rij en een vijftiende plek in de eredivisie. Maar hij heeft als speler in de top wel overal in de keuken kunnen kijken.

“Hij heeft met Sir Alex Ferguson gewerkt, met Louis van Gaal, Guus Hiddink en Dick Advocaat. Je zou wel stom zijn, mocht je daar niks van opgestoken hebben. Maar het is een gok van Feyenoord, Stam heeft nog niet kunnen laten zien dat hij het echt in de vingers heeft”, aldus Vermeulen.

Trainer zijn van Feyenoord is niet altijd de makkelijkste klus en het verleden heeft ook uitgewezen dat trainers met een Feyenoord-achtergrond veel meer krediet hebben bij het bestuur en de supporters dan anderen. Hoe zal dat zijn voor Stam, die doorbrak bij PSV en zijn carrière afsloot bij de eeuwige rivaal uit Amsterdam?

Boegbeeld

“Jaap is een no-nonsense-figuur. Ik denk dat hij wel goed ligt bij het Legioen, hoewel hij geen Feyenoord-verleden heeft”, aldus Avsaroglu. “Je voelt vanuit de achterban geen afkeer van Stam. Dat was wel anders bij Advocaat. Ik heb het gevoel dat ze hem wel de kans willen geven.”

Vermeulen verwacht ook weinig problemen. “In hun hart hadden ze bij Feyenoord liever iemand gehad die, net als Van Bronckhorst, al heel veel voor de club betekend heeft”, zegt hij. “Maar ik denk dat Stam bij de supporters vooral gezien wordt als het boegbeeld van het Nederlands elftal.”

Dan rest nog de vraag hoe Stam Feyenoord vorm gaat geven. Robin van Persie stopt en waarschijnlijk zullen enkele bepalende spelers vertrekken.

Daar ligt volgens Vermeulen een uitdaging voor Henk Timmer, oud-keeper van de club en tegenwoordig werkzaam voor World Soccer Consult, de organisatie die ook de zaken van Stam behartigt.

“Zij begeleiden veel spelers in Zuid-Amerika. Timmer gaat met grote regelmaat naar bijvoorbeeld Argentinië en heeft heel goed in kaart wat daar rondloopt. Dat is een betaalbare markt en die spelers komen graag naar Europa. Ze gaan ongetwijfeld het elftal proberen te versterken met een paar Argentijnen.”

Bron: NOS.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login