Nieuws

Stadsderby laatste jaren vaak martelgang voor Feyenoord

on

De stadsderby is voor Feyenoord buiten de Kuip de laatste jaren vaak een martelgang. En dan is de ploeg nu voor het duel met Sparta ook nog dolende, op zoek naar scorend vermogen.

Waarom blijkt een stadsderby vaak zo lastig voor de grootste van de twee clubs? Wat voor krachten maakt zo’n duel los bij de kleinste van de twee? Giovanni van Bronckhorst denkt er in de Kuip even rustig over na. Logisch, want tijdens zijn voetballoopbaan speelde de Feyenoord-trainer immers nooit voor de underdog. Altijd droeg hij het shirt van de favoriet.

Maar status zegt gezien de cijfers erg weinig in een Rotterdamse stadsderby. Ga maar na: Feyenoord verloor zeven van de laatste elf uitwedstrijden in de eredivisie tegen Excelsior en Sparta, en maakte slechts één treffer in de laatste drie van deze ontmoetingen. En de laatste vier bezoekjes aan Het Kasteel gingen stuk voor stuk verloren.

,,Toch zijn het mooie wedstrijden om te spelen”, zegt Van Bronckhorst. ,,Ik maakte het al mee als jeugdspeler van Feyenoord, later in de hoofdmacht en sinds vorig seizoen als trainer. Het is niet zomaar een wedstrijd. Het verschil in benadering? Wij zijn pas vandaag (vrijdag; red.) over Sparta gaan praten. Het ging eerst om Heerenveen. Aan de andere kant: Sparta speelde donderdag nog.”

De aanhang van Feyenoord ziet het weleens brommend aan. Sparta speelt tegen Feyenoord op leven en dood, maar brengt diezelfde passie en strijd in andere duels vaak veel minder. Van Bronckhorst zag het vorig jaar voor zijn eigen neus gebeuren: Jerson Cabral gaf de mooiste voorzet van het seizoen, Mathias Pogba kopte de bal in de eerste minuut keurig binnen. Blijkbaar kunnen de kleine clubs net iets meer dan normaal. ,,Vorig jaar was het gewoon eenrichtingsverkeer”, zegt Van Bronckhorst. ,,Maar we kwamen er niet doorheen.”

Dat scenario kan vanmiddag best weer eens het uitgangspunt van Sparta zijn. Een punt koesteren en, als de mogelijkheid zich voordoet, genadeloos toeslaan in de tegenstoot. En Feyenoord tegen een compact spelende tegenstander, dat levert steevast een lastige middag op. De ploeg is op dit moment niet heel moeilijk te bestrijden, ook omdat eigenlijk alleen Steven Berghuis en Nicolai Jørgensen voor doelpunten kunnen zorgen.

Bidden

Het gebrek aan spelers die diep gaan zonder bal, breekt de ploeg meer en meer op. Het klinkt wat armoedig voor een landskampioen, maar in de Kuip bidden ze dat Jens Toornstra eerdaags het hoge niveau van vorig seizoen weer weet aan te tikken. ,,Want hij is wel een speler die het vermogen heeft om op het juiste moment te vertrekken”, zegt Van Bronckhorst. ,,We komen ook nu wel voor de goal, maar we scoren niet makkelijk.”

Maar hoe krijgt een trainer een speler die vorig seizoen nog goed was voor veertien doelpunten en negen assists, weer op het juiste spoor? ,,Het zit nog wel in de speler natuurlijk, maar het verloopt wat moeizamer”, denkt Van Bronckhorst. ,,We steunen hem, we helpen hem. Dat scorende vermogen moet er weer uitkomen. Fysiek is Jens helemaal in orde, alleen zit je soms nu eenmaal in een periode dat het even niet loopt.”

En dus heeft Feyenoord drie voorhoedespelers die vooral in de bal komen en drie middenvelders die defensief beter zijn dan offensief. Aan de andere kant: vijf van die zes spelers zijn wel international en linkerspits Sam Larsson zegt op een ticket voor de WK-selectie van Zweden te rekenen. Diepgang of niet, van die spelers mag je toch verwachten dat ze Sparta op de pijnbank leggen. Aan de andere kant: de cijfers van de laatste jaren liegen niet.

Bron: Ad.nl

You must be logged in to post a comment Login