Nieuws

Sportieve inzinking zal meevallen als Feyenoord huiswerk doet

on

Diverse media voorspelden vorige week een massale leegloop bij Feyenoord en daarmee een kleine ramp voor de Rotterdamse club. Het vertrek van meerdere dragende spelers zou ophanden zijn. Maar is zo’n leegloop, als het zo ver komt, inderdaad zo catastrofaal voor de Kuipbewoners?

De ene week verguist het Legioen ze, de andere week worden ze op handen gedragen. De spelers van Feyenoord worden altijd kritisch gevolgd door de Rotterdamse aanhang. Als je het Feyenoordshirt draagt, dan speel je voor Feyenoord. En als je voor Feyenoord speelt, dan toon je inzet en moet je kunnen voetballen. Of je nu tot voor kort nog B-junior was, geruime tijd geblesseerd bent geweest, Pellè, Immers of Armenteros op je shirt hebt staan. Geen geouwehoer. Niet lullen maar poetsen. Of zoiets.

In tegenstelling tot de media ziet de fanatieke achterban Feyenoord wel als titelkandidaat. Met minder dan het kampioenschap neemt het Legioen geen genoegen. Misschien presteert Feyenoord daardoor wel boven zijn kunnen. Want de Rotterdamse club heeft een hele aardige selectie, maar de spelers zijn zeker niet allemaal onmisbaar.

Het vertrek van onder meer Jordy Clasie, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daryl Janmaat, Lex Immers, Graziano Pellè en Ruben Schaken zou mogelijk aanstaande zijn. Toch hoeft Feyenoord mijns inziens niet reddeloos verloren te zijn zonder deze spelers. Terence Kongolo, Miquel Nelom en Sven van Beek hebben inmiddels aangetoond dat zij prima vervangers zijn van de vaste basiskrachten in de defensie. Otman Bakkal en Ruud Vormer zouden van waarde kunnen zijn als alternatief voor bijvoorbeeld Lex Immers of Jordy Clasie. De verhuurde Elvis Manu doet het momenteel goed bij SC Cambuur en zou bij een terugkeer het eventuele vertrek van Ruben Schaken kunnen opvangen. Het vertrek van Pellè zou wel een grote aderlating betekenen, maar Manchester City zou naar verluidt bereid zijn om John Guidetti komende zomer de overstap naar de Kuip te laten maken. En Feyenoord, dat wel zal moeten overgaan tot de verkoop van spelers om de schuldenlast verder te laten afnemen, krijgt mogelijk weer wat financiële ruimte om versterkingen te halen als het voldoende transfergeld incasseert.

Eigenlijk is het ook tegenstrijdig om nu hysterisch te roepen dat er grote problemen voor Feyenoord in het verschiet liggen als er een aantal spelers vertrekt. Vorig jaar bleef de selectie intact en bleven grote transfers uit. Toen moest de ploeg in allerijl ‘opgefrist’ worden met de komst van Samuel Armenteros en Otman Bakkal, omdat de ontwikkeling van het elftal zou stagneren als er geen nieuwe gezichten bij zouden komen. De spelers zouden niet nog een jaar met dezelfde samenstelling kunnen presteren. Nu vertrekt een aantal spelers mogelijk en is het óók weer een probleem. Als je zó redeneert, is Feyenoord eigenlijk gedoemd om in de problemen te komen – wat er ook gebeurt.

Al met al zal de sportieve inzinking wel meevallen als Feyenoord zijn huiswerk goed doet. In opmaat naar voetbaljaargang 2012-2013 werd ook gespeculeerd dat Feyenoord als een kaartenhuis zou instorten met het vertrek van John Guidetti, Otman Bakkal, Karim El Ahmadi en Ron Vlaar. Uiteindelijk bleek een nieuwe lichting jeugdspelers en een enkele aankoop voldoende om dat gat op te vullen en dat seizoen een goed resultaat neer te zetten (derde plaats op de ranglijst). Het jaar daarvoor verliep idem dito, nadat spelers als Luc Castaignos, Leroy Fer en Georginio Wijnaldum de club verlaten hadden (eindresultaat: vice-landskampioen). Daarbij mag overigens ook niet vergeten worden dat het elftal destijds ook al onder leiding van Koeman stond. Dus misschien is met het vertrek van Koeman het aantrekken van een goede coach nog wel het belangrijkst. Dan kan Feyenoord in alle rust verder bouwen aan zijn sportieve en financiële wederopstanding. Zonder problemen.

Bron: voetbalcentraal.nl

20140210-081103.jpg

You must be logged in to post a comment Login