Nieuws

Spervuur aan vragen over massa-arrestatie Feyenoordfans

on

De massale arrestatie van Feyenoordfans, afgelopen zondag bij de Kuip, leidt tot een waar spervuur aan vragen van politici in de Rotterdamse raad. D66, GroenLinks en VVD komen met bijna 40 raadsvragen, waarin zij het optreden van de politie bij de betoging tegen het beleid van Feyenoord aan de kaak stellen.
Zorgen over het ingrijpen van de politie zijn er volop. ,,Zoals wij eerder al stelden is het recht om te demonstreren een groot goed”, stellen de drie fracties. ,,Het massaal arresteren en vervolgen van betogers op basis van het verstoren van de openbare orde, terwijl slechts een deel van hen zich misdroeg, kan grote gevolgen hebben voor toekomstige afwegingen van mensen om deel te nemen aan een demonstratie.” 
De raadsleden willen het naadje van de kous weten. Ze vragen zich onder meer af of er vooraf contact is geweest met de demonstranten, en of de route die zou worden gelopen bekend was. ,,Wat is er gedaan om vooraf aan het brede publiek duidelijk te maken dat de aangekondigde demonstratie niet was goedgekeurd door de gemeente of politie?” 
Tijdlijn

Ook het aantal arrestaties verbaast de fracties. ,,Bent u het met ons eens dat het te prijzen valt dat supporters hebben geprobeerd een confrontatie met de politie te voorkomen?”, zo wordt gesteld. Ze willen een ’tijdlijn’ om scherp te krijgen wat er is gebeurd tussen het moment van de demonstratie én het tijdstip dat de laatste arrestant in vrijheid werd gesteld. 
,,Volgens onze informatie is het grootste deel van de betogers en toevallige omstanders een aantal uur vastgehouden en daarna heengezonden met een schikkingsvoorstel. Waarom zijn supporters zo lang vastgehouden, als hen slechts kleine overtredingen ten laste worden gelegd?” 
Agenten in burger

Wat D66, GroenLinks en VVD betreft zal elk detail prijs moeten worden gegeven. Of er agenten in burger meeliepen bijvoorbeeld, of de arrestanten zijn gefouilleerd en of er ook ouderen en kinderen zijn gearresteerd of staande gehouden. ,,Hoeveel mensen hebben een boete gekregen en op basis waarvan.” 
Antwoorden van het college van b en w moeten voor 1 maart binnen zijn. Twee dagen later is er een actualiteitendebat over dit onderwerp in de Rotterdamse gemeenteraad.
Bron: Ad.nl

(null)

You must be logged in to post a comment Login