Nieuws

Stam: “De voetbalvisie die ik wilde, kon ik bij Feyenoord niet neerzetten,

on

In het Algemeen Dagblad staat een interview met oud Feyenoord-trainer Jaap Stam over zijn roerige tijd bij Feyenoord en zijn ambities om in Amerika of China te gaan trainen.

Volgens Stam (47) dienen nieuwe clubs zich al aan, maar wacht hij op de juiste club in het juiste land om daar aan de slag te gaan.

Momenteel helpt hij zijn kinderen met hun huiswerk en klust hij bij zijn dochter in haar nieuwe huis.

Jaap blikt in zijn interview terug op zijn vertrek bij de Rotterdamse club. Op zondag 27 oktober belde Jaap Stam vanuit zijn auto met zijn zaakwaarnemer om aan te geven dat hij de volgende dag ontslag zou nemen. De oud trainer van o.a. Reading en Pec Zwolle is die middag met zijn club Feyenoord volledig afgedroogd in de Arena (4-0 verlies) en stonden boze supporters de bus bij trainingscomplex 1908 op te wachten.

Jaap laat in het AD weten dat hij de wedstrijd voor de Klassieker al wilde stoppen als hoofdcoach van de Rotterdammers:

Na de thuiswedstrijd tegen Heracles (1-1) praatte Stam voor het eerst met zijn vrouw over ‘stoppen’ tijdens het seizoen bij Feyenoord. Jaap is naar eigen zeggen een binnenvetter, hij wil niemand belasten en sluit zich dan af voor de buitenwereld. De vrouw van Stam hield hem de voors en tegens om de blijven voor. Dat bracht voor de 47 jarige oefenmeester helderheid. De voetbalvisie die Jaap wilde, kon hij bij Feyenoord niet neerzetten,

Dit was overigens niet de eerste keer dat Stam bij Feyenoord aan stoppen dacht. In de voorbereiding van het huidige seizoen heeft de Kampenaar getwijfeld om door te gaan; Martin van Geel en Jan de Jong vertrokken al vrij snel na de aanstelling van Stam. Zij waren de personen die Jaap hadden aangesteld én waar Jaap de afspraken mee gemaakt had.

Met opvolger Sjaak Troost had Stam minder contact: “We praatten wel met elkaar. Er werd alleen niet zoveel besproken over inhoudelijke dingen. Waar willen we naartoe? Wat kunnen we op korte termijn doen? Kunnen we in januari nog spelers halen?

Met Van Geel had Stam de afspraak dat bij verkoop van spelers er eventueel nieuwe spelers gehaald konden worden. Toen Martin vertrok werd er uiteindelijk niet geherinvesteerd. Jaap moest met heel veel jeugd werken. De beleidsbepalers vonden men dat de jeugd direct ingepast kon worden. Jaap zag dat anders, hoewel hij naar eigen zeggen een heel grote fan van jeugd inpassen is. Echter moeten ze alleen wel de kwaliteiten hebben en gelijkwaardig of beter zijn dan de spelers die er al zijn. En daar schortte het volgens Jaap Stam aan.

Over de gehaalde spelers is Jaap duidelijk: “We dachten dat deze spelers fit zouden zijn. Maar ze kwamen en moesten nog zoveel doen om op gewicht te komen, dan nog conditioneel beter worden en dan nog wedstrijdritme krijgen.’’

Stam heeft geen afscheid genomen van de spelers en is ook nog niet terug geweest in De Kuip. Wel heeft heeft hij live wedstrijden gezien op tv en via appjes wat contact gehad met sommige spelers.

Als de Zwollenaar over zijn toekomst als trainer praat laat hij weten graag naar Amerika of China te willen. In Amerika spreekt de prestatiecultuur hem enorm aan, terwijl China hem zou aanspreken vanwege de heel andere cultuur.

Het hele interview op AD is hier te lezen

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login